Σε ένα αισιόδοξο μοτίβο, καθαρογράφω τις σημειώσεις από πρόσφατες γευστικές δοκιμές ολοκαίνουργιων κρασιών, που αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες οινοποιοί συνεχίζουν -παρόλες τις εγχώριες αντιξοότητες- να δημιουργούν.
Lagopati Brut 2015, Κτήμα Χατζηγεωργίου - ΛήμνοςΗ καινούργια πρόταση της γνωστής οινοποιίας από τη Λήμνο είναι ένα ξηρό αφρώδες από Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Φινετσάτο, ανάλαφρο, με εντυπωσιακή μύτη και παιχνιδιάρικο στόμα. Τα τριαντάφυλλα και τα φρούτα της μύτης κάνουν την εμφάνισή τους και στο στόμα, όπου και εγκαθίστανται για ώρα.
Agioritiko Avaton λευκό 2016, TsantaliΗ λευκή version της εμβληματικής ετικέτας της Tsantali από το Μετόχι της Χρωμίτσας στο Άγιο Όρος. Χαρμάνι Αθήρι/Ασύρτικο. Το φινετσάτο, αλλά ταυτόχρονα αρωματικό προφίλ του Αθηριού με νότες λεμονανθών και τριαντάφυλλου δίνει τον καθαρό χαρακτήρα στη μύτη. Και το Ασύρτικο την τραγανή, ζουμερή, πλούσια γεύση.
Esprit du Lac 2016, Κυρ ΓιάννηΚαινούργια κυκλοφορία από τον αμπελώνα του Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιο. Ροζέ Π.ΟΠ., 100% Ξινόμαυρο με παλ φόρεμα και εκφραστικό άρωμα λουλουδιών. Φίνο, με ευπρόσδεκτη την επίθεση δροσιάς που το συνοδεύει από τη στιγμή που θα το βάλουμε στο στόμα μας έως το σβήσιμό του.
Μούχταρο 2015, Κτήμα ΜουσώνΈνα αξιόλογο ερυθρό κρασί από τον αμπελώνα της Βοιωτίας, την οικογένεια Ζαχαρία και τη σπάνια ερυθρή τοπική ποικιλία Μούχταρο. Η 12μηνη παραμονή σε βαρέλια 2ης και 3ης χρήσης οδηγεί στη συμφωνία αρωμάτων της μύτης, με άφθονα κόκκινα φρούτα, βότανα και πράσινη πιπεριά. Η φίνα γεύση και η όμορφη οξύτητα μας περιμένουν στο στόμα.
ETOS Merlot 2006, Κτήμα Βιβλία Χώρα
Το 2006 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για το Merlot του Κτήματος Βιβλία Χώρα που καλλιεργείται σε ασβεστολιθικά, αργιλώδη εδάφη. Αποφάσισαν, λοιπόν, να περάσουν το κρασί από καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια, να το ωριμάσουν για πολλά χρόνια στις κάβες του οινοποιείου και μετά από 10 χρόνια μας το παρουσιάζουν. Με ελκυστικό βαθύ χρώμα, ώριμο φρούτο και στιβαρές τανίνες είναι υπέροχο τώρα, αλλά συγχρόνως έχει και λαμπρό μέλλον.