ENG

Champagne 2025: πρώιμος τρύγος, καλή υγιεινή σταφυλιών, μειωμένα επιτρεπόμενα όρια εμπορεύσιμων αποδόσεων

A A

Με τον τρύγο να έχει ξεκινήσει στις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες της χώρας αλλά και ολόκληρου του Βόρειου Ημισφαιρίου έχει ενδιαφέρον να δούμε τις αλλαγές/διορθωτικές κινήσεις που αποφάσισαν να εφαρμόσουν διάσημες περιοχές στην Ευρώπη στην προσπάθεια αντιμετώπισης των οικονομικών πιέσεων που αντιμετωπίζουν.

Στην Καμπανία, για παράδειγμα, όπου ο τρύγος ξεκίνησε την Πέμπτη 21 Αυγούστου, νωρίτερα από το αναμενόμενο, με τους παραγωγούς να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την υγιεινή και την ωριμότητα των σταφυλιών. Επισημαίνουν την ταχύτητα της ωρίμανσης, με «ιστορικά γρήγορη άνοδο του δυναμικού αλκοολικού τίτλου», η οποία συνδέεται με το γεγονός ότι το 2025 ήταν η δεύτερη θερμότερη χρονιά του αιώνα μέχρι σήμερα. Πιστεύουν ότι είναι πιθανό να έχουν μια πολύ καλή σοδειά, καθώς σάκχαρα, οξύτητα και αρώματα βρίσκονται σε ισορροπία.

Ωστόσο, η πολλά υποσχόμενη αρχή του τρύγου έρχεται σε μια περίοδο που η Σαμπάνια αντιμετωπίζει πολλαπλές εξωτερικές προκλήσεις. Οι παραγωγοί συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις ενάντια στις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών, καθώς η αμερικανική αγορά αντιπροσωπεύει το 10% του όγκου των εξαγωγών της Σαμπάνιας και το 14% της αξίας τους, ή 820 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Comité Champagne για το 2024.

Έτσι, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης αυτών των πιέσεων, τον Ιούλιο αποφασίστηκε ότι το όριο της εμπορεύσιμης απόδοσης των αμπελώνων της περιοχής μειώνεται στα 9.000 kg/ha, το οποίο αντιστοιχεί σε παραγωγή/εμπορία περίπου 255 εκατομμύρια φιαλών Σαμπάνιας. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την περίοδο της Covid-19,  πιο κάτω από τα 10.000 kg/ha του 2024 και πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα του 2022 που ήταν 12.000 kg/ha.

Το όριο αυτό περιγράφεται από τον πρόεδρο της Comité ως «υπεύθυνο και αντανάκλαση της ικανότητας της Σαμπάνιας να ενεργεί με αυτοσυγκράτηση σε έναν κόσμο που εξελίσσεται. Η περιοχή θα χτίσει το μέλλον με φιλοδοξία, χωρίς ποτέ να χάσει από τα μάτια της τη σημερινή πραγματικότητα».

Έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ότι «οι φυσικές αποδόσεις αναμένεται να είναι αρκετά υψηλότερες, στα 10-11.000 kg/ha, χάρη στις εξαιρετικές συνθήκες της φετινής χρονιάς. Το 2025 θεωρείται μια εύκολη σοδειά, σε έντονη αντίθεση με το 2024 που επλήγη από το ωίδιο. Η βιολογική γεωργία, φέτος, δεν ήταν μειονέκτημα.»