GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Μελισσόπετρα Gewürztraminer 2011, Κτήμα Τσέλεπου
Melissopetra_Tselepos.jpg 
Το Gewürztraminer είναι ένα από τα πιο αρωματικά λευκά σταφύλια της υφηλίου. Έχει γεύση που θυμίζει ροδοπέταλα και grapefruit. Τα ονομαστά κρασιά του παράγονται στην Αλσατία και τη Γερμανία, εμείς όμως θα δοκιμάσουμε ένα ελληνικό που τα ανταγωνίζεται επάξια. Τη Μελισσόπετρα του Κτήματος Τσέλεπου.
 
Το Κτήμα Τσέλεπου δημιουργήθηκε το 1989, όταν ο εκ Dijon ορμώμενος οινολόγος Γιάννης και η γυναίκα του Αμαλία φύτεψαν τον πρώτο τους αμπελώνα στην Αρχαία Τεγέα, στα 14 χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη. Το 1991, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους κρασί, τη Μαντινεία, και λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησαν οι υπόλοιπες ετικέτες του κτήματος. Σήμερα οι ιδιόκτητοι αμπελώνες στη Μαντινεία και το Κούτσι Νεμέας φτάνουν τα 400 στρέμματα και η οινοποίηση γίνεται στα δύο οινοποιεία τους που διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις.
 
Το Gewürztraminer που δοκιμάζουμε προέρχεται από το ιδιόκτητο αμπελοτόπι Μελισσόπετρα στην Τεγέα, που διακρίνεται για το έντονα σχιστολιθικό του υπέδαφος. Η συγκεκριμένη αλσατική ποικιλία είναι φυτεμένη σε δύο πλαγιές του ίδιου λόφου, με ΒΑ και ΒΔ έκθεση. Το εξαιρετικά φτωχό έδαφος, η άψογη αποστράγγιση και το υψόμετρο των 780 μέτρων συντελούν στην παραγωγή ποιοτικών σταφυλιών, με ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση (360 κιλά/στρ). Ο τρύγος γίνεται στις αρχές του Σεπτέμβρη. Μετά την έκθλιψη των σταφυλιών ακολουθεί 8-10ωρη προζυμωτική ενζυματική εκχύλιση, παραμονή δηλαδή του γλεύκους με τους φλοιούς σε χαμηλή θερμοκρασία (10oC), η οποία αποσκοπεί στην παραλαβή όλου του αρωματικού δυναμικού της ποικιλίας. Η ζύμωση πραγματοποιείται σε χαμηλή ελεγχόμενη θερμοκρασία και διαρκεί περίπου 20 ημέρες. Το δε κρασί εμφιαλώνεται λίγο αργότερα, ούτως ώστε να καταναλωθεί σε νεαρή ηλικία.

Η σοδειά του 2011 έχει ανοικτό λευκοκίτρινο χρώμα με χρυσαφιές απολήξεις. Ο έντονα αρωματικός χαρακτήρας του κρασιού θυμίζει εξωτικά φρούτα και λουλούδια, ενώ από το βάθος αναδύονται κάποιες πικάντικες νότες μπαχαρικών. Τα ίδια αρώματα, σε μεγαλύτερη όμως ένταση, επαναλαμβάνονται και στο στόμα, όπου διατηρούνται πολύ καλές ισορροπίες καθώς η οξύτητα επιδεικνύει σεμνά τη δύναμή της.

Η Μελισσόπετρα κυκλοφορεί σε φιάλη 500 ml. Είναι ιδανική ως απεριτίφ ή κρασί υποδοχής. Σας προτείνω όμως να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε με οστρακόδερμα και πουλερικά σε συνταγές που έχουν πλούσια γεύση και ισορροπία γλυκού-αλμυρού. Επίσης, ταιριάζει εξαιρετικά με τα έντονα τυριά και με ελαφρά γλυκίσματα (τάρτες με φρούτα, κρέμες, μους).
 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems