ENG

DCL Syrah 2012, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: DCL SYRAH
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
Εσοδεία: 2012
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Δράμα
Ποικιλιακή σύνθεση: Syrah 100%
Αμπελώνες: Αδριανή, Δράμα
Ωρίμανση/Παλαίωση: 12μηνη σε γαλλικά βαρέλια (25% καινούργια)
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 18.50€

Το Syrah έχει και στην Ελλάδα ορκισμένους οπαδούς. Κάποιοι, ανάμεσά τους, λατρεύουν την αρωματική πολυπλοκότητα και τη συγκλονιστικά σαρκώδη γεύση των κρασιών του που παράγονται ή παραπέμπουν στον Νέο Κόσμο. Άλλοι ορκίζονται στο όνομα ορισμένων από τα πιο φινετσάτα και σπάνια ερυθρά κρασιά της Γαλλίας. Και όλοι τους συμφωνούν στην εκπληκτική εξέλιξη των κρασιών του μέσα στον χρόνο.

Βεβαίως, το Syrah σαν φυτό θέλει προσοχή στην καλλιέργεια. Σε αντίθεση με άλλες ποικιλίες εμφανίζει άμεση σχέση ανάμεσα στο πόσο αυστηρά κλαδεύεται και την ποιότητα του κρασιού που δίνει. Επίσης, απαιτεί επαγρύπνηση και στην ωρίμανση. Αν ξεπεράσει το βέλτιστο στάδιο μπορεί να χάσει το άρωμα και την οξύτητά του γρήγορα, με αποτέλεσμα κρασιά κουραστικά και μονοδιάστατα.

Χθες, πάντως, απολαύσαμε ένα εξαιρετικό ελληνικό δείγμα της ποικιλίας, το οποίο ωρίμασε υπομονετικά στην κάβα μας. Το Domaine Costa Lazaridi Syrah 2012, που αποδεικνύει τον εγκλιματισμό του σταφυλιού στην περιοχή της Δράμας αλλά συγχρόνως και τo know-how του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη.

Single vineyard κρασί με τα σταφύλια να προέρχονται από έναν αμπελώνα στην Αδριανή Δράμας, σε υψόμετρο 200 – 300 μ. Το Syrah φυτεύτηκε πριν από 22 χρόνια, σε αργιλώδη αλκαλικά εδάφη, με πυκνότητα 400 φυτά/στρ. Η εμπειρία στην καλλιέργειά του διατηρεί τις αποδόσεις πολύ χαμηλές, κάτω από 500 κιλά/στρ. Και η οινοποίηση φροντίζει για την υλοποίηση της μηλογαλακτικής ζύμωσης -για ένα μικρό ποσοστό του κρασιού- στο βαρέλι, ενώ τα δρύινα γαλλικά βαρέλια στα οποία παλαιώνει για 12 μήνες είναι μόνο κατά το ¼ καινούργια.

Και δυο λόγια για τη σοδειά του 2012. Περίεργη, λόγω κλιματολογικών συνθηκών, και ενδιαφέρουσα, λόγω αποτελέσματος. Με ζέστη, ξηρασία και πρωίμηση, στην περιοχή της Δράμας οδήγησε σε σημαντική μείωση της παραγωγής με άριστη, ωστόσο, υγιεινή των σταφυλιών.

Σερβιρισμένο στο ποτήρι, το DSL Syrah 2012, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη εξακολουθεί να εμφανίζεται με βαθυκόκκινο χρώμα. Τα πυκνά δάκρια παραπέμπουν στους 15% αλκοολικούς βαθμούς, ενώ οι ζεστές καστανές ανταύγειες δίνουν μια πρώτη ένδειξη της ωριμότητάς του.

Ο αερισμός ανέδειξε το ωραιότατο, πυκνό μπουκέτο που ξεκινά από τα αρώματα μαρμελάδας βύσσινου και δαμάσκηνου κι όσο περνά η ώρα εμπλουτίζεται με πιπέρια και δέρμα.

Θέρμη και πλούτος, στο στόμα. Στην επίγευση στρώματα μπαχαρικών και φρούτου περιμένουν υπομονετικά να ανέβουν στην επιφάνεια.

Ένα άκρως γοητευτικό ώριμο Syrah. Μοντέρνο, με πολύ ωραίο στυλ.