ENG

Κτήμα Άλφα ερυθρός 2003

A A

Το Κτήμα Άλφα δημιουργήθηκε το 1998 στο Αμύνταιο από τον χημικό-οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη και τον αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη. Ο καθένας είναι αυθεντία στον τομέα του. Ο μεν Άγγελος Ιατρίδης, για χρόνια βρισκόταν, ως σύμβουλος οινοποίησης, πίσω από τις ετικέτες πολλών βραβευμένων ετικετών απ’ ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Ο δε Μάκης Μαυρίδης, εμπλεκόμενος από παλιά στα «κοινά» των αμπελουργικών δραστηριοτήτων του Αμύνταιου, γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή τη ζώνη.

Κι επειδή, όπως είναι πλέον ευρέως αποδεκτό, για να κάνεις ποιοτικό κρασί είναι απαραίτητο το καλό σταφύλι, οι δύο συνεργάτες έδωσαν μεγάλη σημασία στους αμπελώνες. Επέλεξαν κομμάτια γης στη θέση «Αμπέλια» της Βεγόρας, στην περιοχή του Αμυνταίου που φημίζεται για την παραγωγή σταφυλιών καλύτερης ποιότητας απ’ ότι οι γειτονικές της, κι εκεί, σε 620-710 μ. υψόμετρο και σε ημι-ηπειρωτικό κλίμα, έστησαν 750 στρέμματα ενιαίου αμπελώνα. Η μικρή κλίση του εδάφους επιτρέπει την εύκολη καλλιέργεια και ο προσανατολισμός των γραμμών των φυτών -από Βορρά προς Νότο- αφήνει τους βοριάδες να περνούν ανεμπόδιστα ανάμεσά τους. Τα σταφύλια που καλλιεργούν είναι τα ερυθρά: Ξινόμαυρο, Merlot, Syrah, Μαυροδάφνη, Pinot Noir, Tannat, Montepulciano και τα λευκά Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, Chardonnay και Gewurztraminer. Η δημιουργία του αμπελώνα του κτήματος, πρότυπου τόσο ως προς την εγκατάσταση όσο και τη διαχείρισή του, αποτέλεσε μία μεγάλη και πρωτοποριακή επένδυση. Συγχρόνως δημιουργήθηκε και το οινοποιείο του κτήματος, εξίσου πρότυπου ως προς τον τεχνολογικό εξοπλισμό και σε άμεση γειτνίαση με τον αμπελώνα, μειώνοντας τον χρόνο μεταφοράς των σταφυλιών κατά τον τρύγο .

Δοκιμάζουμε την ερυθρή ετικέτα του κτήματος από τη σοδειά του 2003. Η τρίτη χρονιά κυκλοφορίας του κρασιού, ήταν μια εξαιρετική χρονιά, που έδωσε ερυθρά με εξαιρετικό χρωματικό δυναμικό, πολύ καλό σώμα, δομή και βαθύ ορίζοντα παλαίωσης.

Η ποικιλιακή του σύνθεση, στην ουσία μας σύστησε το χαρμάνι Ξινόμαυρο-Merlot-Syrah (20%, 20%, 60%). Τα σταφύλια προέρχονταν από τα επιλεγμένα αμπελοτόπια «Αμπέλια» και «Άλογα» (Π.Γ.Ε. Φλώρινα) με απόδοση μόλις 390 κιλά/στρέμμα. Και το κρασί παλαίωσε 8 μήνες σε καινούργια δρύινα βαρέλια.

Το πυκνό καστανοκόκκινο χρώμα και οι καστανές ανταύγειες επιβεβαιώνουν την ηλικία. Και τα δάκρυα που κυλούν βαριά στα τοιχώματα του ποτηριού δίνουν στο στίγμα του όγκου.

Μετά τη σκυτάλη παίρνουν τα μπαχαρικά και το κακάο, που με την ανάδευση αποσύρονται για να δώσουν τη θέση τους στη μαρμελάδα κόκκινων φρούτων και σε κάποιες ζωικές νύξεις.

Η γεύση είναι εξαιρετικά πλούσια. Πληθωρική και ζεστή -με 13,5% αλκοολικό τίτλο- και ευχάριστη οξύτητα που διατηρεί την ισορροπία και τη φρεσκάδα.

Η αρωματική επίγευση σοκολάτας διαρκεί και διαρκεί….