1. Ποια είναι η βασική οικογένεια αμπέλου που παράγει σταφύλια για οινοποίηση:
a) Vitis Vinifera
b) Vitis Barbara
c) Vitis Cinefera
d) Vitis Magnolia
2. Ποια ποικιλία θεωρείται αρωματική:
a) Ροδίτης
b) Gewürztraminer
c) Ugni Blanc
d) Ασύρτικο
3. Για ποιο σταφύλι είναι περισσότερο γνωστή η Αυστραλία:
a) Pinot Noir
b) Malbec
c) Zinfandel
d) Shiraz
4. Τι σημαίνει ευγενής σήψη;
a) Τα σταφύλια καταστρέφονται από χαμηλές θερμοκρασίες
b) Όταν «καλό» κρασί καταστρέφεται από «κακές» συνθήκες φύλαξης.
c) Προσβολή του σταφυλιού από μύκητα, η οποία μπορεί να καταλήξει στην παραγωγή γλυκού κρασιού.
d) Όταν ένας «καλός»οινοποιός κάνει «κακό» κρασί.
5. Σε ποιο σημείο της παραγωγής ενός Οίνου Φυσικώς Γλυκύ προσθέτουμε αλκοόλη;
a) Πριν την έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης
b) Μόλις ξεκινήσει η αλκοολική ζύμωση
c) Μετά την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης
d) Δεν προσθέτουμε αλκοόλη
6. Σε ποια περιοχή καλλιεργείται -ως επί το πλείστον- η ποικιλία Μαυροτράγανο;
a) Κρήτη
b) Δράμα
c) Σαντορίνη
d) Μύκονος
7. Ποια χώρα είναι γνωστή για το Sauvignon Blanc της;
a) Αυστραλία
b) ΗΠΑ – Καλιφόρνια
c) Χιλή
d) Νέα Ζηλανδία
8. Σε ποια ελληνική ερυθρή Ονομασία Προέλευσης συμμετέχουν μια λευκή και μια ερυθρή ποικιλία σταφυλιού;
a) Πάρος
b) Ρόδος
c) Δράμα
d) Πεζά
9. Τι σημαίνει η συντομογραφία ΠΓΕ;
a) Προστιθέμενη Γεωγραφική Έκταση
b) Προστατευόμενη Γεωργική Έκταση
c) Προστιθέμενη Γεωγραφική Ένδειξη
d) Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη
10. Ένα κρασί που μυρίζει… κλούβιο αυγό, περιέχει:
a) Διοξείδιο του Θείου
b) Υδρόθειο
c) Σορβικό οξύ
d) Βουτυρικό οξύ
11. Ποιος κριτικός κρασιού χρησιμοποιεί το 100-βαθμών σύστημα βαθμολογίας;
a) Robert Parker Jr.
b) Robert Mondavi
c) Robert Joseph
d) Robert Redford
12. Ποια από τις παρακάτω ποικιλίες δεν είναι λευκή;
a) Βηλάνα
b) Μοσχάτο Αλεξανδρείας
c) Μοσχάτο Αμβούργου
d) Ρομπόλα
13. Ποιο ποσοστό των ελληνικών κρασιών παράγονται στην Κρήτη;
a) 25%
b) 50%
c) 75%
d) 90%
14. Οι οινοποιοί του Νέου Κόσμου χρησιμοποίησαν υπερβολικά:
a) Προσθήκη ζάχαρης
b) Εκχύλιση σε ατμόσφαιρα CO2
c) Παλαίωση σε βαρέλια
d) Prozac
Απαντήσεις
1a, 2b, 3d, 4c, 5d, 6c, 7d, 8a, 9d, 10b, 11a, 12c, 13a, 14c