GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Εκλεκτά κρασιά παλαίωσης
της Μαρίας Νέτσικα
Δημοσiεύτηκε στο Wine Plus magazine

Η απόλαυση ενός τέλεια παλαιωμένου, υπέροχα στρογγυλεμένου, πολύπλοκου κρασιού είναι μία κορυφαία, θεϊκή στιγμή για κάθε εραστή του κρασιού.

Καθώς, χρόνο με τον χρόνο, οι Έλληνες οινοποιοί ανεβάζουν τον πήχη όλο και πιο ψηλά, μπορούμε πλέον να απολαμβάνουμε ελληνικά κρασιά με δυνατότητες πραγματικής παλαίωσης. Σαν αυτά που δοκιμάζουμε στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας.

Αναζητήστε τα υπέροχα κρασιά παλαίωσης. Βάλτε τα στο γιορτινό σας τραπέζι και θα με θυμηθείτε!


Καβαλιέρος 2012, Κτήμα Σιγάλα
Η πιο πρόσφατη δημιουργία του Πάρι Σιγάλα είναι ένα μονοποικιλιακό Ασύρτικο από έναν αμπελώνα στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης, που παραμένει για 18 μήνες στη δεξαμενή με τις οινολάσπες του, πριν εμφιαλωθεί. Ζωηρό, με διακριτικά ορυκτά αρώματα και τονισμένη οξύτητα που το κάνει καλό φίλο των θαλασσινών πιάτων, μας συστήνεται τώρα, αλλά μας προτρέπει να διερευνήσουμε και την αντοχή του στον χρόνο.

Ήδυσμα Δρυός Chardonnay 2013, Κτήμα Τέχνη Οίνου
Μια εξαιρετική εκδοχή βαρελάτου Chardonnay με σοφιστικέ αρμονίες. Το ποικιλιακό άρωμα έχει δέσει πανέμορφα με το βαρέλι (ζύμωση και ωρίμανση σε καινούργια δρύινα βαρέλια, συνολικής διάρκειας 5 μηνών). Ο πλούτος συνυπάρχει με την κομψότητα, τα καραμελωμένα φρούτα με τη χαλιναγωγημένη βανιλάτη πνοή. Τυπικότατο, με λεπιδωτή φρεσκάδα και αντοχή στον χρόνο. Από το Μικροχώρι Δράμας.

Ιανός Chardonnay 2009, Οινοφόρος
Το λαμπερό χρυσαφένιο χρώμα φανερώνει την εξαιρετική του φόρμα. Το πυκνό σώμα γοητεύει τον ουρανίσκο. Αρώματα μαρμελάδας πορτοκαλιού αναδύονται κάτω από νότες φίνου ξύλου (ζύμωσε και ωρίμασε 24 μήνες σε βαρέλι με ανάδευση των οινολασπών). Κρασί με αντοχές στον χρόνο, από τους αμπελώνες της ορεινής Αιγιαλείας, είναι μια υπέροχη γευστική βουτιά στο χθες, αλλά και στο αύριο -όπως υπαινίσσεται και η ονομασία του.

Fumé Sauvignon Blanc 2013, Κτήμα Γεροβασιλείου
Ένα Sauvignon Blanc από την Επανομή, που χρόνο με τον χρόνο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη μας. Ζυμώνει και ωριμάζει για 5 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια Limousin. Υπέροχα λιπαρό και ισορροπημένο, με πολύ φρέσκο φρούτο στη μύτη και ξύλο τόσο, όσο να δίνει ενδιαφέρον. Μια Rolls Royce στην κατηγορία του.

Anassa 2007, Mediterra Οινοποιητική
Αν θέλετε να μάθετε αν η Βηλάνα αντέχει στον χρόνο, δοκιμάστε αυτό το κρασί. Η «βασίλισσα» των λευκών κρασιών της Mediterra (χαρμάνι Βηλάνας και Sauvignon Blanc) ζυμώνει και ωριμάζει για 13 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Λιπαρό και χρυσαφένιο κρασί, με συμπυκνωμένη μύτη χειμωνιάτικων φρούτων που προετοιμάζουν την έφοδο της βανίλιας.

Αμέθυστος Cava 2006, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Ένα οινικό ποίημα, του οποίου το αρωματικό κουβάρι γεμάτο κοκκινόμαυρα φρούτα, ταμπάκο, γλυκά μπαχαρικά και κέδρο απαιτεί ώρες για να ξετυλιχτεί. CS με μικρή συμμετοχή CF από ιδιόκτητους αμπελώνες στην Αδριανή Δράμας παλαιώνει 18 μήνες σε βαρέλι και 24 στη φιάλη. Ένα σαγηνευτικό ερυθρό παλαίωσης, σοβαρό, αλλά με χάρη και δύναμη.

Μαγικό Βουνό 2009, Château Nico Lazaridi
Ένα κρασί ράτσας από την Αγορά Δράμας. Το χαρμάνι Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc σε απογείωση. Στη μύτη μάς χαρίζει το αξεπέραστο παιχνίδι βατόμουρου και βύσσινου, καταλήγοντας σε νότες βανίλιας από τη 16μηνη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Με στιβαρή παρουσία και ρώμη. Δώστε του χρόνο να αναπνεύσει στο ποτήρι για να σας αποκαλύψει και το μεγαλείο του μπουκέτου του.

Όβηλος ερυθρός 2008, Κτήμα Βιβλία Χώρα
Λίγοι οινόφιλοι μπορούν να πουν «όχι» στην πολυπλοκότητα και τη σφιχτή δομή ενός Cabernet. Εδώ ο Βασίλης Τσακτσαρλής στέλνει τα παραπάνω στα ύψη με μια πολύχρονη παλαίωση (18 μήνες σε βαρέλια). Εξαιρετικό πυκνό, στιβαρό και ώριμο, γεμάτο αρώματα δαμάσκηνου και μπαχαρικών, αυτό το κρασί θα παλαιώνει υπέροχα, για πολύ καιρό ακόμη.  

Emphasis Tempranillo 2009, Κτήμα Παυλίδη
Δοκιμάστε το για να γνωρίσετε τα αρώματα και τη γεύση του ισπανικού σταφυλιού Tempranillo. Οι ιδιαίτερα χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, η προσεκτική διαλογή των σταφυλιών, οι μεγάλες εκχυλίσεις και η 14μηνη ωρίμανση αποκλειστικά σε καινούργια βαρέλια καταλήγουν σ' αυτό το πορφυρό, πληθωρικό, πολύπλοκο κρασί.
    
Chateau Porto Carras 2005
Ο εντυπωσιακός αμπελώνας του κτήματος Πόρτο Καρράς στις πλαγιές του Μελίτωνα αποτελεί υπόδειγμα βιολογικής καλλιέργειας. Και το αδιαφιλονίκητο αστέρι του είναι το Château του. Βαθυκόκκινο κρασί από τη συνύπαρξη του Cabernet Sauvignon με Cabernet Franc, Merlot και Λημνιό δίνει έμφαση στη μεταξένια αίσθηση στο στόμα και… άλλο νόημα στην παλαίωση.
 
Alpha One 2008, Κτήμα Άλφα
Το Αlpha One, το κορυφαίο αλλά και πιο ιδιαίτερο κρασί του Κτήματος Άλφα, με σύνθεση που ποικίλει από χρονιά σε χρονιά. Για κάθε σοδειά ο Άγγελος Ιατρίδης επιλέγει τις ποικιλίες του πειραματικού αμπελώνα που θα είναι υποψήφιες για την οινοποίησή του, ούτως ώστε να εκφράζουν με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο τη δυναμική της ζώνης του. Πραγματικό κρασί βαθιάς παλαίωσης, περνά 18 + 18 μήνες (200%) σε βαρέλι και 2 χρόνια στη φιάλη, πριν την κυκλοφορία του.

Διάπορος 2011, Κυρ Γιάννη
Συμπυκνωμένο και μεστό, από επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του κτήματος στο Γιανακοχώρι Νάουσας. Η έκφραση του Ξινόμαυρου διαφοροποιείται αρωματικά και γευστικά από την παρουσία του Syrah (8%) και την εφαρμογή νέων τεχνολογικών παρεμβάσεων. Με πολύ μακρύ τελείωμα, πλημμυρίζει τον ουρανίσκο με γλυκό σταφύλι και μαρμελάδα βατόμουρο. Είναι κρασί με μεγάλες αντοχές στον χρόνο, οπότε αν δεν την ανοίξετε στο γιορτινό τραπέζι  φυλάξτε τη στο κελάρι σας. Το φρούτο της σοδιάς του 2011, θα ανταμείψει τους υπομονετικούς.

1879, Boutari Legacy 2007
Η καινούργια ετικέτα της Boutari είναι αφιερωμένη στη χρονιά που ξεκινά η ιστορία της οινοποιίας. Ξινόμαυρο από ένα εξαιρετικό αμπελοτόπι στον Τρίλοφο της Νάουσας, μετά από 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, εκφράζεται με ατόφια, παραδοσιακή, αλλά συναρπαστική μορφή. Τα 130 χρόνια εμπειρίας της Μπουτάρη στη Νάουσα μεταφράζονται σε ένα υπέροχο κρασί με συναρπαστική αρωματική πολυπλοκότητα, φιλικές τανίνες και ελκυστική οξύτητα. Μια διαχρονική αξία για τους φίλους του δύστροπου σταφυλιού.

Ξινόμαυρο 2009, Αργατία
Από τους αμπελώνες της στο Ροδοχώρι και το Γιαννακοχώρι της Νάουσας, η Αργατία μας προτείνει μια ωραιότατη Νάουσα «νέας γενιάς». Τα κλασικά ποικιλιακά αρώματα του βατόμουρου είναι παρόντα, ενισχυμένα με φίνες νότες καφέ και μόκας, από την παραμονή στο βαρέλι. Καλή οξύτητα και ενισχυμένες τανίνες στο στόμα, με το φρούτο να περιμένει υπομονετικά για να κλείσει την παράσταση.

Κορμιλίτσα 2010, Ευάγγελος Τσάνταλης
Πυκνό, πολύπλοκο, μπαχαρένιο, αλλά και φρουτώδες. Η μεγάλη αρωματική και γευστική συμπύκνωση των σταφυλιών (Cabernet Sauvignon και Λημνιό) από τον αμπελώνα της οινοποιίας στο Άγιο Όρος είναι προφανής. Προέρχονται από παλαιά κλήματα, πολύ μικρής στρεμματικής απόδοσης και η ζύμωση πραγματοποιείται σε ανοιχτές δρύινες δεξαμενές (αγιορείτικη τεχνική), στο εκεί, αναπαλαιωμένο οινοποιείο.

Γυμνός Βασιλιάς 2011, Πιερία Ερατεινή
Syrah και «Κολινδρινό ερυθρό», μία από τις παλαιές ποικιλίες της Πιερίας, δίνουν ένα κρασί με ένταση παντού. Ένταση στο πορφυρό χρώμα. Ένταση στη μύτη που αβίαστα ελευθερώνει αρώματα αποξηραμένων φρούτων, βανίλια, καπνό, κι όσο περνά η ώρα κατασταλάζει στην παλέτα των μπαχαρικών. Ένταση και στις καμπύλες του σώματος. Ένα κρασί κλάσης, που έχει παλαιώσει 18 μήνες σε γαλλικά βαρέλια και μπορεί να παλαιώσει αρκετούς ακόμη στα κελάρια μας.

Κάβα Δρυός 2004, Κτήμα Χατζημιχάλη - Αμπελοτόπι Αλεπότρυπα
Το κρασί, από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, έχει κλέψει καρδιές. Και από χρονιά σε χρονιά καλυτερεύει! Πολύπλοκο, σαρκώδες και ξεχωριστό Cabernet Sauvignon που εμπλουτίζεται με «ίχνη» Cavernet Franc (6%), Merlot (6%) και Ξινόμαυρου (4%), όλα από το αμπελοτόπι Αλεπότρυπα στην Κοιλάδα της Αταλάντης. Αναζητήσετε το σε αριθμημένες φιάλες των 750 ml, 1,5 και 3 λίτρων.

Syrah Συλλογή 2009, Κτήμα Αβαντίς
Ένα κρασί με μεγάλη αυτοπεποίθηση από την Εύβοια. Με εκπληκτικά αρώματα σοκολάτας, μαύρων μούρων και μόκας. Συμπυκνωμένο, αλλά ταυτόχρονα κομψό, συνδυάζει στη φιάλη του τον παλιό με τον νέο κόσμο. Παράγεται από τα πιο παλιά κλήματα του κτήματος, ηλικίας άνω των 25 ετών, των οποίων οι αποδόσεις είναι πολύ μικρές.

Λαβύρινθος 9909, Κτήμα Σκούρα
Τη solera, το πολύπλοκο χαρμάνιασμα διαφορετικών εσοδειών που χρησιμοποιούν οι Ανδαλουσιανοί για τα sherry τους, εφαρμόζει ο Γιώργος Σκούρας σε μικρή, επιλεγμένη ποσότητα από τον ερυθρό Μέγα Οίνο του (Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon: 80-20%). Κι έτσι γεννιέται ο Λαβύρινθος (το νούμερο στην ετικέτα υποδηλώνει την πρώτη και την τελευταία από τις χρονιές που συνυπάρχουν στο μπουκάλι).

Κοκκινόμυλος 2012, Κτήμα Τσέλεπου
Ο Γιάννης Τσέλεπος δημιουργεί ένα από τα καλύτερα ελληνικά Merlot, που από χρονιά σε χρονιά δεν σταματά να καλυτερεύει. Πλούσιο και στιβαρό, με πραγματικό κονσέρτο αρωμάτων, εκφράζει σε υπέρτατο βαθμό όλα τα χαρακτηριστικά του σταφυλιού. Φοβερή συμπύκνωση χρώματος, αρωμάτων και γεύσης σε ένα κρασί με απίστευτα αισθησιακή φυσιογνωμία, που θέλει αρκετά χρόνια για να αναδείξει όλες τις κρυφές του χάρες. 

Château Semeli, Σεμέλη

Ένα κλασικό Cabernet Sauvignon, παράγεται στη Σταμάτα Αττικής με μικρή συμμετοχή Merlot (8%). Φτάνει στο ποτήρι μας, μετά από ωρίμανση 20 μηνών σε δρύινα βαρέλια και άλλων 12 στη φιάλη. Το ανοιχτό μπουκέτο του ξεχειλίζει κασίς, πράσινη πιπεριά, κέδρο και βανίλια. Πυκνό και θερμό, με πληθωρικό στόμα.

Πλούτος 2006, Κτήμα Παλυβού
Cabernet Sauvignon και Syrah, αυτή είναι η ποικιλιακή σύνθεση του καινούργιου κρασιού του Κτήματος Παλυβού. Και ο σπουδαίος αυτός Νεμεάτης παραγωγός «ξεζουμίζει» με μαγικό τρόπο τις κοσμοπολίτισσες ποικιλίες και μας αποπλανεί με ένα κρασί βόμβα πυκνού, ώριμου φρούτου. Προετοιμαστείτε για σκούρο πορφυρό χρώμα, όγκο, πυκνότητα και μεγάλη ικανότητα παλαίωσης. Φυλάξτε το άφοβα για χρόνια στην κάβα σας.
 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems