GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Οίνου αφηγήσεις – Ιούνιος 2014

Ο Ιούνιος ξεκίνησε ευχάριστα με τις Ανοιχτές Πόρτες να φέρνουν τους φίλους του κρασιού για επισκέψεις και γευστικές δοκιμές στα οινοποιεία όλης της χώρας. Στο Κτήμα Αρβανιτίδη στον Ασκό Θεσσαλονίκης τις εντυπώσεις έκλεψε το καινούργιο ερυθρό, το Ξινόμαυρο single vineyard 2012. Ένα απολαυστικό κρασί που αναδεικνύει τα εδέσματα. Σημειώνω το μπουκέτο βατόμουρου, κυδωνιού, αποξηραμένων βοτάνων και τη γλυκόξινη -αλλά όσο χρειάζεται τανική- γεύση. Την ποικιλιακή, δηλαδή, ταυτότητα για την οποία το Ξινόμαυρο είναι αγαπητό. Προσθέστε και τις μεταξένιες τανίνες, τη μετρημένη πυκνότητα κι έχετε ένα «new age» Ξινόμαυρο που θα τροφοδοτεί τα όνειρα των φίλων του σταφυλιού.


Μια σταθερή αξία για θαλασσινή κουζίνα στη Σιθωνία είναι τα Κύματα Η ψαροταβέρνα διαθέτει το τέλειο setting: στο γραφικό πίσω λιμανάκι του Νέου Μαρμαρά με τις ψαρόβαρκες και με τα τραπέζια πάνω στην άμμο, σχεδόν μέχρι το κύμα. Και για να συμπληρωθεί η ευτυχία, διαθέτει και καλή κουζίνα. Ψάρια, θαλασσινά, σαλάτες ότι σας προτείνει η πανταχού παρούσα κυρία Τούλα είναι φρεσκότατο και νοστιμότατο. (τηλ. 23750 71371)

Η Γιορτή Καραμανλίδικων Γεύσεων με τη γνωστή πολίτισσα μαγείρισσα Μαρία Εκμεκτσίογλου να μαγειρεύει μπροστά μας λαχταριστά πιάτα βασισμένα στη σειρά «Αυθεντικά Αλλαντικά Ανατολίας» των εργαστηρίων Αλλαντοποιίας Sary, απέδειξε ότι τα καλοφτιαγμένα, από άριστη πρώτη ύλη, αλλαντικά: νόστιμα σαλάμια, καβουρμάς και ψητά σουτζούκια είναι τέλεια ακόμη και το καλοκαίρι. Ιδίως όταν συνοδεύονται από τις γλυκιές μελωδίες της Ανατολής που μας χάρισε η διάσημη τραγουδίστρια Dilek Koç με την ορχήστρα της.

Κλείνω τις αφηγήσεις με τη γευστική δοκιμή ενός κρασιού που το πρωτοδοκίμασα στον προπέρσινο Χάρτη των Γεύσεων. Ο Παύλος Αργυρόπουλος της Πιερία Ερατεινή έβγαλε κάτω από το τραπέζι μια γυάλινη νταμιτζάνα (!) και μου σέρβιρε ένα κρασί με σκουροκίτρινο χρώμα και έντονα αλκοολική μύτη με στοιχεία υπερώριμων φρούτων. Μου εξήγησε ότι πρόκειται για μια Μαλαγουζιά που στρεσαρίστηκε, τόσο στο αμπέλι -μέσω υπερωρίμανσης και συμπύκνωσης των χυμών του σταφυλιού- όσο και στην οινοποίησή της, από τη στιγμή που δεν υπέστη καμία επέμβαση ή προσθήκη (ούτε καν θειώδους), αλλά αφέθηκε να ζυμώσει παρουσία οξυγόνου και στη συνέχεια να ωριμάσει στα συγκεκριμένα γυάλινα δοχεία! Αυτό λοιπόν το κρασί είναι πλέον έτοιμο και κυκλοφορεί εμφιαλωμένο, ως οίνος οξειδωτικής παλαίωσης Μετά Μαλαγουζιά. Στην πρόσφατη γευστική δοκιμή εμφανίστηκε με ωραιότατο πορτοκαλί χρώμα, αρώματα γλυκού του κουταλιού βερίκοκο, θέρμη στη γεύση και μακριά επίγευση.


WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems