ENG

Τσιμεντένιες δεξαμενές αυγά

17/07/2021

Ας δούμε, για ποιόν λόγο το μπετόν έχει επιστρέψει στην οινοποίηση, με τις τσιμεντένιες δεξαμενές σε σχήμα αυγού να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στα οινοποιεία.

Καταρχάς, το ωοειδές σχήμα θεωρείται ότι προκαλεί τη δημιουργία της κίνησης Brown στο περιεχόμενο κρασί, δηλαδή, διατηρεί τις οινολάσπες του συνεχώς εν αιωρήσει και συνεπώς, συμβάλλει στην απόκτηση όγκου και στρογγυλού γευστικού προφίλ. Επίσης, για την ερυθρή οινοποίηση, το ωοειδές σχήμα προκαλεί την καταβύθιση μεγαλύτερης επιφάνειας του «καπέλου» των φλοιών, συμβάλλοντας στην ευκολότερη και καλύτερη εκχύλιση.    

Όσον αφορά στο μπετόν ως υλικό τους, οι μικροσκοπικοί πόροι του επιτρέπουν τη σταδιακή εισαγωγή οξυγόνου, ακριβώς όπως και στην περίπτωση του δρύινου βαρελιού. Μόνο που με το τσιμέντο διατηρούμε την καθαρότητα του χαρακτήρα, καθώς δεν παρεμβαίνει αρωματικά και γευστικά η δρυς.

Σε οινοποιεία του Bordeaux και της Νότιας Αφρικής, μετά από την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης και σύντομο πέρασμα από δρύινα βαρέλια, το κρασί παραμένει σε τσιμεντένιες δεξαμενές/αυγά για σχεδόν ένα χρόνο. Στόχος είναι η απόκτηση όγκου και φρούτου, εξαιτίας των οινολασπών που παραμένουν σε αιώρηση κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης. Επιπλέον, επιτυγχάνουν καλύτερη διαχείριση του δρύινου χαρακτήρα, ο οποίος δεν καλύπτει το φρούτο που μπορεί να αναπτυχθεί πλήρως, υποστηριζόμενο από τον όγκο και τη διάρκεια που προσφέρουν οι δεξαμενές αυγά. Αποτέλεσμα: ένα νόστιμο και βελούδινο κρασί, στηριγμένο στο φρούτο. Με καθαρότητα της γεύσης, αλλά και ωραία πολυπλοκότητα.
A A