GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Ξινόμαυρο 2008, Αργατία

argatia.jpgΗ λέξη «Αργατία» αναφέρεται σε έναν πολύ σημαντικό θεσμό της ποντιακής αγροτικής κοινωνίας, ο οποίος θεωρείται ως η υπέρτατη εκδήλωση του συλλογικού πνεύματος στους ελληνικής καταγωγής πληθυσμούς του Πόντου, αφού προϋποθέτει τη συνεργασία προσώπων για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού. Υπέρμαχοι αυτής της πρακτικής, αλλά και με εμφανή διάθεση να τιμήσουν την καταγωγή τους, η Χαρούλα Σπινθηροπούλου και ο Παναγιώτης Γεωργιάδης ονόμασαν Αργατία την οινοποιία τους, στο Ροδοχώρι Ημαθίας. Και παρότι η εταιρεία δημιουργήθηκε μόλις το 2000, και οι δύο τους έχουν μακρόχρονη παρουσία στον οινικό κλάδο. Η μεν Δρ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου, ως γεωπόνος-ειδικός αμπελουργίας και συγγραφέας του βιβλίου «Οινοποίησιμες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα», ο δε σύζυγός της, ως ειδικός σε θέματα συλλογικών δράσεων του οινικού κλάδου.



Ένα Ξινόμαυρο νέας γενιάς
Ως περιοχή της δραστηριότητάς τους επέλεξαν την Νάουσα, τον τόπο όπου ζουν, αλλά και τον οποίο -αμπελουργικά μιλώντας- η ιδιοκτήτρια γνωρίζει σαν την... τσέπη της. Έστησαν τον αμπελώνα τους, φυτεύοντας τους περισσότερο «ποιοτικούς» κλώνους του Ξινόμαυρου, τους V6 και V3. Η οινοποίησή τους σε ποσοστό 70%-30% μας δίνει ένα ερυθρό κρασί με χαρακτήρα, τυπικό μπουκέτο και πολύ, πολύ πλούτο. Το κρασί που θα δοκιμάσουμε το Ξινόμαυρο 2008, είναι ένα ωραιότατο Ξινόμαυρο «νέας γενιάς» ή αν θέλετε, πιο «μοντέρνας» έκφρασης. Που μεταφράζεται σε ζωηρό ρουμπινένιο χρώμα και χαρούμενες ιώδεις ανταύγειες στα χείλη του ποτηριού. Σε φρουτώδη αρώματα που με την ανάδευση αποσύρονται για να δώσουν τη θέση τους στις νότες ντομάτας, ελιάς και του καπνού. Και σε   πλούσια γεύση, με περισσότερο όγκο και πιο μαλακές τανίνες από αυτές που μας έχει συνηθίσει το σταφύλι, διατηρώντας ωστόσο καθαρό τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. 

Το μικρό οινοποιείο της Αργατίας βρίσκεται στο Ροδοχώρι Νάουσας. (τηλ. 23320 51080) και ως μέλος του δικτύου των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος υποδέχεται τους επισκέπτες. Η ξενάγηση περιλαμβάνει και μια «μύηση» στις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας, ενώ ολοκληρώνεται με γευστική δοκιμή, απολαμβάνοντας τη φανταστική θέα των χωριών της ημαθιώτικης πεδιάδας κάτω από την επιβλητική παρουσία του Βερμίου.

 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems