GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Top Class Chardonnay
της Μαρίας Νέτσικα
φωτογραφίες: Heinz Troll

Τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών DNA των ποικιλιών αμπέλου που πραγματοποίησε το γνωστό πανεπιστήμιο Davis στην Καλιφόρνια, έδειξαν ότι το Chardonnay προήλθε από την τυχαία διασταύρωση ενός μέλους της οικογένειας του Pinot με μια ταπεινή λευκή ποικιλία που στη Γαλλία αποκαλείται Gouais Blanc και στη Γερμανία Weisser Hünisch! Αυτό κι αν ήταν έκπληξη! Φαίνεται πως κάπου στο μακρινό αμπελουργικό παρελθόν η αυτού μεγαλειότητα το Pinot… ανακατεύτηκε με την περιφρονημένη, κοινή ποικιλία.

Βεβαίως, η αποκάλυψη του γενεαλογικού του δένδρου, δεν εμπόδισε το Chardonnay να συνεχίσει την καριέρα του, ως το αγαπημένο λευκό σταφύλι των περισσότερων οινόφιλων παγκοσμίως.

Η γεωγραφία του Chardonnay
Το Chardonnay είναι πιθανότατα η πιο γνωστή λευκή ποικιλία οιναμπέλου στον κόσμο.

Στις βόρειες αμπελουργικές επαρχίες της Γαλλίας είναι υπεύθυνο για την παραγωγή κορυφαίων, μοναδικών κρασιών. Στην Καμπανία είναι η λευκή ποικιλία που συμμετέχει στην παραγωγή της μεγάλης ντίβας των κρασιών, της σαμπάνιας. Στη Βουργουνδία μας δίνει τα μεγάλα λευκά κρασιά του Meursault και του Montrachet (Côte d'Or), του Pouilly-Fuissé (Mâcon) και βεβαίως του Chablis.

Στην Καλιφόρνια, η ευεργετική επίδραση του ωκεανού και αρκετές δεκαετίες καλλιέργειας, διερευνήσεων και πειραματισμών αρκούσαν για την παραγωγή εξαιρετικών Chardonnay από τις περιοχές Monterey, Sonoma, Napa Valley.

Η Αυστραλία ήταν η επόμενη ήπειρος που μαγεύτηκε από τη γοητεία του και στήριξε τις εξαγωγές της στα πληθωρικά φρουτώδη Chardonnay της. Ακολούθησε η Νέα Ζηλανδία, η Νότιος Αμερική κι από κει και πέρα καλλιεργείται σχεδόν σε όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες του πλανήτη.

Στην Ελλάδα φυτεύτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αφότου οι οινοποιοί πείστηκαν για τις δυνατότητες των ξενικών ποικιλιών και για την αρμονική τους συνύπαρξη με τις ντόπιες. Πλέον το βρίσκουμε στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και στην Κρήτη.

Τα στυλ του Chardonnay
Το αξιοπερίεργο με το Chardonnay είναι ότι ακόμη και οι πιο φανατικοί οπαδοί του δυσκολεύονται να απαντήσουν στο ερώτημα «ποιά είναι η γεύση του;».
Κι αυτό γιατί η αξιοθαύμαστη προσαρμοστικότητά του σε εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία μικροκλιμάτων, η οποία και το εγκατέστησε στους αμπελώνες όλων των ηπείρων, έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια ποικιλομορφία χαρακτήρων. Το εκλεκτό σταφύλι εμφανίζει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα όταν καλλιεργείται σε ψυχρά απ' ότι σε θερμά κλίματα.

Τα Chardonnay των ψυχρών κλιμάτων, όπως τα Chablis, είναι κρασιά με μέτριο αλκοολικό τίτλο, υψηλή οξύτητα και φίνα αρώματα που θυμίζουν άγουρα φρούτα, όπως το πράσινο μήλο, το lime, το άγουρο λευκόσαρκο ροδάκινο. Έχουν εξαιρετική αντοχή στον χρόνο, έτσι ακόμη και μετά από 10-15 χρόνια παλαίωσης εμφανίζονται με καταπληκτικά ορεκτικό προφίλ. Αντίστοιχα, οι αποκλειστικά Blanc de Noirs σαμπάνιες (δηλαδή 100% Chardonnay) αποδεικνύονται κομψά και ζωηρά αφρώδη, υψηλής κλάσης.

Κατεβαίνοντας λίγο πιο νότια, στο Côte d'Or της Βουργουνδίας, τα Chardonnay γίνονται περισσότερο αισθησιακά και στα χέρια μεγάλων οινοποιών, μπορούν να εκφράσουν την περιοχή, το terroir από το οποίο προέρχονται, ανεξάρτητα από τις οινοποιητικές τεχνικές. Έτσι μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα βουτυράτα Meursault, τα ατσαλένια και κρεμώδη Puligny-Montrachet, τα περισσότερο καλοδομημένα Chassagne-Montrachet.

Αντίστοιχα, τα Chardonnay των θερμών κλιμάτων, όπως αυτά που παράγονται στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στον νότο της Γαλλίας και στην Αυστραλία, έχουν υψηλό αλκοολικό τίτλο, πιο χαμηλές οξύτητες, πλούσιο σώμα και αρώματα γλυκών εσπεριδοειδών και εξωτικών φρούτων, όπως ο ανανάς.

Σαφώς -και ανεξάρτητα από το γεωγραφικό πλάτος- το κλειδί για το γευστικό προφίλ του κάθε Chardonnay βρίσκεται στα χέρια του παραγωγού του, ο οποίος θα αποφασίσει για την ωριμότητα των σταφυλιών και την τεχνική οινοποίησης που θα ακολουθήσει. Η ζύμωση του κρασιού μέσα σε βαρέλι, η ωρίμανσή του μαζί με τις οινολάσπες (sur lie), ακόμη και η πραγματοποίηση της μηλογαλακτικής ζύμωσης συμβάλλουν στο κτίσιμο της προσωπικότητάς του. Τα «βαρελάτα» Chardonnay είναι περισσότερο γεμάτα και πληθωρικά, αποπνέουν νότες μελιού, βουτύρου, φουντουκιού, ακόμη και μπαχαρικών.

Πάντως, φρέσκος ή ώριμος, όποιος και να είναι ο γευστικός χαρακτήρας ενός Chardonnay, η αναμφισβήτητη γοητεία του, εστιάζεται στον συνδυασμό: δύναμης, πλούτου και πολυπλοκότητας.

WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems