GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Εστιατόρια με ελληνική κουζίνα
της Εύης Καλλίνη
Δημοσιεύτηκε στο Wine Plus magazine

Ακαδημία
Η νοσταλγική αύρα παλιάς Θεσσαλονίκης που αποπνέει η οδός Αγίου Μηνά έχει, θαρρείς, ποτίσει και την ατμόσφαιρα αυτού του μικρού, κομψού εστιατορίου. Με ποιητικό esprit στον διάκοσμο και ωραίες μουσικές, σερβίρει πιάτα που μπλέκουν την ελληνική παράδοση με τον -ελαφρύ- νεωτερισμό. Μαγειρεύει ο ιδιοκτήτης. Ότι πρέπει για ένα μεσημεριανό διάλλειμα από τη δουλειά ή για βραδινό rendez-vous, ιδίως την άνοιξη που τα τραπέζια μετακομίζουν κάτω από τις ανθισμένες νεραντζιές. Στα συν και η ιδιαιτέρα φιλική τιμολόγηση.
Αγίου Μηνά 3. τηλ. 2310 521803

Μυρσίνη

Το καλύτερο Κρητικό εστιατόριο της πόλης είναι ένας χώρος ιδιαίτερος, όσο και ευχάριστος, με έντονο καλλιτεχνικό στίγμα, λόγω της γειτνίασής του με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Εδώ όλα τα προϊόντα, από τυριά μέχρι κρέατα, προέρχονται από μικρούς παραγωγούς της Κρήτης και μαγειρεύονται κυρίως με τον Λασηθιώτικο τρόπο. Ανάλογα με την εποχή θα βρείτε διάφορες τοπικές νοστιμιές, όπως αγριαγκινάρες από το Γαϊδουρονήσι, χοχλιούς και σταμναγκάθι. Αρκετά από τα προσφερόμενα είδη (μηζυθροπιτάκια, πηχτή, χυλοπίτες, στάκα κ.α.) παρασκευάζονται στο ίδιο το εστιατόριο, ενώ εκτός από ρακί, υπάρχουν και Κρητικά κρασιά.
Τσόπελα 2 (πίσω από το Κ.Θ.Β.Ε.), τηλ. 2310 228300

Μόλυβος
Στεγάζεται από το 2001 σε ένα υπέροχο νεοκλασικό, στο κέντρο της πόλης. Από τον ημιόροφο ακόμη, όπου φιλοξενείται η κάβα -παραδοσιακό κελάρι με αμέτρητες ετικέτες ούζων, χειροποίητα γλυκά του κουταλιού και λικέρ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για ένα εστιατόριο απόλυτα πιστό στην ελληνική παράδοση! Οι ιδιοκτήτες αναμόρφωσαν τον εσωτερικό χώρο ως ένα παραδοσιακό αρχοντικό του Μολύβου της Μυτιλήνης, με ενιαία μπαλκόνια γεμάτα ελαιόδεντρα. Σε αυτήν την προσεγμένη, οικεία ατμόσφαιρα μπορεί κανείς να γευθεί νοστιμιές από κάθε γωνιά της χώρας, όπως λαδοτύρι Μυτιλήνης, μπάτζο ή μαστέλο Χίου, συνταγές από την Ανατολή και την Πόλη καθώς και φρέσκα θαλασσινά και ψάρια. Αν πάτε για ούζο δοκιμάστε τις «Πεντάδες ουζομεζέδων από Μυτιλήνη και Κυκλάδες» ενώ από τα ορεκτικά οπωσδήποτε τους Φιλιανούς ντολμάδες (κρεμμύδια γεμισμένα με ρύζι και κιμά). 
Ίωνος Δραγούμη 31 & Καποδιστρίου 1, τηλ. 2310 555952

Ερμής
Σε έναν δρόμο που έχει ταυτιστεί με τα σουτζουκάκια, ο Ερμής αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς ξεκίνησε πριν από 24 χρόνια ως μπακάλικο-ντελικατέσεν-εστιατόριο! Σήμερα είναι στέκι επιχειρηματιών, καλλιτεχνών και μυστών της γεύσης, καθώς ξεχωρίζει για την κουζίνα του που υποστηρίζει σθεναρά τις παραδοσιακές συνταγές, αλλά και για τη μοναδική ατμόσφαιρα. Όλα τα πιάτα είναι απλά και παντρεύουν έξυπνα γεύσεις, για παράδειγμα πέστροφα καπνιστή με χόρτα και αμύγδαλα ή στραπατσάδα με παστουρμά. Οι ουζομεζέδες είναι εκλεκτοί (πολίτικη λακέρδα, χταποδάκι κ.α.) ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία από τσίπουρα, ούζα και περισσότερα από 10 είδη μπίρας. Η κουζίνα ετοιμάζει και πιάτο ημέρας, που αλλάζει ανάλογα με τις εποχές και τα υλικά.
Ρογκότη 4, τηλ. 2310 224962

Από δυο χωριά
Πόντος και Κρήτη συναντιούνται γαστριμαργικά στο καλοφτιαγμένο αυτό ρακάδικο, που φέτος κλείνει 11 χρόνια λειτουργίας. Ο χώρος λειτουργεί σε δύο επίπεδα και δημιουργεί την αίσθηση του οικείου με ξύλινες καρέκλες και παλιές οικογενειακές φωτογραφίες με δρώμενα από την ύπαιθρο να κοσμούν τους τοίχους. Στην κουζίνα της ιδιοκτήτριας Αναστασίας Σιδηροπούλου μαγειρεύονται γεύσεις που -τουλάχιστον πριν μια δεκαετία- έτειναν να εξαφανιστούν: περέκ, τανομένον σουρβά (ποντιακή σούπα), ταπάκι, καβουρμάδες κ.α. Παράλληλα υπάρχουν πιάτα ημέρας, για παράδειγμα σουτζουκάκια γιαουρτλού στον φούρνο. Οι ιδιοκτήτες δίνουν έμφαση στα αγνά υλικά και την ποιότητα και συχνά γεμίζουν τις κατσαρόλες τους με βιολογικά χόρτα και λαχανικά. Η ρακί είναι κατά πολλούς η καλύτερη της πόλης, ενώ θα βρείτε τσίπουρα, και μια μικρή κάρτα με κρασιά. Εξίσου προσεγμένη είναι και η μουσική  που κινείται στο χώρο του παραδοσιακού και έντεχνου. 
Βύρωνος 7, Πλ. Ναυαρίνου, τηλ. 2310 269204

Νησιά
Ένα εστιατόριο που κατορθώνει επί 30 χρόνια να διατηρεί φανατικό κοινό, χάρη στην εμμονή του ιδιοκτήτη του, γνωστού chef Νίκου Αλεξίου, με τα τοπικά είδη και την υψηλή ποιότητα. Η διακόσμηση σε απαλούς τόνους του μπεζ και του γαλάζιου, καθώς και οι πίνακες του εικαστικού Χαρωνιτάκη δημιουργούν έναν ιδιαίτερα ευχάριστο, εκλεπτυσμένο χώρο. Στην κουζίνα κυριαρχούν το ψάρι και τα θαλασσινά, αλλά υπάρχουν επίσης κρεατικά και προτάσεις από τον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου. Νέες αφίξεις στο μενού το φιλέτο ψαριού με σπανάκι και αβγολέμονο, και η εξαιρετική σαλάτα με καραμελωμένα αμύγδαλα και φρέσκο ρόδι. Δοκιμάστε επίσης φάβα Σαντορινιά, στριφτόπιτα με αγγινάρες και σαφράν, γαριδομακαρονάδα με φρέσκο λιγκουίνι και για επιδόρπιο μήλο φούρνου με χυμό ροδιού και σπιτικό παγωτό. Η κάβα διαθέτει περί τις 50 ελληνικές ετικέτες.
Προξ. Κορομηλά 13, τηλ. 2310 224477

Mandola
Από την ονομασία του ακόμη, το εστιατόριο σε προϊδεάζει για τη φιλόξενη διάθεση των ιδιοκτητών του, καθώς η Μάντολα, ένα ιδιαίτερο γλυκό από καραμελωμένο αμύγδαλο, είναι το πιο δημοφιλές κέρασμα στην Κεφαλλονιά. Ο εσωτερικός διάκοσμος, άνετος, φωτεινός, «αρχοντικός», συνάδει με τη φιλοσοφία της επιχείρησης. Η επτανησιακή κουζίνα έχει εδώ την τιμητική της, με τις αγνές πρώτες ύλες να εξασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα και το άριστο γευστικό αποτέλεσμα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη φημισμένη παστιτσάδα με κόκορα, τσιγαρέλλι, ριγανάδα, φρυγαδέλι, κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα με γιαούρτι και για γλυκό μους χαλβά με ρεβανί. Στα συν το γρήγορο και ευγενικό σέρβις. 
Κατούνη 19, Λαδάδικα, τηλ. 2310 523136

Κουζίνα
Τα γνωστό εστιατόριο «Κιούπια» στην κεντρική πλατεία των Λαδάδικων αναδιαμορφώθηκε ριζικά σε έναν καινούριο χώρο, με το όνομα «Κουζίνα». Η διακόσμηση είναι απλή και δημιουργεί παρεΐστικο κλίμα, ενώ ίδια φιλοσοφία διέπει και το μενού, που παραμένει πιστό στις ελληνικές γεύσεις και την κουζίνα της Μεσογείου. Η γκάμα των επιλογών είναι ευρεία: θα βρείτε παραδοσιακούς μεζέδες, όπως χειροποίητα ντολμαδάκια, καλομαγειρεμένα πιάτα και ολόφρεσκες σαλάτες -δοκιμάστε την αγροτική, με τα ψητά λαχανικά- καθώς και ορεκτικά με ιδιαίτερες γεύσεις, όπως ομελέτα με σύγκλινο. Τέλος, σημειώστε πως διατίθεται καθημερινά πλήρες μενού σε φιλική τιμή, ενώ Παρασκευή και Σάββατο βράδυ υπάρχει ζωντανή μουσική με κιθάρες.
Πλ. Μοριχόβου 3–5, Λαδάδικα,τηλ. 2310 553239
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems