Γαλοπούλα γεμιστή
από τον Executive Chef των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρεταννία και King Gerorge, Σωτήρη Ευαγγέλου Υλικά για 4 άτομα1 γαλοπούλα (5 κιλά) της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θες/νίκης 2 λεμόνια 2 πορτοκάλια λίγο ελαιόλαδο αλάτι, πιπέριΓια τη γέμιση:500 γρ. κιλό κιμά μοσχαρίσιο 100 γρ. χοιρινό κιμά 60 γρ. λαρδί σε κυβάκια τα συκωτάκια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα 1 κιλό κάστανα καθαρισμένα και ψημένα 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο το άσπρο τμήμα από ένα πράσο 30 γρ. σταφίδες μαύρες, 30 γρ. σταφίδες ξανθές 30 γρ. κουκουνάρι 30 γρ. φιστίκι Αιγίνης 30 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς το κουκούτσι τους 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι σπυρωτό 5 κουταλιές ελαιόλαδο 200 γρ. ρύζι 1 ξύλο κανέλας, 2 γαρύφαλλα, 2 δαφνόφυλλα λίγο λεμονοθύμαρο λίγο άσπρο κρασί και λίγο cognac αλάτι, πιπέριΕκτέλεσηΣοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το πράσο, τα δύο είδη κιμά και το λαρδί για να τσιγαριστούν καλά και να μην σβολιάσουν. Κατόπιν προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, φλαμπάρουμε με cognac και σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τις σταφίδες, το φιστίκι Αιγίνης, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα, τα δαφνόφυλλα, το λεμονοθύμαρο, το αλάτι και το πιπέρι. Τα τσιγαρίζουμε και αυτά σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι και λίγο νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη φάρσα μας να σιγομαγειρευτεί για 15’.
Κατόπιν, μαρινάρουμε τη γαλοπούλα με τον χυμό από το πορτοκάλι και τα λεμόνια, την αλατοπιπερώνουμε και τη γεμίζουμε με τη φάρσα που έχει κρυώσει. Ράβουμε την κοιλιά της και δένουμε τα πόδια της για να αποκτήσει ωραία εμφάνιση μετά το ψήσιμο. Την αλείφουμε εξωτερικά με ελαιόλαδο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190oCγια 2,5 ώρες, περίπου. Ανά διαστήματα την περιβρέχουμε με τους χυμούς της για να μη στεγνώσει.
Τη σερβίρουμε με μεγάλη ποικιλία από χειμωνιάτικα λαχανικά, κυδώνια, γλυκοπατάτες, αυθεντικό gravy και σάλτσα cranberry.
|
|
|