GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Κρασιά από σπάνιες ποικιλίες
της Νίκης Μηταρέα


Αηδάνι. Λευκό σταφύλι με λουλουδάτα αρώματα που καλλιεργείται κυρίως στη Σαντορίνη και τα νησιά των Κυκλάδων

Βιδιανό. Μια από τις αρχαιότερες αυτόχθονες λευκές ποικιλίες της Κρήτης, ξεχωρίζει για το άρωμα και τη φινέτσα.

Μαυροτράγανο. Η ερυθρή πρόταση της Σαντορίνης. Ένα από τα πολλά άγνωστα σταφύλια του Κυκλαδίτικου αμπελώνα, που οι προσπάθειες των οινοποιών –προς τέρψη των οινόφιλων- κατάφεραν να σώσουν από την εξαφάνιση.

Μαυρούδι. Με αυτό το όνομα συναντούμε πολλά σταφύλια στην Πελοπόννησο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα. Το δε κοινό τους χαρακτηριστικό είναι το μαύρο χρώμα του φλοιού τους.

Βερτζαμί . Σταφύλι με αξιόλογο χρώμα και φρούτο, που καλλιεργείται στη βόρεια Πελοπόννησο και τα Ιόνια νησιά.

Λημνιώνα. Μια από τις σπάνιες ποικιλίες της Θεσσαλίας. Σήμα κατατεθέν της, ο βοτανικός και φρουτώδης χαρακτήρας.

Τσαπουρνάκος. Ερυθρό σταφύλι που καλλιεργείται αποκλειστικά στον Βελβεντό και μας χαρίζει βαθύχρωμα, πλούσια κρασιά.

Για ορισμένους από τους αγαπητούς αναγνώστες, ίσως τα παραπάνω σταφύλια να ακούγονται άγνωστα και εξωτικά. Οι φανατικοί όμως οινόφιλοι, που επιθυμούν διακαώς να διευρύνουν τους γευστικούς τους ορίζοντες με συνεχώς και πιο νέες αφίξεις, τα έχουν βάλει ήδη στο λεξιλόγιό τους.
Σε αυτούς λοιπόν, τους όλο ενθουσιασμό εραστές του κρασιού, αλλά και στους παραδοσιακούς φίλους του, προτείνω κρασιά από ελληνικά σπάνια σταφύλια.


Αηδάνι 2012, Κτήμα Αργυρού (13.00€)
Μια ενδιαφέρουσα μονοποικιλιακή οινοποίηση, από ένα όχι τόσο γνωστό σταφύλι, το λευκό Αηδάνι με τα λουλουδάτα αρώματα, που καλλιεργείται κυρίως στη Σαντορίνη και τα νησιά του Αιγαίου. Δίνει ένα όμορφο λευκοκίτρινο κρασί με δροσιστική οξύτητα και ευχάριστη επίγευση. Ο αρωματικός χαρακτήρας ταιριάζει με ψάρια, αλλά και με λευκά κρέατα μαγειρεμένα με λευκές σάλτσες.

Βιδιανό – Μοσχάτο Σπίνας 2012, Mediterra (5.50€)
Εντυπωσιάζει η λαμπερή χρυσαφένια φορεσιά του. Στη μύτη σαγηνεύουν τα αρώματα τροπικών φρούτων με βοτανικές νύξεις και μια ιδέα λουκούμι τριαντάφυλλο. Πλούσιο στόμα με μέτρια οξύτητα και ευχάριστη επίγευση. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο για να συνοδεύσετε ζυμαρικά με λευκές σάλτσες; Από δύο καθαρόαιμες και σπάνιες Κρητικές ποικιλίες.  

Μαυροτράγανο 2010 , Κτήμα Σιγάλα (27.50€)
Μια πολυδιάστατη ερυθρή ποικιλία από τη Σαντορίνη που βρήκε τον δρόμο της στο οινικό προσκήνιο. Έντονο κρασί με μπαχαρένια αρώματα, πλούσιες τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα και πιπεράτη επίγευση. Ακομπανιάρει κρεατικά και πλούσια τυριά.

Avaton 2009, Κτήμα Γεροβασιλείου (23.80€)
Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ανέδειξε τη φινέτσα από τρεις ιστορικές ποικιλίες: Λημνιό, Μαυροτράγανο και Μαυρούδι. Το χαρμάνι τους μας χάρισε ένα λαμπερό ερυθρό κρασί, τραγανό, με εκφραστικό μπουκέτο μπαχαρικών και ώριμων μαύρων φρούτων, με ευγενικές τανίνες και επίμονη επίγευση. Κοσμοπολίτικο κρασί που θα σταθεί άξια δίπλα στα μαγειρευτά κρέατα με πικάντικες σάλτσες.

Γεροντόκλιμα Βερτζαμί 2006, Αμπελώνες Αντωνόπουλου (24.90€)
Ένα σκουρόχρωμο και στιβαρό ερυθρό κρασί για την ώρα που θα φτάσουν τα αλλαντικά και τα λουκάνικα. Με σωστό φόντο βανίλιας, δυνατό άρωμα καπνού, πιπέρια, υψηλή οξύτητα και ζωηρές τανίνες. Άγρια γοητεία. Από την ομώνυμη, εξαιρετικά σπάνια ποικιλία της Δυτικής Ελλάδας.

Τσαπουρνάκος 2010, Κτήμα Βογιατζή (12.80€)
Η δυσκολοπρόφερτη ποικιλία Τσαπουρνάκος είναι ένας κλώνος του ατίθασου Cabernet Franc που δίνει ένα κρασί με αρώματα λουλουδιών, φρούτων, μπαχαρικών και νύξεις σοκολάτας και καπνού. Κομψό με φινετσάτες τανίνες και επίγευση που διαρκεί. Ένα διαμαντάκι που θα αναδείξει τέλεια τον λαγό στιφάδο.

Λημνιώνα 2010, Κτήμα Θεόπετρα (13.00€)
Εξαιρετική γηγενής ποικιλία που χάρις στην ευαισθησία των οινοπαραγωγών δεν χάθηκε από το οινικό στερέωμα. Ρουμπινί χρώμα και σαγηνευτικά αρώματα από φράουλα και κεράσι, καθώς και νύξεις μπαχαρικών κατακλύζουν τη μύτη. Καλοδομημένο κρασί με ισορροπημένη οξύτητα και τανίνες που χαϊδεύουν το στόμα. Παράγεται από την οικογένεια Τσιλιλή στη Θεόπετρα Καλαμπάκας.

Δημοσιεύτηκε στο Wine Plus magazine
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems