GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Τα χαρμάνια του Αγιωργίτικου
της Μαρίας Νέτσικα

Αγιωργίτικο.
Βαθύ μπλε, με σφαιρικές ρόγες και παχύ φλοιό, το χαρισματικό σταφύλι με τη βελούδινη επιδερμίδα είναι περιζήτητο. Ευδοκιμεί και διαπρέπει, ως επί το πλείστον, στη Νεμέα όπου οι δροσεροί βοριάδες και οι χαμηλές θερμοκρασίες, που συνήθως επικρατούν, βοηθούν στην ομαλή ωρίμανσή του. Η καλλιέργειά του, ωστόσο, διευρύνεται σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, αλλά την τελευταία δεκαετία και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, κυρίως στο Παγγαίο Όρος και τη Δράμα.

Το Αγιωργίτικο έχει δώσει εξαίρετα κρασιά όταν χαρμανιάζεται με σταφύλια που συμβάλλουν στη δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης, όπως οι κοσμοπολίτικες ποικιλίες, κυρίως το Cabernet Sauvignon και το Syrah, αλλά και ελληνικές π.χ. η Μαυροδάφνη  και το Μαυρούδι που προσθέτουν αρωματική πολυπλοκότητα.

Δοκιμάζουμε κλασικές και νέες ετικέτες, εκφράσεις αυτών των χαρμανιών.

Μέγας Οίνος 2008, Γιώργος Σκούρας 19.00€
Όταν κανείς μιλάει για το χαρμάνι Αγιωργίτικο- Cabernet Sauvignon, το πρώτο κρασί που του έρχεται στο μυαλό είναι ο Μέγας Οίνος. Ένα υπέροχο ερυθρό κρασί παλαίωσης, στιβαρό, πολύπλοκο, πολυδιάστατο με μαύρες μαρμελάδες και βιολέτες να ξεπηδούν από το ποτήρι. Το στόμα ακολουθεί κατά πόδας.

Συλλογή 2011, Οινοποιία Λαφαζάνη 8.00€

Αγιωργίτικο και Cabernet Sauvignon που ωρίμασαν σε γαλλικά δρύινα βαρέλια στο οινοποιείο στις Αρχαίες Κλεωνές Νεμέας. Πλατύ σε αρώματα και δομή, μαρμελαδένιο, με γλυκιές τανίνες είναι ένα κρασί που θα παίξει με τις αισθήσεις μας. Με τον όγκο, την πολυπλοκότητα και το υπερώριμο φρούτο..

Ωδή 2008, Boutari 10.50€

Αγιωργίτικο και Cabernet Sauvignon (50%-50%) από την Πελοπόννησο. Μια ωραιότατη εκδοχή του χαρμανιού: πλούσιο, αρωματικό, μπαχαρένιο, τραγανό. Πίνεται εύκολα και ευχάριστα, είναι ιδιαίτερα φιλικό και παλαιώνει εξίσου όμορφα.

Αγιωργίτικο - Cabernet 2011, Οινοποιείο Παπαγιαννάκου 6.50€
Ένα ερυθρό κρασί από το βιοκλιματικό Οινοποιείο Παπαγιαννάκου στην Αττική με εξαιρετικό πάντρεμα του Αγιωργίτικου με μικρό ποσοστό Cabernet Sauvignon. Πλούσιο, καλά δομημένο, αλλά και ταυτόχρονα γοητευτικό, με αρώματα κόκκινων φρούτων, πικάντικα μπαχάρια, κεράσια και δαμάσκηνα.

Στροφιλιά 2010 7.00€
Ετικέτα που πολύ αγαπήθηκε, η Στροφιλιά πρωτοεμφανίστηκε το 1985 και γρήγορα δημιούργησε τάση στην ελληνική οινική αγορά. Στη ερυθρή έκδοση το Αγιωργίτικο συναντάει το Cabernet Sauvignon (35%) και το εξίσου ατίθασο Syrah (15%) για να δώσουν ένα κρασί φαγητού με εκλεπτυσμένο ύφος, που κερδίζει τις εντυπώσεις, πίνεται εύκολα και ευχάριστα.

Ορεινό ερυθρό 2012, Κτήμα Σπυρόπουλου 7.00€
Χαρμάνι Αγιωργίτικου και Syrah (20%) με φρεσκάδα, υπέροχο φρούτο, όλο δαμάσκηνα, κεράσια και βύσσινα. Πλούσιο και μαλακό, αλλά και με την πρέπουσα αυστηρότητα, σε κατακτά με την πρώτη γουλιά

Οινάρι 2008, Οινοποιία Παρπαρούση 8.50€
Αυθεντικό δείγμα ερυθρού κρασιού παλαίωσης που αναδεικνύει την τέχνη του οινοποιού στο πάντρεμα των: Αγιωργίτικο (85%) και Μαυροδάφνη (15%). Κομψό και πολύπλοκο, το κρασί είναι μια σταθερή απόλαυση εδώ και πολλά χρόνια και έχει φανατικούς φίλους.

Μαύρο3, Αμπελώνες Ζαχαριά 18.50€
Αγιωργίτικο (50%), Μαυροδάφνη (40%), Μαυρούδι (10%). Ιδού η αχτύπητη τριάδα (απ’ όπου και ο «κύβος» του ονόματος) που χρησιμοποιεί η οικογένεια Ζαχαριά για να μας παραδώσει ένα κρασί με αρώματα μαρμελάδας, πλούσια υφή και γλυκές τανίνες. Οι αμπελώνες βρίσκονται στη Νεμέα και καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Thema, Κτήμα Παυλίδη 14.50€
Το Κτήμα Παυλίδη στα Κοκκινόγεια της Δράμας δίνει το στίγμα του με ερυθρά κρασιά σωματώδη, ζεστά και έντονα ακόμη και για το στυλ της περιοχής. Εδώ έχουμε ένα χαρμάνι Αγιωργίτικου – Syrah με φοβερή συμπύκνωση, τρομερό φρούτο, αλλά συγχρόνως και καταπληκτική φρεσκάδα.

Πλαγίως ερυθρό 2008, Κτήμα Βιβλία Χώρα - 17.50€
Εντυπωσιακό ερυθρό κρασί από το Παγγαίο και το χαρμάνι: 85% Merlot – 15% Αγιωργίτικο. Έντονο, πυκνό και σούπερ θερμό -με 15 αλκοολικούς βαθμούς- πήρε τη θέση του ανάμεσα στα αγαπημένα ερυθρά, αμέσως μόλις κυκλοφόρησε στην αγορά. Μετά από 16 μήνες παλαίωσης σε καινούργιο βαρέλι και άλλους 18 στη φιάλη ενδείκνυται εξίσου για άμεση απόλαυση ή για παλαίωση.


Δημοσιεύτηκε στο Wine Plus magazine
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems