της Μαρίας Νέτσικα
Η πρώτη Κυριακή του Απρίλη, με το πανηγύρι της φύσης να ξεκινά σιγά-σιγά, μας βρίσκει στην Ουρανούπολη, να απολαμβάνουμε θαλασσινά γευστικά αριστουργήματα στον Κρητικό. Κοντεύουν 20 χρόνια από τότε που πρωτο-επισκέφτηκα τη φημισμένη ψαροταβέρνα-εστιατόριο κι από τότε δηλώνω φανατική της ψαρομαγειρικής της. Απαιτητικός και τελειομανής, με άρτια γνώση της θαλασσινής -κι όχι μόνο- κουζίνας, ο Γιάννης Κρητικός είναι από τους πολύ καλούς, αν όχι ο καλύτερος, στο είδος του! Η ώρα περνά γρήγορα με λαχταριστά πιάτα, κρυστάλλινο κρασί και κουβέντα. «Φυσικά και σερβίρουμε το Μεγάλο Σάββατο μαγειρίτσα». Είναι εξαιρετική, την έχω δοκιμάσει! Τη μαγειρεύει ο ίδιος. Και ανήμερα της Ανάστασης ψητό κατσίκι… Όμως συννέφιασε, μάλλον θα βρέξει. Πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής θέλω οπωσδήποτε να ρίξω μια ματιά και στα «σούπερ ορεκτικά» ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα, accessoires κ.α. στην καινούργια Kritikos Gallery, ακριβώς απέναντι από το εστιατόριο. (Ουρανούπολη Χαλκιδικής, τηλ. 23770 71222, www.okritikos.com)
Λίγα βράδια αργότερα καταφθάνουμε στο
Alfredo's του
Regency Casino Thessaloniki για να συγχαρούμε τον Executive Chef Απόστολο Αλτάνη και την υπόλοιπη ομάδα της κουζίνας, αλλά και της σάλας, για την 11η βράβευση του εστιατορίου με Χρυσό Σκούφο! Το μενού της βραδιάς περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που έχουμε γνωρίσει και αγαπήσει στις δημιουργίες του ταλαντούχου chef: ελληνικά υλικά άριστης ποιότητας, γαλλική φινέτσα, μοντέρνες τεχνικές και μεσογειακή αύρα. Και εις ανώτερα! (τηλ. 2310 491199,
www.regencycasinos.gr)
Μιλώντας για Μεσόγειο… μια εβδομάδα αργότερα, οι λουλουδιασμένες Κάννες μας υποδέχονται για τον concours Mondial du Rosé. Οινολόγοι, οινοποιοί και δημοσιογράφοι δοκιμάζουμε 1.010 ροζέ κρασιά από 48 χώρες που ανεβοκατεβαίνουν με φοβερή άνεση τις εντυπωσιακές σε πλουραλισμό: χρωματική, αρωματική και γευστική παλέτες. Μία και μοναδική η ελληνική συμμετοχή, ο Αμέθυστος ροζέ 2012 του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη αποσπά αργυρό μετάλλιο. Θερμά συγχαρητήρια στους δημιουργούς του!