GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Ασπρολίθι 2010, Οινοφόρος
asprolithi.jpg 
Ένα κλασικό πλέον κρασί από Ροδίτη και ομολογουμένως από τις καλύτερες εκφράσεις του σταφυλιού, το οποίο όταν καλλιεργείται στην ορεινή Αιγιάλεια, σε υψόμετρο 600-900 μέτρων, μας ξαφνιάζει με την κομψότητα των αρωμάτων και την κοφτερή του οξύτητα.
 
Άκρως γοητευτικός ο ελαφρύς, φρουτώδης χαρακτήρας της σοδειάς του 2010. Γεμάτος φρεσκάδα λεμονιού και lime. Με ωραιότατη οξύτητα που ξεπλένει τη γεύση. Ένας ακόμη λόγος που συνηγορεί στις προσπάθειες του δημιουργού του, Άγγελου Ρούβαλη, στην ανάδειξη των Πλαγιών της Αιγιαλείας -όπου παράγεται- σε ξεχωριστή ονομασία προέλευσης.
 

Η Αιγιαλεία, στις πλαγιές του Παναχαϊκού όρους και του Χελμού, είναι μια περιοχή της Βόρειας Πελοποννήσου με εξαιρετικό φυσικό τοπίο και εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Οι πλαγιές ξεκινούν από μαλακούς λόφους πάνω από τον Κορινθιακό Κόλπο και φτάνουν έως τις παρυφές των Καλαβρύτων. Οι ποταμοί που τη διασχίζουν σχηματίζουν πανέμορφα φαράγγια, όπως αυτό του Βουραϊκού που ανηφορίζει μαζί με το οδοντωτό τραινάκι από το Διακοφτό μέχρι τα Καλάβρυτα.
 
Εκτός των άλλων όμως, η Αιγιαλεία, είναι ένας χαρισματικός και πολυσχιδής αμπελότοπος. Οι αμπελώνες της, που απλώνονται στις πλαγιές του Κορινθιακού κόλπου, σε υψόμετρο 300 έως και 900 μέτρων, από εδαφοκλιματικής άποψης, είναι από τους ωραιότερους του κόσμου.
Στους βορινούς λόφους που απολαμβάνουν δροσερά ρεύματα αέρα, και σε αμπέλια με χαμηλότερες στρεμματικές αποδόσεις από την υπόλοιπη Αχαΐα, παράγονται οι Τοπικοί Οίνοι Αιγιαλείας. Λευκοί με ιδιαίτερο στυλ και πλούσιοι ερυθροί με χαρακτήρα που εξελίσσεται όμορφα μέσα στο χρόνο.
 
Σ' αυτή την περιοχή με το μοναδικό αμπελοοινικό βιόκλιμα, δραστηριοποιείται η οινοποιία Οινοφόρος. Η συμβολή του ιδρυτή της, Άγγελου Ρούβαλη, στην πρόσφατη στροφή των αμπελουργών της Αιγιαλείας προς την καλλιέργεια παλιών ντόπιων σταφυλιών που κινδύνεψαν να χαθούν, όπως το καταπληκτικό Λαγόρθι (ένα σταφύλι με εξαιρετικά αρωματικά χαρακτηριστικά) και η Βολίτσα, ήταν καθοριστική.

Το οινοποιείο, κτισμένο στην πλαγιά του λόφου του Αιγίου, σε πέντε διαφορετικά επίπεδα, διασταυρώνει τη μοναστηριακή λιτότητα με τη σύγχρονη τεχνική και αναδεικνύει αξίες της παραδοσιακής οινοποίησης, όπως η φυσική ροή και η βορινή έκθεση.
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems