GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Κρητικός
Ουρανούπολη Χαλκιδικής
τηλ. 23770 71222

Μια ψαροταβέρνα-εστιατόριο που σερβίρει θαλασσινά γευστικά αριστουργήματα

Ακόμη και αν δεν συνηθίζετε να φτάνετε μέχρι το τρίτο πόδι για τα τελευταία καλοκαιρινά σας μπάνια, αξίζει να οδηγήσετε μέχρι την Ουρανούπολη και να φάτε στον Κρητικό. Τι το διαφορετικό προσφέρει αυτή η ψαροταβέρνα-ρεστοράν που να δικαιολογεί την προτροπή;

Ο Κρητικός είναι από τους πολύ καλούς, αν όχι ο καλύτερος, στο είδος του! Με περισσότερα από 30 χρόνια λειτουργίας, συνεχίζει να προσφέρει εξαιρετική θαλασσινή κουζίνα. Εδώ θα ικανοποιήσετε τη γαστριμαργία σας για ολόκληρο τον θαλασσινό πλούτο. Ψάρια, θαλασσινά και όστρακα στην υπηρεσία της κλασικής ψαρομαγειρικής, αλλά και φρέσκιες ιδέες στο εδεσματολόγιο.

Και εξηγώ: Αξέχαστη θα σας μείνει η μυρωδάτη λευκή ψαρόσουπα με τη σωστή πυκνότητα. Δεν θα αφήσετε μπουκιά από τη νοστιμότατη κρέπα με θαλασσινά. Θα γλύψετε το πιάτο της πικάντικης paelia. Ένα γευστικό αριστούργημα. Και το εύγευστο, αχνιστό μυδοπίλαφο. Οι σπαγγετάδες με ζουμερά μύδια, μικρές γαρίδες, καραβίδες και αστακό που ξυπνούν αναμνήσεις από τον Ιταλικό νότο. Οι γαρίδες συγκεκριμένα σερβίρονται με 10 τρόπους: ψητές, σουβλάκι, με κόκκινη σάλτσα, πικάντικες στο τηγάνι, σαγανάκι με φέτα ή με ρόκα… Όλες οι μερίδες χαρακτηρίζονται επιεικώς μεγαλοπρεπείς. Θα φάτε τις φούσκες με λαδολέμονο που μειώνει την πικρή γεύση του όστρακου, την πίνα στο σαγανάκι, τα μύδια μαρινιέρ.

Η γκάμα των μεγάλων ψαριών, «διαμάντια» από τους καλύτερους ψαρότοπους της Ελλάδας, είναι ευρεία. Ψήνονται με αριστοτεχνική μαεστρία και έχω ήδη αναφέρει τα της φρεσκότητας, της ομορφιάς και της νοστιμιάς τους. Ακόμη όμως και οι σαλάτες δημιουργούν αισθητικούς στοχασμούς. Τα κρίταμα για παράδειγμα, χόρτα ιωδίου θαλάσσης. Το υπογράφω πως δεν θα αφήσετε μπουκιά από τις νοστιμότατες πατάτες με μανιτάρια, σοταρισμένα με σκόρδο.

Οι προτάσεις του καταλόγου είναι ατελείωτες. Παίζουν επίσης, στα ταμπλό των μαγειρευτών και των κρεατικών στα κάρβουνα. Τουριστική η περιοχή γαρ, αλλά το μαγαζί λειτουργεί χειμώνα, καλοκαίρι. Η φρεσκότητα και η νοστιμιά των υλικών, που συνδυάζονται με το μαγειρικό ήθος και την ευρυμάθεια του ιδιοκτήτη Γιάννη Κρητικού, αποτυπώνονται και στην αισθητική παρουσίαση των πιάτων.

Στα θετικά θα αναγνωρίσετε την κομψότητα του διακόσμου, των σερβίτσιων, των σκευών. Το άνετο σέρβις ποιότητας. Τη λίστα κρασιών που προτείνει ενδιαφέρουσες, με προσοχή επιλεγμένες ετικέτες, επικεντρωμένη βεβαίως στις προτάσεις λευκών.

Σημείωση 1: Ο Κρητικός, για ακόμη μία χρονιά, συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις του Fodor's Travel, που αποτελεί σημαντικό τουριστικό οδηγό εκατομμυρίων Αμερικανών ταξιδευτών.

Σημείωση 2: Ρίξτε μια ματιά και στα «σούπερ ορεκτικά» ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα, accessoires κ.α. στην καινούργια Kritikos Gallery, ακριβώς απέναντι από το εστιατόριο.  Μ.Ν.
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems