GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Ημερολόγιο γευστικών εξερευνήσεων – Άνοιξη 2016 - συνέχεια Ι

Εν μέσω μιας πανώριας άνοιξης σας παρουσιάζω 4 κρασιά που ταιριάζουν με τα χρώματα, τις μυρωδιές και τις γεύσεις της. Ένα φρουτώδες λευκό και τρία εντυπωσιακά ερυθρά. Καινούργιες ετικέτες ή καινούργιες προσεγγίσεις σε ήδη γνωστά προϊόντα. Διότι οι Έλληνες οινοποιοί, με έντονη διάθεση να εκφράσουν τις δημιουργικές ανησυχίες τους - ακόμη και αυτές τις πρωτοφανώς εχθρικές προς τον κλάδο τους χρονιές- μας προτείνουν συνεχώς ετικέτες που αντανακλούν τα διαφορετικά terroir του ελληνικού αμπελώνα. Μέσα από μια δεύτερη «ανάγνωση» των κρασιών, μας κοινοποιούν και τις παγκόσμιες τάσεις στην οινοποίηση. 

Αρετή 2010, Κτήμα Βιβλία Χώρα
Σε μια πρόσφατη συνάντηση του Wine Club THESSALONIKI'96 δοκιμάσαμε και πάλι τα λαμπρά αποτελέσματα των πρώτων φυτεύσεων του Αγιωργίτικου εκτός Νεμέας. Ο Βασίλης Τσακτσαρλής μας εξήγησε πως ο αμπελώνας στήθηκε στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Παγγαίου, σε εδάφη πετρώδη, άγονα και καλά στραγγιζόμενα. Η χρήση επιλεγμένων, καθαρών από ιώσεις κλώνων του Αγιωργίτικου, η εφαρμογή αμπελουργίας αιχμής και η προσεγμένη οινοποίηση διασφαλίζει την καθαρότητα του  ποικιλιακού χαρακτήρα. Επιπλέον, η 12μηνη ωρίμανση σε καινούργια δρύινα βαρέλια προσθέτει πολυπλοκότητα. Και εμείς απολαύσαμε -και του δώσαμε συγχαρητήρια για- το έντονο πυκνό φρούτο, την πλούσια δομή και τις σούπερ ώριμες τανίνες.

Thema Agiorgitiko 2012, Κτήμα Παυλίδη
Στην ίδια γευστική δοκιμή είχαμε τη σπάνια ευκαιρία να δοκιμάσουμε ακόμη ένα μονοποικιλιακό Αγιωργίτικο από τη Βόρεια Ελλάδα. Εξάλλου, αυτά τα δύο είναι -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- και τα μοναδικά που κυκλοφορούν, με το Thema Agiorgitiko, από τη Δράμα και τον αμπελώνα του Κτήματος Παυλίδη στην Περιχώρα Δράμας, προς το παρόν να απευθύνεται αποκλειστικά στις αγορές του εξωτερικού.
Τα σημεία-κλειδιά στην παραγωγή του: νυχτερινός τρύγος σε προχωρημένες ωριμότητες σταφυλιών, ορθή εφαρμογή εκχύλισης σε προ- και μετά-ζυμωτικό στάδιο, 12μηνη ωρίμανση σε καινούργια δρύινα βαρέλια. Και ιδού ένα εξαίρετο πορφυρό Αγιωργίτικο με πολυπλοκότητα, θέρμη, επίμονο φρούτο…

Touriga Nacional 2012, Κτήμα Τέχνη Οίνου
Η πιο γνωστή ποικιλία του Port, καλλιεργείται επίσης ευρέως στην περιοχή του Dão, αλλά και σε άλλες αμπελουργικές ζώνες της Πορτογαλίας. Η ζέστη και ο ήλιος του ταιριάζουν πολύ και το προικίζουν με ένταση: στο χρώμα, τη δομή, στα αρώματα κόκκινων λουλουδιών. Η φύτευσή του στον αμπελώνα της Δράμας αποδείχτηκε μια εμπνευσμένη απόφαση του κτήματος Τέχνη Οίνου. Κι έτσι απολαμβάνουμε μια από τις ελάχιστες ελληνικές εκδοχές της Touriga Nacional. Βαθύχρωμο κρασί, σύνθετο, δυναμικό με ένα καλάθι από βατόμουρα και φραγκοστάφυλα για μύτη.

Gewürztraminer 2015, Ορεινοί Αμπελώνες Λαλίκου
Όσο δύσκολο είναι να προφέρεις το όνομά του, τόσο εύκολο είναι να αναγνωρίσεις το άρωμά του που ξεχειλίζει ροδοπέταλα και εξωτικά λίτσι. Τα πιο ονομαστά κρασιά του, χρυσαφιά και πλούσια με απίστευτα συμπυκνωμένη μύτη, κατάγονται από την Αλσατία και τη Γερμανία. Στην Ελλάδα, οι ξηρές εκφράσεις του μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού και οι γλυκιές σ' αυτά του άλλου. Συνεπώς, με μεγάλο ενδιαφέρον άφησα τον Κωσταντίνο Λαλίκο να μου σερβίρει το Gewürztraminer του, πλέον ξηρό και σε φιάλη των 750ml. Κρασί τρομερά αρωματικό, με κέρδισε αμέσως με το εκρηκτικό κοκτέιλ φρούτων στη μύτη την κομψά πιπεράτη γεύση και την πραγματική φινέτσα του.



WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems