GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Πασχαλινά τσουρέκια
Ο Παύλος Τερκενλής, των γνωστών ζαχαροπλαστείων, μοιράζεται μαζί μας τη συνταγή για τα πιο μοσχοβολιστά τσουρέκια της πόλης.

Υλικά
240 γρ. ζάχαρη
160 γρ. φρέσκο βούτυρο
100 γρ. χλιαρό γάλα
100 γρ. χλιαρό νερό
70 γρ. νωπή μαγιά
1 πρέζα αλάτι
3 αυγά
600 γρ. αλεύρι δυνατό
1 πρέζα αλεσμένο μαχλέπι

Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε ένα σωστό τσουρέκι πρέπει να «πιάσουμε» προζύμι μερικές ώρες νωρίτερα. Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό, ρίχνουμε λίγη ζάχαρη και προσθέτουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να βγει ένα μαλακό ζυμάρι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει για λίγες ώρες σε ζεστό περιβάλλον.

Τα υπόλοιπα υλικά είναι έτοιμα, ζυγισμένα και το φρέσκο βούτυρο λιωμένο, όχι όμως ζεματιστό. Αναμειγνύουμε το βούτυρο, την υπόλοιπη ζάχαρη, το νερό, το χλιαρό γάλα, το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να λειώσει η ζάχαρη. Στο τέλος προσθέτουμε τα αυγά που διαλύονται στο μίγμα. Μέσα σ' αυτό το μίγμα ρίχνουμε το προζύμι και το αλεσμένο μαχλέπι. Ζυμώνουμε δυνατά και προσθέτουμε τελικά το αλεύρι. Το ζύμωμα, είτε γίνει στο χέρι είτε σ΄ ένα μικρό ζυμωτήριο πρέπει να διαρκέσει πάνω από 15 λεπτά σε έντονο ρυθμό.

Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» σε θερμό χώρο, τόσο χρόνο όσο απαιτείται για διπλασιασμό του αρχικού της όγκου. Όταν το ζυμάρι «γίνει», το κόβουμε σε κομμάτια με βάρος το μισό του βάρους του τελικού προϊόντος. Π.χ. αν θέλουμε να φτιάξουμε μια πλεξούδα 500 γρ. θα κόψουμε δύο φυτίλια 250 γρ. Μόλις «ξεκουραστούν» τα φυτίλια, τα πλέκουμε σε σχήμα της αρεσκείας μας, τα βάζουμε στο ανάλογο ταψί και τα ξαναφήνουμε 30 λεπτά για να φουσκώσουν. Τα αλείφουμε με ολόκληρο χτυπημένο αυγό και τα γαρνίρουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο. Τα ψήνουμε στους 180οC για 40-60 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο.

Παρατήρηση: για την επιτυχία της συνταγής πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στην ορθή εκτέλεσή της και στη σωστή εκτίμηση των συνθηκών (θερμοκρασία – χρόνος)!
 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems