GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Αγριογούρουνο σαλμί και λαχανόμηλα
από τον Executive Chef του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, Σωτήρη Ευαγγέλου

Υλικά για 4 άτομα

1½ κιλό αγριογούρουνο χωρίς κόκκαλο σε κομμάτια
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα κόκκινο κρασί
1 μέτριο κρεμμύδι
1 καρότο σε ροδέλες
1 μέτρια σελινόριζα σε κομμάτια
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
αλάτι, πιπέρι
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
1 κουταλιά αλεύρι
1 λάχανο
5 πράσινα μήλα

Για τη μαρινάδα
½ κούπα λάδι
κρασί και ξύδι, τόσο όσο να καλυφθεί το κρέας
2 καρότα σε ροδέλες
1 μικρή σελινόριζα σε κομμάτια
2 σκελίδες σκόρδο
3 κλωναράκια μαϊντανού
2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα
4 φύλλα δάφνης
κόκκοι μαύρου πιπεριού

Εκτέλεση
Για τη μαρινάδα: Βάζουμε σε ένα σκεύος όλα τα υλικά, μαζί με το αγριογούρουνο και το αφήνουμε στο ψυγείο για 18 ώρες περίπου. Το βγάζουμε από τη μαρινάδα και το αφήνουμε να στραγγίξει.

Σοτάρουμε το αγριογούρουνο με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα λαχανικά και ρίχνουμε το κρασί, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει και να μείνει με αρκετή σάλτσα. Πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, διαλύουμε το αλεύρι στο κονιάκ και το ρίχνουμε στο κρέας για να πήξει η σάλτσα του.

Κόβουμε σε κομμάτια το λάχανο και τα μήλα. Τα σοτάρουμε με λίγο βούτυρο και τα αφήνουμε να μαραθούν και να καραμελώσουν ρίχνοντας τους λίγη ζάχαρη.

Σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα, τοποθετώντας το αγριογούρουνο, τη γαρνιτούρα των μήλων και λάχανου και περιχύνοντας με τη σάλτσα του.

Προτάσεις κρασιού

Η αρωματική και γευστική ένταση του πιάτου, με τη γαρνιτούρα μήλων και λάχανου να του δίνουν μια ανεπαίσθητη γλύκα, μας οδηγεί στο Cabernet Sauvignon και τα χαρμάνια του, όπως το Κτήμα Κατσαρού, το Γέννημα Ψυχής Συλλεκτικό, το Cabernet-Merlot από το Κτήμα Αρβανιτίδη και ο Αρκτούρος της Zoinos (Cabernet Sauvignon + Βλάχικο + Μπεκιάρι) ή και σε κάποιο του θερμόαιμου Syrah, όπως το Παλαιός Άμπελος από το Κτήμα Μίγα.
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems