GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Τρύγος του 2016 σε εξέλιξη

Η φετινή χρονιά, για σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα, εμφανίζεται με πρωίμηση της παραγωγής κατά τουλάχιστον 7 – 10 ημέρες. Σε αυτό συνέβαλαν οι υψηλές θερμοκρασίες στην άνοιξη, και το σχετικά ξηρό καλοκαίρι, που χαρακτηρίστηκε από υψηλές θερμοκρασίες ημέρας και πιο χαμηλές βραδινές. 

Έτσι, για τις πρώιμες περιοχές, αλλά και τις πρώιμες ποικιλίες, ξενικές και ελληνικές, η χρονιά ήταν εξαιρετική. Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου από το ομώνυμο κτήμα στην Επανομή μιλά για: «μια απίθανη χρονιά! Όλα πήγαν πρίμα! Είχαμε διάσπαρτες βροχές τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο… ότι χρειαζόμασταν. Οι θερμοκρασίες δεν ήταν ακραίες. Τα αποζυμωμένα κρασιά εμφανίζουν αρώματα, είναι γεμάτα. Στα ερυθρά έχουμε χρώματα που δεν έχουμε ξαναδεί… Και για εμάς είναι ευτύχημα ότι οι βροχές ξεκίνησαν 5-6 ημέρες μετά από το τέλος του τρύγου.»

Στη Νάουσα ο τρύγος διακόπηκε λόγω βροχοπτώσεων. Η Χαρούλα Σπινθηροπούλου από την Αργατία μας δίνει τις πληροφορίες: «Η χρονιά για τις πρώιμες ποικιλίες πήγε πολύ καλά. Είχαμε ωραίο καλοκαίρι, με καλές θερμοκρασίες και βραδινή δροσιά. Τα φυτά δούλεψαν κανονικά και ξεκινήσαμε με πρωιμότητα 1 εβδομάδας. Μπορούμε, λοιπόν, να μιλήσουμε για πολύ καλές οξύτητες και ωραία αρώματα σε αυτά που ακόμη ζυμώνουν. Και για το Ξινόμαυρο, πριν τις βροχές, πηγαίναμε για μεγάλη χρονιά. Με πολύ καλό σταφύλι. Ήταν η πρώτη χρονιά που έχω δει Δεκαπενταύγουστο και να είναι ήδη όλα μαύρα! Τώρα, περιμένουμε να σταθεροποιηθεί ο καιρός για να ξεκινήσουμε,
ελπίζω προς τα τέλη της εβδομάδας με τις πρώιμες περιοχές. Είναι η 3η συνεχόμενη δύσκολη χρονιά για το Ξινόμαυρο. Τι να κάνουμε..»

Και ο Άγγελος Ιατρίδης από το Κτήμα Άλφα και το Αμύνταιο μου μιλά για «εξαιρετικά αποτελέσματα στις πρώιμες ποικιλίες. Το καλοκαίρι ήταν πολύ ωραίο για τις ωριμάνσεις. Έτσι τα λευκά μας έδωσαν πολύ καλές οξύτητες, ελαφρώς αυξημένες, όμως πολύ ευχάριστες. Για τα ερυθρά, σαφώς έχουμε ακόμη χρόνο. Πάντως, επειδή φέτος εφαρμόσαμε πράσινο τρύγο σε όλο τον αμπελώνα, στον περκασμό, πιστεύουμε ότι στα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε με το Ξινόμαυρο. Τώρα μαζεύουμε το Merlot και το Syrah.»

Από τη βόρεια Πελοπόννησο και τη Νεμέα ο Γιώργος Παλυβός μου εξηγεί ότι «οι βροχές σε μας δεν έκαναν ζημιές. Το καλοκαίρι ήταν πολύ ξηρικό, τα χώματα διψούσαν, οπότε απορρόφησαν τη βροχή και στέγνωσαν αμέσως. Στα πρώιμα σταφύλια έχουμε πολύ ωραία αρώματα. Ξεκινήσαμε και με το Αγιωργίτικο και περιμένουμε μια καλή χρονιά.»

Αυτά προς το παρόν.
Για μια συνολική, ωστόσο, επισκόπηση και ασφαλείς εντυπώσεις θα περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβρη, όταν θα έχουν αποζυμώσει τα φρέσκα κρασιά.


Μ.Ν.
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems