GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Σκούφος

της Μαρίας Νέτσικα

Στα θέματα της γεύσης, τουλάχιστον, οι Θεσσαλονικείς ήταν ανέκαθεν επιφυλακτικοί απέναντι στα… φύκια που σερβίρονται ως μεταξωτές κορδέλες. Έτσι τώρα, σε καιρούς οικονομικών δυσχερειών, έχουν κάθε λόγο -και δικαιολογία- για να επιστρέψουν στο γνώριμο, οικείο φαγητό των εστιατορίων με ελληνική και μεσογειακή κουζίνα. Όπως για παράδειγμα αυτό που σερβίρει ο Σκούφος.

Το εστιατόριο άνοιξε πέρυσι το καλοκαίρι στη συμβολή Κωνσταντινουπόλεως και Κωνσταντίνου Καραμανλή και η πρώτη μου επίσκεψη εξελίχθηκε σε μια ευχάριστη έκπληξη, στην οποία συνέβαλλαν εξίσου ο χώρος και οι γεύσεις. Γιατί ο Μπάμπης Ζωίδης και η Δήμητρα Μπάρδα έφτιαξαν ένα όμορφο, νεανικό εστιατόριο που πρεσβεύει την επιστροφή στην απλότητα των γεύσεων.

Η ευρύχωρη, ευάερη και ευήλια σάλα διαθέτει στυλ και κομψότητα. Το έξυπνο φωτιστικό, οι λευκές καρέκλες και τα φαρδιά τραπέζια, οι καναπέδες με τα ζωηρόχρωμα μαξιλάρια και ο γλυκός φωτισμός δημιουργούν μια άνετη ατμόσφαιρα, τόσο ευχάριστη που σου φτιάχνει τη διάθεση.

Τη συνέχεια αναλαμβάνει η κουζίνα που απευθύνεται στους λάτρεις της φρεσκάδας. Oκατάλογος περιέχει κλασικά πιάτα, αλλά και φαγητά που προκαλούν με μια αναπάντεχη, φρέσκια ιδέα. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Από τα ορεκτικά να δοκιμάσετε οπωσδήποτε το μανούρι Βλάστης με φιστίκι Αιγίνης και πέστο βασιλικού. Χορταστικό -και ανάρπαστο- το αρωματισμένο κους κούς με χταπόδι ξυδάτο και βινεγκρέτ λιαστής ντομάτας. Εξίσου νόστιμο το φρέσκο καλαμάρι στα κάρβουνα με σάλτσα μπύρας, υπέροχα τα κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας. Θραύση ωστόσο κάνουν τα όστρακα: στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές… Πολύ μου άρεσαν τα μύδια σε μια version marinière με υπαινικτικό ψίθυρο σκόρδου. Σας προτείνω να κατευθυνθείτε και στα πιάτα ημέρας: paella, κουνέλι με χυλοπίτες, κόκορας κρασάτος.

Η λίστα των κρασιών, με αξιόλογες ετικέτες, διαρκώς διευρύνεται.

Είναι σίγουρο πως οι νεαροί, χαμογελαστοί και πρόθυμοι ιδιοκτήτες του Σκούφου θέλησαν να φτιάξουν ένα μαγαζί καθημερινό με καλομαγειρεμένο φαγητό, ανθρώπινη περιποίηση και λογική τιμολόγηση. Γι' αυτό και απ' ότι φαίνεται, από τον κόσμο που καθημερινά το τιμά, το πέτυχαν.

Κωνσταντινουπόλεως 140, Θεσσαλονίκη, τηλ. 23130 02207

WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems