GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας | Ελλάδα | Ευρώπη | Υπόλοιπος κόσμος | Δρόμοι του κρασιού | Ξενοδοχεία
Ανεξερεύνητη κι απίθανη Κεφαλονιά
του Κωστή Ζαφειράκη
 
Κάποιοι την έχουν βαφτίσει «Νησί της παραξενιάς» λόγω των ασυνήθιστων φαινομένων που συμβαίνουν εδώ. Η λίμνη Άβυθος δεν έχει βυθό, βράχοι χορεύουν, νερά εξαφανίζονται στις Καταβόθρες, μυστηριώδη λουλούδια, τα φιδάκια της Παναγιάς, τα πρόβατα με τα χρυσά δόντια…Το μεγαλύτερό της ατού όμως, είναι οι άνθρωποί της, που φημίζονται για την «κουρλαμάρα» τους. 
 
Η αιώνια κόντρα
Αργοστολιώτες και Ληξουριώτες, την εποχή που το Αργοστόλι έγινε πρωτεύουσα του νησιού, βρίσκονταν «στα μαχαίρια». Αφήστε όμως τους ντόπιους να σας μιλήσουν γι' αυτήν τη διαμάχη, την οποία όλοι σήμερα αφηγούνται και χαμογελάνε… κεφαλονίτικα.
 
Οι Φιλαρμονικές Σχολές του Αργοστολίου και του Ληξουρίου
Από τις αρχαιότερες στην Ελλάδα. Οι Κεφαλονίτες φημίζονται για τη μουσική τους παιδεία -την έχουν στο αίμα τους. Ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως ο ίδιος έχει εξομολογηθεί, ένιωσε τα πρώτα του μουσικά σκιρτήματα στο Αργοστόλι, ακούγοντας τη φιλαρμονική.
 
Η βιβλιοθήκη Τυπάλδου-Ιακωβάτου στο Ληξούρι
Η Χωροπούλα, όπως την έχει βαφτίσει ο σπουδαίος σατιρικός Ανδρέας Λασκαράτος, μαζί με το αρχοντικό Γερουλάνου και τη Βαλλιάνειο Επαγγελματική Σχολή, είναι κοσμήματα από την παλιά Κεφαλονιά.
 
Ηλιοβασιλέματα στη Μονή Κηπουραίων
Πήρε το όνομά της από τους θαυμαστούς κήπους που διατηρούσαν κάποτε οι μοναχοί. Στην άκρη της χερσονήσου της Παλικής, 15 περίπου λεπτά μακριά από το Ληξούρι, το Ιόνιο συναντά τη Μεσόγειο: παρακολουθείστε σαν σε σινεμά ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του κόσμου.
 
To Κάστρο του Αγίου Γεωργίου
Στο χωριό Περατάτα, στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου. Εδώ βρισκόταν η διοικητική έδρα του νησιού ως το 1757, που μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα στο Αργοστόλι.
 
Το νησάκι του Δία
Φαίνεται στο βάθος από τη Λειβαθώ ή την παραλία της Αβύθου. Κάποτε υπήρχε εδώ βωμός αφιερωμένος στον Δία. Ανεβαίνοντας 100 περίπου σκαλοπάτια, καταλήγετε στην Παναγία των Βλαχερνών -γιορτάζει στις 2 Ιουλίου.
 
Ο θρύλος της Μελισσάνης
Πανάρχαιο και μυστηριώδες, το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης (νύμφη παράφορα ερωτευμένη με τον Πάνα) αποκαλύφθηκε μετά τους σεισμούς του 1953, όταν κατέρρευσε η οροφή του. Βρίθει από θρύλους -οι ντόπιοι βαρκάρηδες που θα σας ξεναγήσουν εδώ αφηγούνται τα μυστικά του τοπίου με τον μοναδικό κεφαλλονίτικο τρόπο τους. Βρίσκεται κοντά στη Σάμη.
 
Κουνόπετρα - ο χορός του βράχου
Στο ακρωτήριο της Παλλικής, στον δρόμο από το χωριό Μαντζαβινάτα για το Ακρωτήρι, υπάρχει, κοντά στη θάλασσα, ένας τεράστιος βράχος που φημίζεται για τις χορευτικές του ικανότητες. Γεωλογικό θαύμα; Θρύλος; Οι πύλες του ανεξήγητου; Οι ντόπιοι πάντως επιμένουν πως ο βράχος αυτός κάποτε κουνιόταν ρυθμικά και αδιάκοπα.
 
Σπήλαιο Δρογκαράτης - Η Σάλα της αποθέωσης 
Από το 1963, χάρη στις συστηματικές εργασίες της σπηλαιολόγου Α. Πετροχείλου, είναι επισκέψιμο. Βρίσκεται 3 χιλιόμετρα έξω από τη Σάμη και φημίζεται όχι μόνο για το γεωλογικό του ενδιαφέρον, αλλά και για την εξαιρετική του ακουστική: οι συναυλίες που πραγματοποιούνται μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, την περίφημη «Σάλα της αποθέωσης», έχουν απόκοσμο χαρακτήρα. (Εξερευνήστε τα σπήλαια της Κεφαλονιάς με την Odysseus στο Αργοστόλι, τηλ. 6942 249814).
 
Τα φιδάκια της Παναγιάς
Συμβαίνει στο Μαρκόπουλο, στην Παναγιά την Λαγκουβάρδα -τη λένε και Φιδούσα ή Φιδού. Το βράδυ της 6ης Αυγούστου, την ώρα της παράκλησης στην Παναγία, κάτι μικρά φιδάκια αρχίζουν να εμφανίζονται στην αυλή της εκκλησίας. Παραμένουν ως το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου και μετά εξαφανίζονται. Επιστρέφουν σ' έναν χρόνο, την ίδια πάντα μέρα και ώρα. Είναι συνεπέστατα. 
 
Η Ρομπόλα
Το οινικό σήμα κατατεθέν της Κεφαλονιάς (περισσότερα). Το κρασί παράγεται από το ομώνυμο σταφύλι από τους αμπελώνες που απλώνονται στις πλαγιές του Αίμου. Η μεγάλη γιορτή της Ρομπόλας γίνεται τον Αύγουστο, στα χωριά Φραγκάτα και Βαλσαμάτα.
 
Τα παιδιά της FNEC
Είναι οι Ρομπέν του νησιού. Βρίσκονται διαρκώς σε επαγρύπνηση, προσφέροντας γενναιόδωρα τη βοήθειά τους σε θάλασσες και βουνά. Το ελληνικό ίδρυμα εθελοντισμού και νεολαίας, κοντά 13 χρόνια τώρα, εξερευνά και προστατεύει τον πλανήτη «Κεφαλονιά». Επισκεφθείτε και το Περιβαλλοντικό Μουσείο (τηλ. 26710 41081). Ενημερωθείτε για τα προγράμματα και τις εκστρατείες της FNEC στο www.fnec.gr.
 
Που κολυμπάω
Μύρτος: Κάτασπρη, σχεδόν εκτυφλωτική αμμουδιά και σμαραγδένια νερά.
Ξι: Καταγάλανα νερά και φυσικό spa στην κόκκινη άμμο. Κοντά στο Ληξούρι.
Λαγκαδάκια: Ανεξερεύνητη. Φτάνετε εδώ ακολουθώντας ένα μονοπάτι από την Ξι.
Καμίνια: Απίθανα νερά. Το καταφύγιο της χελώνας careta-careta.
Άβυθος: Στο τέρμα της Λειβαθούς, διάσημη για την κόκκινη άμμο και τον βράχο που τη χωρίζει στα δύο. Κολυμπώντας μπορείτε να φτάσετε ως το νησάκι Δίας.
Αϊ-Χέλης: Για αθλοπαιδιές. Κάθε Αύγουστο διοργανώνονται τουρνουά beachvolley για όλους.
Πλατιά Άμμος: Μετά τη Μονή Κηπουραίων. Για να φτάσετε ως εδώ πρέπει να κατεβείτε 400 σκαλιά (θέλει γερά πόδια η επιστροφή), το τοπίο όμως σας αποζημιώνει και με το παραπάνω. Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα και απολαύστε την περιπέτεια.
Αντίσαμος: Εδώ γυρίστηκε το «Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι».
Αγία Ιερουσαλήμ: Κοντά στο Φισκάρδο, μετά τον οικισμό Χαλικερή της Ερίσσου. Πήρε το όνομά της από το εκκλησάκι που βρίσκεται εδώ.
Έμπλυση: Κοντά στο Φισκάρδο, με απίθανα βότσαλα.
Κιμιλιά: Απλώς θα μαγευτείτε από το υπερθέαμα. Βρίσκεται κοντά στην Έμπλυση.
Άσος: Οικογενειακού χαρακτήρα με ρηχά νερά. Στη χερσόνησο του Κάστρου.
Φώκι: Κοντά στο Φισκάρδο. Κυπαρίσσια, κουκουναριές, ελιές, λευκά βότσαλα και σμαραγδένια νερά συνθέτουν ένα παραδεισένιο περιβάλλον.
 
Με σκάφος
Ευρετή: Μετά το Φώκι. Όταν το επιτρέπουν ο καιρός και τα κύματα, μπορείτε να δείτε και το ναυάγιο, για το οποίο είναι διάσημη η παραλία.
Φτέρη: Άγριο τοπίο με βράχια που δημιουργούν μικρές φυσικές πισίνες και σπηλιές. Βρίσκεται κοντά στον κόλπο της Αγίας Κυριακής.
Μικρός και Μεγάλος Αγριόσυκος: Στη γειτονιά της Ερίσσου. Πάλλευκη άμμος και καταπράσινο δάσος.
Άσπροι Βράχοι: Ανάμεσα στον Πλατύ Γυαλό και τις Μηνιές. Λευκό βραχώδες τοπίο, λες και βρίσκεσαι χιλιόμετρα μακριά από την πραγματικότητα.
(Ανακαλύψτε κι άλλες ανεξερεύνητες παραλίες νοικιάζοντας ένα σκάφος: «Yellow Boat» στην Αγία Ευφημία, τηλ. 26740 62005 και «Dolphin Ski Club» στη Σκάλα, τηλ. 26710 83066).
 
Που κοιμάμαι
Apostolata Island Resort & Spa. Δυο χιλιόμετρα από τη Σκάλα, στην πλαγιά ενός λόφου με θέα το Ιόνιο. Ανήκει στην οικογένεια πολυτελών ξενοδοχείων Louis Hotels Greece. (τηλ. 26710 83581, www.louishotels.com)
Αίνος. Στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου. Παλιό αρχοντικό με πλούσια ιστορία. (τηλ. 26710 28013, www.aenos.gr)
Mediteranee. Στη Λάσση, σ' έναν πανέμορφο κόλπο. Είναι από τα πιο παλιά πολυτελή ξενοδοχεία του νησιού. (τηλ. 26710 28760-3, www.mediterannehotel.gr)
Braunis Village. Στην Άσο. Έξι πλήρως εξοπλισμένες βίλες που σχεδόν, αιωρούνται πάνω από το κύμα. (τηλ. 26710 24476, www.braunishorio.com)
Felix residence. Στη Ληβαθώ, στα Μουσάτα. Συγκρότημα σπιτιών μεσογειακής αισθητικής. (τηλ. 26710 31579,  www.felixresidence.com)
Terra Mare. Στο Ληξούρι. Καταπράσινο περιβάλλον, απίθανα λουλούδια και θέα στη θάλασσα. (τηλ. 26710 92360-94021)
Agnantia apartments. Στο Φισκάρδο. Ρομαντική ατμόσφαιρα και θέα στον κόλπο -για να βλέπετε ποια θαλαμηγός φεύγει και ποια έρχεται. (τηλ. 26740 51801-2, www.agnantia.com)
George Molfetas Museum Hotel. Στα Φαρακλάτα. Παραδοσιακό κεφαλονίτικο σπίτι του 1895. Φτιαγμένο με οικολογικά υλικά. Λες κι ανοίγεις την πόρτα στην παλιά Κεφαλονιά. (τηλ. 26710 84007, www.georgemolfetas.com)
 
Που τρώω
Καταβόθρες. Στο Αργοστόλι. Διάσημο και πέρα από τα σύνορα της Κεφαλονιάς. Φημίζεται για τη δημιουργική του κουζίνα και την κάβα του. (τηλ. 26710 22221)
Όαση. Στο Ληξούρι. Δοκιμάστε το πατροπαράδοτο μπουργέτο από τα χέρια της κυρίας Μαριέτας. (τηλ. 26710 93384)
Η αφθονία. Εδώ συχνάζουν οι παλιοί Ληξουριώτες. Θα ακούσετε όμορφες ιστορίες και θα γευθείτε ντόπιες νοστιμιές ακούγοντας κλασική μουσική και κουβεντιάζοντας για τους σουρεαλιστικούς πίνακες στους τοίχους. (τηλ. 26710 91610)
Η Καλύβα του ψαρά. Στον κόλπο της Αγίας Κυριακής. Φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά. Και πολλοί διάσημοι θαμώνες. (τηλ. 26710 85105)
Παραδεισένια Ακτή - Δενδρινός. Στην Αγία Ευφημία. Παραδοσιακή ψαροταβέρνα με διεθνή πελατεία και απίθανα αυτοσχέδια γλέντια. (τηλ. 26740 61392)
Πέτρινο Σπίτι. Στα Περατάτα της Λειβαθούς. Δοκιμάστε αγκιναρόπιτα και κεφαλονίτικο πατσά κοκκινιστό. Ρωτήστε τι είναι η περίφημη «τσερέπα». (τηλ. 26710 69485)
Tassia. Στο Φισκάρδο. Η διάσημη Τασία φημίζεται πέρα από τη μαγειρική τέχνη και για το κέφι της. (τηλ. 26740 41205)
Irida's. Στο Φισκάρδο. Δοκιμάστε ταλιατέλες με καβούρι, ψητά χτένια και κοχύλια εστραγκόν. (τηλ. 26740 41343)
Spiaggia. Στα Βάτσα. Απίθανες λιχουδιές με πρώτες ύλες από το μποστάνι του ιδιοκτήτη. Εξωτικό περιβάλλον με αιώρες, θέα στη θάλασσα, δίπλα στο ποτάμι. (τηλ. 26710 92760)
Ποσσάδα. Στη Φαρακλάδα, δίπλα στο Αργοστόλι. Ποσσάδα στα κεφαλονίτικα θα πει «αρχοντικό». Μεσογειακή κουζίνα (με βιολογικά προϊόντα) σ' έναν παραμυθένιο κήπο. (τηλ. 26710 84007)
 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems