Τέχνη Αλυπίας. Η τέχνη, δηλαδή, του να κάνεις τους ανθρώπους να λησμονούν τη λύπη τους. Αυτό είναι το brand name των λευκών, ροζέ και ερυθρών κρασιών που παράγονται από το Κτήμα Τέχνη Οίνου.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1995 από τους μηχανικούς Γιάννη Παπαδόπουλο και Γιάννη Καλαϊτζίδη και η πρώτη της εμφάνιση στα ποτήρια μας έγινε με τη σοδειά του 1997. Η σειρά του λευκού, ροζέ και ερυθρού «Τέχνη Αλυπίας» γρήγορα κατέλαβε τη θέση της στην αγορά των νέων ποιοτικών ελληνικών κρασιών.
Το 1999, ακολούθησε το Chardonnay, ένας ακόμη Τοπικός Οίνος Δράμας περιορισμένου αριθμού φιαλών, που αμέσως αγαπήθηκε από τους οινόφιλους. Το κρασί εγκαινίασε την σειρά «Ήδυσμα Δρυός», μονοποικιλιακών κρασιών που σκοπεύουν στην ανάδειξη του άριστου εγκλιματισμού των κοσμοπολίτικων ποικιλιών σταφυλιού στο οικοσύστημα της Δράμας.
Σήμερα θα δοκιμάσουμε τον λευκό Τέχνη Αλυπίας του 2010 που παράγεται από Sauvignon Blanc και Ασύρτικο. Τα σταφύλια μετά τον εκραγισμό οδηγούνται σε ανοξείδωτες δεξαμενές για να γίνει η προζυμωτική κρυοεκχίλυση. Ακολουθεί πίεση, απολάσπωση, εμβολιασμός με επιλεγμένες ζύμες και αλκοολική ζύμωση.
Ελάτε, δοκιμάστε το! Το λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα του θα σας κλέψει την καρδιά. Το έντονο κι επίμονο άρωμά του θα σας ταξιδέψει σε κήπους όπου μοσχοβολούν εξωτικά φρούτα. Βάλτε μια γουλιά στο στόμα σας και απολαύστε τη φρεσκάδα και τον πλούτο του. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή και αισθανθείτε την ευωδιά του στο στόμα σας.
Τελικά, η ζωή μπορεί να είναι και... νόστιμη. Ιδίως αν σερβίρετε το κρασί δροσερό, για να αναδεικνύει τη δροσιστική του οξύτητα. Και αν το βάλετε δίπλα σε πιάτα με έντονη γεύση και γλυκά αρώματα όπως τα γλυκόξινα των εξωτικών κουζινών, ο σολομός, τα θαλασσινά, τα ψητά ψάρια, οι γαρίδες, οι καραβίδες και κρέατα με λευκές σάλτσες.