GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Ποια κρασιά θα πίνουμε στην επόμενη δεκαετία;
 
Chardonnay και Sauvignon Blanc. Cabernet Sauvignon και Merlot. Ας προσθέσουμε και τα Riesling, Syrah, Pinot Noir. Ίσως… και τα Pinot Grigio και Viognier.
Μέχρι εδώ όμως. Αυτά είναι τα κρασιά που σήμερα γεμίζουν τα ποτήρια του πλανήτη και απ΄ ότι φαίνεται, η παντοδυναμία τους θα συνεχιστεί, τουλάχιστον όσο καταφέρνουν να μας χαρίζουν δυνατές συγκινήσεις.
Παρόλα αυτά, για τους ανήσυχους οινόφιλους που θέλουν να εξερευνήσουν περισσότερο εξωτικές νότες, σας παρουσίαζουμε μια λίστα σχετικά άγνωστων σταφυλιών. Ανάμεσά τους, σίγουρα θα αναδειχθεί το… next big thing!
 
Albariño
Μια από τις ισπανικές περιοχές που έχουν αρχίσει να διεκδικούν όλο και πιο δραστήρια το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά του κρασιού, είναι αναμφίβολα η Rias Baixas, στο βορειοδυτικό κομμάτι της χώρας, τη σαγηνευτική Galicia. Και το Albariño είναι το λευκό σταφύλι της, που δίνει φίνα, αεράτα κρασιά, ντυμένα θαρρείς με την αύρα του ωκεανού. 
 
Tempranillo
Το κυρίαρχο ερυθρό σταφύλι της Ισπανίας συμβάλλει δυναμικά στην αυξανόμενη ζήτηση των ερυθρών της χώρας. Τα πιο διάσημα κρασιά του κατάγονται από τη Rioja και τη Ribera del Duero.
 
Touriga Nacional
Το πιο γνωστό ερυθρό σταφύλι της κοιλάδας του Douro και κατ' επέκταση των κρασιών του Porto, αρχίζει να καθιερώνεται και για τα σκούρα, πυκνά ξηρά κρασιά του. 
 
Aglianico
Πατρίδα του είναι η Νότια Ιταλία, οι ρίζες του όμως κρατούν από την αρχαία Ελλάδα, όπως άλλωστε μαρτυρά και το όνομά του (παραφθορά του Ellenico). Το καύχημα των οινοποιών στη Campania και τη Basilicata, δικαίως έχει, πλέον, καταλάβει μια υψηλή θέση στη λίστα των εκλεκτών ερυθρών ιταλικών ποικιλιών.
 
Grüner Veltliner
Η Αυστρία, ούτως η άλλως, αποδεικνύεται ένας πολύ δυνατός παίχτης στο διεθνές οινικό παιχνίδι. Και το λευκό της σταφύλι, με το δύσκολο όνομα και την πικάντικη επίγευση, εξελίσσεται ταχύτατα στο αγαπημένο poulain των απανταχού οινοχόων. Θυμηθείτε το!
 
Roussanne
Διαθέτοντας πράσινο φρούτο, νεύρο και σώμα, η καταφρονεμένη ποικιλία του γαλλικού νότου, ξεκίνησε να κατακτήσει τον κόσμο μας μέσα από τα καταπληκτικά λευκά του Châteauneuf-du-Pape. Δεν θα δυσκολευτεί πολύ να τα καταφέρει.
 
Ασύρτικο
Για εμάς τους έλληνες είναι αυτονόητο. Το θέμα όμως είναι πως το σαντορινιό σταφύλι γοητεύει όλο και περισσότερους ουρανίσκους… out there. Γεγονός, που εκτός από εθνική υπερηφάνεια, προσφέρει και ενέσεις αισιοδοξίας σχετικά με τη διεθνή σταδιοδρομία των κρασιών μας. ■
 
 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems