GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Μαλαγουζιά

Η ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ


Έκταση αμπελώνων
Ελλάδα: 500 ha

Π.Ο.Π.
Ρόδος

Τα κρασιά της Μαλαγουζιάς
Λευκά με αρωματική ένταση

Χαρμάνια
Μαλαγουζιά + Ασύρτικο
Μαλαγουζιά + Sauvignon Blanc
Μαλαγουζιά + Chardonnay


Λουλουδένιες και λεμονάτες νότες, σατινένια δομή και μαλακιά, πιπεράτη γεύση που μοσχοβολά μέλι.
Η Μαλαγουζιά κολακεύει τον ουρανίσκο, αποκτώντας προδιαγραφές διεθνούς καριέρας.
Κι όμως, στη δεκαετία του 1970, η Μαλαγουζιά εθεωρείτο εξαφανισμένη και την ήξεραν ελάχιστοι. Τα κρασιά της έκαναν την εμφάνισή τους στα ποτήρια μας τα τελευταία 15 με 20 χρόνια. Συνεπώς, είναι μια ποικιλία που μπορεί να διηγηθεί με σαφή τρόπο το πως οι έλληνες οινοποιοί ανακαλύπτουν το ποιοτικό δυναμικό του εγχώριου αμπελώνα.

Η καταγωγή της Μαλαγουζιάς φέρεται να είναι η Αιτωλοακαρνανία. Σε παλαιότερα χρόνια μεγάλες εκτάσεις της ευρύτερης Ναυπακτίας (Ναύπακτος, Ορεινή Ναυπακτία κλπ) ήταν καλυμμένες με την ποικιλία αυτή. Κάποτε όμως εγκαταλείφτηκε η καλλιέργειά της, προφανώς λόγω της μεγάλης προσοχής που απαιτεί, γιατί το σταφύλι είναι ευαίσθητο στην οξείδωση. Και θα είχε προφανώς εξαφανιστεί, αν δεν είχε φυτευτεί δοκιμαστικά στο κτήμα Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική.
Ο γνωστός οινολόγος και οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου θυμάται: «Το 1977, όταν πρωτοξεκίνησα ως οινολόγος στο Porto Carras, βρήκα τον πειραματικό αμπελώνα όπου ο αείμνηστος καθηγητής Αμπελουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλης Λογοθέτης είχε συλλέξει διάφορες ποικιλίες ξεχασμένες, που εκείνη την εποχή ήταν άγνωστες. Μεταξύ αυτών και η Μαλαγουζιά. Εγώ τρώγοντας μερικές ρώγες, διαπίστωσα το ποιοτικό δυναμικό της και έκανα θυμάμαι ένα βαρέλι λευκό γλυκό κρασί που μοσχομύριζε κιτρολέμονο. Αυτό το κρασί, το οποίο δοκίμασε αργότερα η κυρία Κουράκου και ενθουσιάστηκε, στάθηκε αφορμή να πολλαπλασιάσουμε τα λιγοστά κλήματα που είχαμε και σε λίγα χρόνια -το 1980-  κάναμε στο Porto Carras το πρώτο ξηρό κρασί από Μαλαγουζιά. Έτσι διεσώθη η ποικιλία, γιατί αργότερα ο πειραματικός αμπελώνας εγκαταλείφθηκε και θα χανόταν σίγουρα και η Μαλαγουζιά. Στη συνέχεια, για πρώτη φορά εκτός Porto Carras, η Μαλαγουζιά φυτεύτηκε το 1981 στον δικό μου αμπελώνα, σε μία έκταση 40 στρεμμάτων που σήμερα φτάνει τα 145 στρέμματα. Αργότερα θυμάμαι ενδιαφέρθηκε το Ινστιτούτο Οίνου και ο κύριος Σωτηρόπουλος ζήτησε κληματίδες Μαλαγουζιάς οι οποίες δόθηκαν στον αμπελουργό και οινοποιό Θανάση Παρπαρούση και εκείνος στη συνέχεια έδωσε εμβόλια στη Ρωξάνη Μάτσα. Σήμερα η ποικιλία έχει διαδοθεί σχεδόν σ' όλη την Ελλάδα. Καλλιεργείται ακόμη και σε ακατάλληλες υγρές και εύφορες περιοχές, με αποτέλεσμα η ευαίσθητη αυτή ποικιλία να μη δίνει πάντα άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά».

Το προφίλ της Μαλαγουζιάς
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναγνωρίσουμε τα κρασιά της Μαλαγουζιάς. Η εκφραστική μύτη τους αναδύει καθαρά αρώματα λουλουδιών και βοτάνων, κίτρου, λεμονιού και ροδάκινου. Είναι σχετικά υψηλόβαθμα, με γεμάτη, στρογγυλή, υπέροχα πιπεράτη γεύση που ταιριάζει απόλυτα με τη μεσογειακή κουζίνα και πιο συγκεκριμένα με τα λαχανικά, τα θαλασσινά και τα ψάρια.

Η ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Θερμοκρασία σερβιρίσματος
8 - 10 ºC

Αρμονίες
Ψάρια: φιλέτο σολομού, παλαμίδας ή σκουμπριού
Θαλασσινά: μύδια, καλαμάρια
Κρεατικά: κοτόπουλο, χοιρινό
Αρωματικά και μπαχαρικά: βασιλικός, σκόρδο
Τυριά: μανούρι
Λαχανικά: λαδερά, σαλάτες 
WP προτάσεις: μυδοπίλαφο, σπαγγέτι al pesto
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems