GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
10 + 3 αγαπημένα Ασύρτικα

της Μαρίας Νέτσικα
 

Santo Sparkling, Santo Wines
Το πρώτο Ασύρτικο με φυσαλίδες κυκλοφόρησε από την Ένωση Συνεταιρισμών Σαντορίνης και ήδη έχει ξετρελάνει τους ντόπιους και αλλοδαπούς, ορκισμένους οπαδούς αυτού του ξεχωριστού σταφυλιού. Με όμορφα επίμονα κορδόνια φυσαλίδων, αρωματική φρεσκάδα εσπεριδοειδών, ζωντάνια και πλούτο, παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας και ζητά τη συνοδεία φαγητού.

Ασύρτικο της Γαίας Wild Ferment 2013, Γαία Οινοποιητική
Π.Ο.Π. Σαντορίνη
Η Γαία Οινοποιητική μας παρουσιάζει μια Σαντορίνη με αξιολάτρευτη οξύτητα και τη μακριά, πολύ μακριά μεταλλική επίγευση που το Ασύρτικο δίνει μόνο στο νησί του. Και η χρήση άγριων ζυμών (wild ferment) στη ζύμωση, κατάφερε να εκφράσει τέλεια το ορυκτό του εδάφους του νησιού. Το 4μηνο πέρασμα από βαρέλι -σε ποσοστό 50%- συνέβαλε στο χορταστικό σώμα. Οι δημιουργοί του μας προτείνουν να του συμπεριφερθούμε σαν να ήταν ερυθρό κρασί, δηλαδή, να το παλαιώσουμε ή/και να το μεταγγίσουμε σε φαρδιά καράφα περίπου μισή ώρα πριν το απολαύσουμε.


Ασύρτικο, Οινοποιία Γαβαλά

Π.Ο.Π. Σαντορίνη
Μια λαμπερή Σαντορίνη με αρώματα εσπεριδοειδών πάνω σε στέρεο «ορυκτό» υπόβαθρο που θυμίζει ηφαίστειο! Με στρόγγυλο στόμα και λεπιδωτή οξύτητα που ξεπλένει τη γεύση και τη κάνει υπέροχο συνοδό των στρειδιών και των θαλασσινών. Από την οικογένεια Γαβαλά που καλλιεργεί αμπέλια και οινοποιεί στο Μεγαλοχώρι από τα τέλη του 19ου αιώνα σε μία από τις παλαιότερες κάναβες του νησιού.

Σαντορίνη, Κανάβα Χρυσού - Τσέλεπος
Π.Ο.Π. Σαντορίνη
Το καινούργιο κρασί του Γιάννη Τσέλεπου είναι μια θαυμάσια Σαντορίνη με "δωρικό" ύφος, που οινοποιείται στην Κανάβα Χρυσού. Κρυστάλλινη, με καλά εκφρασμένη οξύτητα, με άγουρα φρούτα, όγκο, φρεσκάδα και την τυπική μεταλλική επίγευση των Ασύρτικων του νησιού.


Σαντορίνη, Αβαντίς

Π.Ο.Π. Σαντορίνη
Ο Απόστολος Μούντριχας από το Κτήμα Αβαντίς στην Εύβοια οινοποιεί Ασύρτικο στη Σαντορίνη και το αποτέλεσμα είναι ένα διαφορετικό Π.Ο.Π. κρασί, που ξεχωρίζει για το πυκνό του φρούτο, σε καθαρές νύξεις ώριμου mango και κιτρινόσαρκου ροδάκινου. Γεμάτη γεύση, τονισμένη από πιπεράτα «τσιμπήματα», κοντράρεται με την ευχάριστη οξύτητα και σβήνει στο στόμα με πολύ καλή επίγευση.

Καβαλιέρος, Κτήμα Σιγάλα
Π.Ο.Π. Σαντορίνη
Η πιο πρόσφατη δημιουργία του Πάρι Σιγάλα είναι ένα μονοποικιλιακό Ασύρτικο από έναν αμπελώνα στο Ημεροβίγλι, που παραμένει για 18 μήνες στη δεξαμενή με τις οινολάσπες του, πριν εμφιαλωθεί. Ζωηρό, με διακριτικά ορυκτά αρώματα και τονισμένη οξύτητα που το κάνει καλό φίλο των θαλασσινών πιάτων, μας συστήνεται τώρα, αλλά μας προτρέπει να διερευνήσουμε και την αντοχή του στον χρόνο.

Νυχτέρι, Οινοποίηση Χατζηδάκη
Π.Ο.Π. Σαντορίνη
Ο Χαρίδημος Χατζηδάκης επιλέγει Ασύρτικο από ημιορεινούς αμπελώνες με νότιο και ανατολικό προσανατολισμό, στον Πύργο και το Μεγαλοχώρι Σαντορίνης. Ξεκινά τον τρύγο σε προχωρημένη ωριμότητα. Το κρασί αποζυμώνει και ωριμάζει για 6 μήνες σε δρύινα βαρέλια 2ης και 3ης χρήσης 300 και 500 λίτρων. Όλα αυτά καταλήγουν στην τρομακτική ρώμη, την ατελείωτη διάρκεια και την απόλυτη τυπικότητα αυτής της ιδιαίτερης Σαντορίνης, ενός υψηλόβαθμου δυναμίτη.
    
Καλλίστη Reserve, Μπουτάρη Οινοποιητική
Π.Ο.Π. Σαντορίνη
Στο Ασύρτικο ταιριάζει πολύ το βαρέλι. Εδώ λοιπόν, έχουμε ένα εξαίρετο δείγμα της καλής τους σχέσης. Η Μπουτάρη Οινοποιητική -πρώτη διδάξασα στη δρύινη σχολή της Σαντορίνης- αφήνει το κρασί της να ζυμώσει και να ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια. Αποτέλεσμα; Όγκος και μια υπέροχη δρύινη φορεσιά που υποστηρίζεται από τη φρεσκάδα. Με τα άγουρα φρούτα και τη μεταλλική επίγευση που ζητούν τα θεϊκά λιπαρά ψάρια στη σχάρα.

Ασύρτικο βαρέλι, Κτήμα Αργυρού
Π.Ο.Π. Σαντορίνη
Αν γευτείτε αυτή την κορυφαία Σαντορίνη, θα δείτε να… λάμπει η αλήθεια σχετικά με τις θαυμαστές δυνατότητες ωρίμανσης-παλαίωσης του Ασύρτικου. Θα γίνετε μάρτυρες μιας γοητευτικής αρωματικής πολυπλοκότητας με τα φρούτα να αγκαλιάζονται από έναν ανάλαφρο δρύινο μανδύα. Στο στόμα, η αίσθηση του όγκου ισορροπεί εξαίρετα με το νεύρο και τη φρεσκάδα. Για την παραγωγή της, ο Ματθαίος Αργυρός παίρνει Ασύρτικο από αμπέλια 150 χρόνων κι αφήνει το κρασί να ζυμώσει και να ωριμάσει σε καινούργια γαλλικά βαρέλια.
   
Ασύρτικο Αλεπότρυπα, Κτήμα Χατζημιχάλη
Π.Ο.Π. Κοιλάδα Αταλάντης
Αυτό το καλοφτιαγμένο, δροσιστικό κρασί έρχεται από το αμπελότόπι Αλεπότρυπα στην Κοιλάδα Αταλάντης. Ένα δροσιστικό Ασύρτικο, όλο φρεσκάδα με άρωμα που θυμίζει λεμονανθούς και μια μικρή ανάσα φλούδας lime. Φρουτώδης η γεύση, καλή η ισορροπία, έντονη η επίγευση. Θα απολαύσετε τη δροσιστική οξύτητα και τη ζωντάνια του, που υποστηρίζεται από ένα χορταστικό σώμα, δίπλα σε πιάτα θαλασσινών.

Αρετή 2014, Κτήμα Βιβλία Χώρα

Π.Γ.Ε. Παγγαίο Όρος
Το Ασύρτικο, φυτεμένο στο Παγγαίο Όρος, δίνει κρασιά με έντονη οξύτητα και γεμάτη, πληθωρική γεύση. Κι εδώ έχουμε σταφύλια από ιδιόκτητους αμπελώνες -βιολογικής καλλιέργειας- στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, οινοποιημένα από έμπειρο, προσεκτικό και… ευγενικό χέρι, που μας προσφέρει ένα ιδιαίτερα ντελικάτο κρασί. Λευκά άνθη, ώριμα εσπεριδοειδή και εξωτικά φρούτα κυριαρχούν στην παλέτα της μύτης και στο στόμα. Η οξύτητα επιβεβαιώνει τη φρεσκάδα του συνόλου και ισορροπεί τη λιπαρή γεύση.

Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο, Κτήμα Τέχνη Οίνου
Π.Γ.Ε. Δράμα
Εξαιρετική σοδεία για το στιβαρό, βαρελάτο Ασύρτικο. Όσο πρέπει φρουτώδες, με το σωστό φόντο βανίλιας, συνδυάζει τα καραμελωμένα εσπεριδοειδή με τη δρύινη ανάσα. Σαρκώδες και απίστευτα γοητευτικό παράγεται στο Μικροχώρι Δράμας. Το Ήδυσμα Δρυός παραπέμπει στον πλούτο και τη γλυκύτητα που χαρίζει η οινοποίηση και 5μηνη παραμονή του σε καινούρια δρύινα βαρέλια.

Emphasis Assyrtiko, Κτήμα Παυλίδη

Π.Γ.Ε. Δράμα
Επιλεγμένα σταφύλια από το ασθενέστερο, παραγωγικά, τεμάχιο του ιδιόκτητου αμπελώνα του κτήματος στα Κοκκινόγεια Δράμας. Προσεκτική ζύμωση και παραμονή σε ανοξείδωτη δεξαμενή με τις λάσπες για 6 μήνες. Έτσι παράγεται ένα Ασύρτικο με χαρακτήρα εσπεριδοειδών στη μύτη, λεπιδωτή οξύτητα, πλούτο και μεταλλικές αιχμές στο στόμα, που αξίζει να διατηρήσετε στην κάβα σας.


 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems