GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Μοσχάτα
Άρωμα στο φουλ
Δημοσιεύτηκε στο Wine Plus magazine

Μοσχάτο λευκό, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Μοσχάτο Αμβούργου…
Σταφύλια αρωματικά, με μύτη και γεύση που συχνά θυμίζουν ροδοπέταλα, grapefruit, εξωτικά φρούτα. Τα κρασιά τους ξεχειλίζουν φρεσκάδα και φρούτο. Υπέροχα, θελκτικά, με μεθυστικά αρώματα σε απίστευτο βάθος. Μας αποπλανούν με την πρώτη γουλιά.
 
Τα Μοσχάτα είναι μια πολύ μεγάλη οικογένεια σταφυλιών. Μπορεί να είναι λευκά με ελαφρά χρωματισμένη φλούδα μέχρι έντονα κόκκινα, μαύρα. Μπορεί να καταναλώνονται σαν επιτραπέζια, να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σταφίδων, χυμών ή κρασιών διαφόρων στυλ. Από λευκά φινετσάτα ξηρά, συχνά αφρίζοντα, μέχρι παλαιωμένα και ενδυναμωμένα ερυθρά γλυκά. Ανάμεσά τους πιο γνωστά είναι το λευκό Μοσχάτο (Muscat blanc à petits grains) και το Μοσχάτο Αλεξανδρείας.
 
Golden Samena, Ε.Ο.Σ. Σάμου
Το λευκό Μοσχάτο καλύπτει περισσότερο από το 98% του αμπελώνα της Σάμου και ο μοναδικός οινοποιός στο νησί είναι η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου. Δοκιμάζοντας το κλασικό ξηρό κρασί τους, που πλέον κυκλοφορεί με καινούργια ενδυμασία, ανανέωσα τις… γευστικές μου αναμνήσεις από την έκρηξη αρωμάτων που προκαλεί στο στόμα. Καθαρό ποικιλιακό άρωμα, νύξεις γλύκας στο στόμα, υπέροχη οξύτητα.
 
Αμυγδαλιές, Αμπελώνες Αντωνόπουλου
Εδώ, η γνωστή οινοποιία της Πάτρας ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και επενδύει σε ένα θαυμάσιο Μοσχάτο που ξαφνιάζει. Κρασί εξαιρετικής ράτσας με εξωτικά αρώματα και μεταλλικές (mineral) νότες. Φινετσάτο, με φρεσκάδα λεμονιού και λεπιδωτή οξύτητα.
 
Άρωμα Λήμνου, Limnos Wines
Η Λήμνος είναι γνωστή για τα λευκά κρασιά της, ξηρά και γλυκά, με το Μοσχάτο Αλεξανδρείας να έχει την αποκλειστικότητα της ποικιλιακής τους σύνθεσης. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών μας προτείνει ένα τυπικότατο, πεντακάθαρο στον χαρακτήρα, παράδειγμα της ονομασίας προέλευσης. Με άρωμα που θυμίζει έντονα τριαντάφυλλο και ελκυστική γεύση.
 
Ταξίδι στη Λήμνο, Limnos Organic Wines
Ο οινολόγος και οινοποιός Γιάννης Σαββόγλου δίνει το στίγμα του με ένα σαγηνευτικό ξηρό Μοσχάτο με εκρηκτικό αρωματικό χαρακτήρα. Η γεύση γίνεται μεστή για να τελειώσει με πολύ ευχάριστη οξύτητα. Σχεδιάστε από τώρα τις ονειρεμένες στιγμές των διακοπών, όταν απομακρύνεστε αργά στο ήσυχο δωμάτιο για να απολαύσετε τις γουλιές του.
 
Φιλονόη, Πέτρος Χωνάς
Αυτή η εκδοχή του ξηρού Μοσχάτου Αλεξανδρείας δίνει έμφαση στο φρούτο. Κλασικά και φίνα τα αρώματα, μεταξένια η αίσθηση στο στόμα ισορροπεί θαυμάσια από την οξύτητα. Το άνετο, μακρύ τελείωμα ολοκληρώνει την απολαυστική εμπειρία.
 
Λαγοπάτι, Κτήμα Χατζηγεωργίου
Ένα εντυπωσιακού προφίλ κρασί από τον γνωστό Λημνιό οινοποιό. Τα σταφύλια του Μοσχάτου Αλεξανδρείας προέρχονται από έναν ξηρικό αμπελώνα στην ορεινή κοινότητα Αγίου Δημητρίου. Η προσεκτική επιλογή στον τρύγο, η μακρά προζυμωτική εκχύλιση (30 ώρες στους 3-5oC) και η ελεγχόμενη ζύμωση κατέληξαν σε ένα κρασί τόσο πυκνό, τόσο φρουτώδες, αλλά και κομψό, που με μάγεψε.
 
Κανένας, Ευάγγελος Τσάνταλης
Η κραταιά μακεδονική οινοποιία χαρμανιάζει το Μοσχάτο Αλεξανδρείας με Chardonnay (60%) από τη Μαρώνεια της Θράκης και μας προτείνει ένα ηδονικό, πλούσια αρωματικό, με μεγάλη συγκέντρωση κρασί. Πολύ εξωτικό με στρώματα τριαντάφυλλου και φλούδας εσπεριδοειδών.
 
Μοσχάτο Αμβούργου, Κτήμα Μίγα
Και ένα blanc de noirs, λευκό δηλαδή κρασί από σταφύλια του ερυθρού Μοσχάτου Αμβούργου που καλλιεργείται ευρέως στον Τύρναβο. Η οικογένεια Μίγα παράγει ένα πυκνό, έντονα φρουτώδες κρασί που κουβαλάει όλη την τυπικότητα της ποικιλίας. Κυκλοφορεί σε 6.000 φιάλες. ■

WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems