Η προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας ξεκινάει από το πιάτο μας!
Για 4η συνεχόμενη χρονιά, η Περιβαλλοντική Οργάνωση iSea και το Blue Marine Foundation γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας, με το Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού στη Θεσσαλονίκη.
Το φεστιβάλ υλοποιείται από το 2022 και κάθε χρόνο στις 18 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Pick the Alien, με στόχο την ενίσχυση της υπεύθυνης κατανάλωσης θαλασσινών μέσω της προώθησης των βρώσιμων θαλάσσιων ξενικών ειδών, αλλά και την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού τόσο για τις επιπτώσεις των ξενικών ειδών, όσο και για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας μέσω των διατροφικών μας επιλογών.
Σκοπός του φεστιβάλ είναι η καθιέρωση της κατανάλωσης του διαδεδομένου βρώσιμου ξενικού είδους της περιοχής, Callinectes sapidus, γνωστό ως Μπλε Καβούρι Ατλαντικού, από τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες, καθώς και η προώθησή του στην τοπική αγορά, ως μέτρο μείωσης του πληθυσμού και των επιπτώσεών του είδους στο τοπικό οικοσύστημα.
Η φετινή εκδήλωση υλοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης στις «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς προσέλκυσε πάνω από 3.100 επισκέπτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δημιουργικές συνταγές με πρωταγωνιστή το μπλε καβούρι!
Για ακόμα μια χρονιά, οι αφοσιωμένοι υποστηρικτές μας στην προώθηση της κατανάλωσης θαλάσσιων ξενικών ειδών, σεφ Βασίλης Πανταζής και Jonathan Harnett, πρόσφεραν στο κοινό της Θεσσαλονίκης δωρεάν ξεχωριστές συνταγές με μπλε καβούρι, εμπνευσμένες από διαφορετικές κουζίνες του κόσμου.
Η iSea ήταν εκεί για να ενημερώσει για την εξάπλωση και τις επιπτώσεις των θαλάσσιων ξενικών ειδών, καθώς και να προτείνει ακόμη περισσότερες εναλλακτικές υπεύθυνης κατανάλωσης θαλασσινών και ψαριών.
Παράλληλα, μέλη της incommon ανέλαβαν τη συλλογή των υπολειμμάτων τροφής ώστε να κομποστοποιηθούν, και ενημέρωναν το κοινό σχετικά με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Forkys Foods, του Περιφερειακoύ Κέντρου Δράσης για τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές SPA/RAC, του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενεργειακής Ασφάλειας της Ιταλίας και του Plus Radio 102,6.