Η μείωση στην παγκόσμια κατανάλωση κρασιού έφτασε στο ανώτερο σημείο της μεταξύ 2009 και 2010. Από τότε οι ΗΠΑ και η Ασία έχουν βαλθεί να αντιστρέψουν τις τάσεις, συμβάλλοντας στην, κατά 2 εκατομμύρια εκατόλιτρα, αύξηση της παγκόσμιας αγοράς μέσα στο 2011.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.), το 2011 η κατανάλωση κρασιού αυξήθηκε κατά 1.15 εκ. hl στην Κίνα και κατά 0.9 εκ. hl στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Και οι δύο χώρες ήπιαν αρκετά ευρωπαϊκά κρασιά, χαρίζοντας χαμόγελα στους παραγωγούς τους, οι οποίοι συνεχίζουν να παρακολουθούν τη μείωση της κατανάλωσης στις χώρες τους.
Είναι γεγονός ότι η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση του κρασιού στις παραδοσιακά οινοπαραγωγικές χώρες. Οι ευρωπαίοι αμπελουργοί απαντούν με εκρίζωση αμπελώνων: 90.000 εκτάρια ξεριζώθηκαν μεταξύ 2010 και 2011, σημαντικότατη αύξηση από τα -ήδη πολλά- 65.000 εκτάρια που είχαν ξεριζωθεί μεταξύ 2009 και 2010. Το αποτέλεσμα; Ο αμπελώνας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτάνει τα 3.530.000 εκτάρια, μειωμένος κατά 262.000 εκτάρια από το 2008!
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού υπολογίζεται από τον O.I.V. στα 265,7 εκ. hl, αυξημένη κατά 0.6 εκ. hl σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, χαμηλή, ωστόσο, σε σύγκριση με προηγούμενες σοδειές. Η παραγωγή έπεσε σημαντικά στην Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Αυστραλία. Η μικρή παραγωγή των Η.Π.Α. συνέβαλλε επίσης αρνητικά στο συνολικό νούμερο.
Αντίθετα, ο τρύγος στη Χιλή χτύπησε ένα ρεκόρ όλων των εποχών φτάνοντας στα 10.6 εκ. hl! Επίσης, η Βραζιλία παρήγαγε 1 εκ. hl περισσότερα από το 2010. Τέλος, η Αργεντινή συνεχίζει να συμβάλλει σημαντικά στην παγκόσμια παραγωγή με 15.5 εκ. hl.
Ο Γενικός Διευθυντής του O.I.V. Federico Castellucci δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον της παγκόσμιας οινικής βιομηχανίας «Υπό το φως αυτών των δεδομένων, φαίνεται ότι αφήσαμε πίσω μας τα χειρότερα και ότι η παγκόσμια οινική βιομηχανία βρίσκεται και πάλι σε τροχιά επέκτασης, παρότι σημαντικά θετικά αποτελέσματα δεν αναμένονται να είναι άμεσα.»