GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Μάρε Ούρσα 2012, Κατώγι Αβέρωφ

Το βαθυκόκκινο κρασί που έχω στο ποτήρι μου με κέρδισε από την πρώτη στιγμή! Η αλήθεια είναι πως με είχε προδιαθέσει η παιχνιδιάρικη συσκευασία του. Χάρτινο κιβώτιο και ετικέτα διηγούνται την αρμονική συνύπαρξη της καφέ αρκούδας που ζει στις πλαγιές της Πίνδου και των αμπελουργών/οινοποιών του Μετσόβου.

Σας διαβάζω επί λέξει το κείμενο: «Η καφέ αρκούδα ζει στις πλαγιές της Πίνδου, περιδιαβαίνοντας μέσα από τα αμπέλια του Γινιέτς στο Μέτσοβο. Κάθε χρόνο δοκιμάζει τα σταφύλια, κόβοντάς τα με τρόπο ευγενικό σαν να' ναι η κυρά του αμπελώνα. Ξέρει ότι πρέπει να περιμένει να ωριμάσουν και προετοιμάζεται για τον τρύγο, τη μεγάλη γιορτή του φθινοπώρου. Οι πατημασιές που αφήνει πίσω της προδίδουν το πέρασμά της. Το βράδυ πριν τον τρύγο, κάνει την τελευταία της μεγαλοπρεπή επίσκεψη για να απολαύσει τα πιο γλυκά, τα πιο μεστά, τα πιο εκλεκτά σταφύλια των βουνών.»

Ναι, το Κατώγι Αβέρωφ αφιερώνει την τελευταία σοδειά κυκλοφορίας του κρασιού Κτήμα Αβέρωφ Cabernet Sauvignon στη καφέ αρκούδα δημιουργώντας το Μάρε Ούρσα 2012 (η ονομασία στη βλάχικη διάλεκτο σημαίνει Μεγάλη Αρκούδα).

Τα σταφύλια προέρχονται από τους αμπελώνες τους, τον παλαιότερο και πιο γνωστό στη θέση Γινιέτς, σε υψόμετρο 950-1.000 μέτρων αλλά και άλλους νεότερους στο Μέτσοβο. Κι εδώ σας υπενθυμίζω ότι η καλλιέργεια του Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα ξεκίνησε από εδώ πριν από μισό αιώνα και… με την επιμονή του μεγάλου οραματιστή Ευάγγελου Αβέρωφ.

Ένα Cabernet Sauvignon, προϊόν μακράς εκχύλισης (μπορεί να ξεπεράσει και τις τέσσερις εβδομάδες) σε υψηλή θερμοκρασία (30 έως 33οC), 12-18μηνης ωρίμανσης σε καινούργια δρύινα βαρέλια με χαμηλό κάπνισμα (όπου πραγματοποιείται η μηλογαλακτική ζύμωση) και 6μηνης ωρίμανσης  στη φιάλη.

Επιστρέφοντας στο ποτήρι μου. Η απόλαυση ξεκινά από το ελκυστικό σκούρο χρώμα με τις ζωηρόχρωμες -ακόμη- ανταύγειες.
Μια εισπνοή και… κεράσια, βύσσινα, δαμάσκηνα αναγνωρίζονται εύκολα εκφράζοντας τον ποικιλιακό χαρακτήρα. Δεύτερη προσπάθεια με σοκολάτα, καφέ και βανίλια να αναδύονται αργά από το αρωματικό φόντο.
Προχωρώ στο στόμα. Έντονο κρασί, στιβαρό. Με καλή δομή που υποστηρίζεται από δυνατή ραχοκοκαλιά και πολλές, σοβαρές ακόμη τανίνες. Η περαιτέρω ωρίμανση θα ανεβάσει τους πόντους της πολυπλοκότητας του χαρακτήρα.

Δίπλα στα κρεατικά σχάρας είναι τέλειο! Εξίσου υπέροχα αναδεικνύει και αναδεικνύεται από το πικάντικο κατσικίσιο του Μετσόβου (Μαΐσιο). Μπορώ κάλλιστα να το φανταστώ και πλάι σε κοκκινιστό κατσαρόλας με γλυκά μπαχαρικά. 

Έχετε πάντως υπόψη σας, πως πρόκειται για συλλεκτικό κρασί και επετειακή κυκλοφορία 1.000 μόλις φιαλών.

Ενδεικτική τιμή: 22.50€
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems