GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Ανταποκρίσεις από του τρύγους του 2011 - συνέχεια 2...

Πλησιάζοντας στην ολοκλήρωση των τρύγων για το 2011 σας έχουμε ανταποκρίσεις από τον Ασκό Θεσσαλονίκης, τη Νεμέα και τη Νάουσα.

Ολοκληρώθηκε ο τρύγος στο Κτήμα Αρβανιτίδη στον Ασκό Θεσσαλονίκης. Ο γεωπόνος Θανάσης Αρβανιτίδης ακούγεται ενθουσιώδης. Θεωρεί το 2011 «κορυφαία χρονιά, σαν αυτή του 2007». Όσον αφορά στις κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή μάς εξηγεί: «Ο ήπιος χειμώνας και η υγρή άνοιξη, όπως σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα, είχαν σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει η βλάστηση και η ανθοφορία. Το καλοκαίρι ήταν ξηρό, όχι ακραία θερμό. Σαν τελικό αποτέλεσμα ο τρύγος ήταν κατά μία εβδομάδα όψιμος. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την ποιότητα του Chardonnay. Απολύτως υγιές σταφύλι, αρωματικό, με πολύ ωραία ισορροπία. Φέτος για πρώτη φορά τρυγήσαμε και τη Μαλαγουζιά από τον καινούργιο αμπελώνα μας. Οι προσδοκίες μας είναι μεγάλες και για αυτό, το καινούργιο λευκό κρασί του κτήματος. Οι ερυθρές ποικιλίες τρυγήθηκαν στα τέλη του Σεπτέμβρη και η φαινολική ωριμότητα, οι χρωματικές εντάσεις, δείχνουν ότι θα αποζημιωθούμε για την υπομονή μας».

Όψιμος κατά 10 με 15 ημέρες ήταν ο τρύγος και για τη Νεμέα. Ο Δημήτρης Γκουράβας χαρακτηρίζει το 2011 καλή χρονιά. Διευκρινίζει ότι «τα φροντισμένα αμπέλια δεν είχαν πρόβλημα ασθενειών. Όσον αφορά στα σταφύλια, δεν έχουμε τη φαινολική ωρίμανση των προηγούμενων χρόνων, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι τα χρώματα δεν είναι τόσο σταθερά, ούτε  οι τανίνες τόσο μαλακές. Τα υπόλοιπα, όμως, χαρακτηριστικά  ήταν εξίσου ποιοτικά».

Συγκρατημένα ενθουσιώδης, ακούγεται η Χαρούλα Σπινθηροπούλου από την Αργατία στο Ροδοχώρι Νάουσας, από τους τελευταίους που τρυγούν στη ζώνη. Όσον αφορά στις κλιματολογικές συνθήκες αναφέρει ότι «η χρονιά, μέχρι την αρχή του καλοκαιριού, ήταν δροσερή και υγρή. Το καλοκαίρι συνέχισε ξηρό, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες. Και η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα, βοήθησε στην καλή ωρίμανση των σταφυλιών. Οι πρώιμες ξενικές ποικιλίες τρυγήθηκαν στις αρχές με μέσα του Σεπτέμβρη, με πολύ ωραία ωρίμανση και τα κρασιά τώρα αποζυμώνουν. Για το Ξινόμαυρο, εμείς και το κτήμα Κυρ-Γιάννη, είμαστε από τους τελευταίους στη ζώνη, αρχίσαμε να το μαζεύουμε μόλις το Σαββατοκύριακο (1-2 Οκτώβριου). Είχε προηγηθεί βεβαίως η βροχή στις 20 Σεπτέμβρη. Έριξε πάρα πολύ νερό (139mm!) που αραίωσε λίγο τα σάκχαρα, τα φαινολικά όμως είχαν ήδη ωριμάσει. Οπότε, 10 μέρες αργότερα, έχουμε ωραίες ισορροπίες ΔΑΤ (13%) και οξύτητας (6,5 g/l). Φαίνεται ότι η σοδιά θα είναι πολύ καλή».


WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems