ENG

Το Slow food σε νέα εποχή

A A

Το Slow food, το γνωστό κίνημα οικο-γαστρονομίας με σήμα το σαλιγκάρι μπαίνει σε νέα εποχή.

Το Slow Food ιδρύθηκε το 1986 από τον Ιταλό Carlo Petrini και είναι το αποτέλεσμα μιας έντονης προσπάθειας αντίδρασης στην τυποποίηση της γεύσης και του πολιτισμού από τις βιομηχανίες τροφίμων. Προσπαθώντας να αφυπνίσει τις γαστρονομικές μας συνήθειες, εξελίχθηκε σε κίνημα με παγκόσμια απήχηση και αποστολή τη διάσωση της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης.  

Με τον Carlo Petrini πάντα στο τιμόνι του, το Slow Food δημιούργησε ένα δίκτυο 160 χωρών και αναδείχτηκε σε ένα από τα κινήματα που επηρέασαν περισσότερο την αγροδιατροφική κουλτούρα παγκοσμίως.

Τώρα όμως, ο Petrini αποχωρεί από την προεδρία του Slow Food. Στο τελευταίο Slow Food International Congress που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στο Πανεπιστήμιο του Pollenzo στο Bra, με 50 αντιπροσώπους από 5 ηπείρους, αναδείχτηκε ο νέος  πρόεδρος. Ο Edward Mukiibi, ένας νέος γεωπόνος και αγρότης, εκπαιδευτικός και επιχειρηματίας, ο οποίος γεννήθηκε στην Ουγκάντα το 1986, τη χρονιά της ίδρυσης του Slow Food. Με πτυχίο στη Γεωργία και τη Διαχείριση Γης και μεταπτυχιακό στη Γαστρονομία από το ίδιο το Πανεπιστήμιο του Pollenzo, έχει κερδίσει πολλά βραβεία και σαφώς η εκλογή του σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το κίνημα.

Η αλήθεια είναι ότι το  κίνημα επιθυμούσε έντονα αυτή την ιστορική αλλαγή και αναγέννηση, σκοπεύοντας να γίνει πιο ‘ανοιχτό’ και ικανό να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις, σεβόμενο, συγχρόνως, την ποικιλομορφία όλων των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται.

Η αλλαγή του προέδρου συνοδεύεται και από αυτή της νομικής μορφής του Slow Food, το οποίο από Σύνδεσμος μετατρέπεται σε Ίδρυμα, οντότητα που επιτρέπει τη συμμετοχή πολλών φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών.