από τον Executive Chef του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, Σωτήρη Ευαγγέλου
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό χοιρινό ψαχνό από σπάλα
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
1 φλιτζάνι λάδι
αλάτι και πιπέρι
1 μέτριο κουνουπίδι
1 σέλινο
2 κουταλιές πάπρικα γλυκιά
2 μικρές καυτερές πιπεριές
Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε με μεγάλα κομμάτια.
Σε κατσαρόλα βάζουμε κρεμμύδι με λίγο νερό να βράσει, προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. Προσθέτουμε το κρέας ανακατεύοντας για λίγα λεπτά, για να σωταριστεί ελαφρώς. Προσθέτουμε ζεστό νερό κι αφήνουμε το κρέας σε μέτρια φωτιά να βράσει. Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Όταν το κρέας έχει βράσει προσθέτουμε αλάτι και λίγο πιπέρι και βράζουμε για λίγο.
Φροντίζουμε να έχει μείνει αρκετή σάλτσα. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε τα λαχανικά μέχρι να μαραθούν. Έπειτα προσθέτουμε την πάπρικα και τις καυτερές πιπεριές. Το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του.
Προτάσεις κρασιού
Για το λαχταριστό γουρουνόπουλο, ανοίξτε ένα μεστό κρασί με όγκο, δύναμη, αλλά και νεύρο. Ψάξτε για Ξινόμαυρο και τα χαρμάνια του. Δοκιμάστε: Ξινόμαυρο Κτήμα Αρβανιτίδη, Γουμένισσα Χατζηβαρύτη, Κτήμα Βογιατζή, VelventOinós Κτήμα Ζανδέ, Τέταρτη Διάσταση Κεχρή, Ραψάνη Τσάνταλη και Ντούγκου. Για τους τολμηρούς θα προτείνουμε ένα ποτήρι της υπέροχης Μαυροδάφνης Reserve 1999 της Achaia Clauss.