GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Sauvignon Blanc - Ανδρέας Ματθίδης
AndreasMatthidis.JPG 
Sauvignon Blanc.
Ένα έξοχο λευκό σταφύλι με εκπληκτικό ποικιλιακό χαρακτήρα. Μυρωδιές φρέσκων εξωτικών φρούτων, εσπεριδοειδών, βοτάνων και χορταριού ξεχύνονται με το που θα εμφανιστούν τα κρασιά του. Και η αφυπνιστική οξύτητα, η μεστή γεύση συμπληρώνουν το προφίλ τους.
 
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων Ανδρέας Ματθίδης μας εξηγεί ότι: «To Sauvignon Blanc είναι μια ποικιλία πολύ εύκολα αναγνωρίσιμη, τα οργανοληπτικά της χαρακτηριστικά είναι διακριτά για τον καταναλωτή. Τα κρασιά της, συνήθως, έχουν από μέτρια έως μεγάλη ένταση αρωμάτων και γεύσης και συνδέονται με υψηλή έως πολύ υψηλή οξύτητα. Οι ιδιότητες αυτές, τα κάνουν «ευκολόπιοτα και δροσιστικά» αυξάνοντας έτσι την επιθυμία του καταναλωτή για «ακόμη ένα ποτήρι». Ένα άλλο μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι είναι πολύ φιλικά με το φαγητό. Τα Sauvignon Blanc, επίσης πιστεύω ότι εύκολα πήραν μερίδιο από τα όχι τόσο αρωματικά και πολλές φορές πνιγμένα στο καινούργιο βαρέλι, Chardonnay».

Πιστεύει ότι ταιριάζουν στη γεύση του Έλληνα και μας εξηγεί το γιατί: «Η χώρα μας είναι μια αρκετά ζεστή περιοχή, κάτι που αυξάνει την αναζήτηση των «ευκολόπιοτων και δροσιστικών» κρασιών. Το σημαντικότερο όμως, θεωρώ ότι είναι η ίδια η γαστρονομία μας. Στην κουζίνα μας χρησιμοποιούμε πολύ τηγάνι, μέθοδος η οποία αυξάνει τη λιπαρότητα του φαγητού. Η υψηλή οξύτητα του Sauvignon Blanc βοηθάει στην εξισορρόπηση αυτής της αίσθησης και είναι ευεργετική ως προς τον αρμονικό συνδυασμό του φαγητού με το κρασί».

Και για του λόγου το αληθές, μας παραθέτει ορισμένους σπουδαίους συνδυασμούς: «Sauvignon Blanc με κατσικίσιο τυρί θεωρώ ότι είναι ένα εξαιρετικός συνδυασμός και δεν είναι τυχαίο ότι στην ίδια περιοχή της Γαλλίας, στον Λίγηρα, παράγονται το κρασί Sancerre (A.C.) αλλά και το περίφημο τυρί chèvre, το Crottin de Chavignol (AOC). Όπως είπαμε, το Sauvignon Blanc είναι πολύ φιλικό με το φαγητό και ιδιαίτερα με πιάτα πού έχουν φυτικό και λιπαρό χαρακτήρα. Εμένα προσωπικά μου αρέσει να το συνοδεύω με ριζότο με σπαράγγια και πιάτα με σάλτσα pesto».

Πιστεύει ότι «το οργανοληπτικό προφίλ των ελληνικών Sauvignon Blanc ικανοποιεί τις απαιτήσεις του παγκόσμιου καταναλωτή, το εστιάζω όμως περισσότερο σε αυτά που παράγονται στην Βόρεια Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Κι αυτό γιατί το Sauvignon Blanc για να κρατήσει τα πρωτογενή του αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά χρειάζεται κρύο, γενικά, κλίμα».
 
 
 
 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems