ENG

Merlot

--

ΤΟ MERLOT ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Έκταση αμπελώνων: Υφήλιος: 242.811 ha ║ Γαλλία: 113.311 ha  (Η ποικιλία με την μεγαλύτερη καλλιεργούμενη έκταση στη Γαλλία) ║ Ιταλία: 37.635 ha ║ Η.Π.Α.: 22. 257 ha ║ Ελλάδα: 1.428 ha (2,1%)

Χαρμάνια: Merlot + CS + Cabernet Franc (Bordeaux) ║ Merlot + Ξινόμαυρο (Ελλάδα)

Πορφυρό, σχεδόν μαύρο χρώμα. Μαλακό σώμα και βελούδινο τελείωμα. Πυκνό φρούτο, σαν να δαγκώνουμε ώριμα μούρα και μύρτιλα. Σαν να έχουμε μόλις απολαύσει μια κουταλιά βύσσινο γλυκό του κουταλιού.

Το προφίλ των κρασιών του Merlot είναι γοητευτικό. Τόσο των φρέσκων, φιλικών και ευκολόπιοτων, όσο και των στιβαρών, των παλαιωμένων. Γι' αυτό και είναι τόσο αγαπητό και μοντέρνο, παγκοσμίως.

Το Merlot, που τόσο άδικα απορρίφθηκε στην πετυχημένη αμερικανική ταινία Sideways, κατάγεται από τη Γαλλία. Από την περιοχή του Bordeaux, όπου εδώ και δεκαετίες συνδυάζεται με το Cabernet Sauvignon. Είναι η κυρίαρχη ποικιλία στη δεξιά όχθη του ποταμού Gironde και στις ζώνες του Saint-Émilion και του Pomerol. Εκεί εκφράζει τον μεγαλειώδη εαυτό της στα περίφημα Châteaux Angelus, Cheval Blanc, Petrus, L'Evangile, Le Pin, La Flam, Trotanoy….

Καθώς προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά οικοσυστήματα, μεταφυτεύτηκε σε πολλές περιοχές της ανατολικής, της κεντρικής και της νότιας Ευρώπης και σε πολλές χώρες του Νέου αμπελοοινικού κόσμου, στην Καλιφόρνια, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότιο Αφρική και τη Χιλή.

Στην ευρεία όμως διάδοσή του, συνέβαλε και η αγαπησιάρικη ιδιοσυγκρασία των κρασιών του. Διότι, σε αντίθεση με τον βασιλιά των ερυθρών σταφυλιών, το Cabernet Sauvignon, που συνήθως είναι τανικό, σκληρό και απαιτεί παλαίωση, το Merlot μας δίνει κρασιά με χαμηλή οξύτητα, υψηλή αλκοόλη και μαλακές τανίνες που μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα. Το φρούτο του είναι πολύ πιο γλυκό από αυτό του Cabernet, θυμίζει δαμάσκηνο, κεράσια, βύσσινα. Με δυο λόγια, το Merlot είναι γενναιόδωρο, φρουτώδες, ευκολόπιοτο, άρα ελκυστικό.

ΤΟ MERLOT ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 16 - 18 ºC

Αρμονίες
Κρεατικά: κοτόπουλο στον φούρνο με αρωματικά, b.b.q., ψητή πάπια, γεμιστή γαλοπούλα
Λαχανικά, όσπρια: φακές πουρέ
Αρωματικά και μπαχαρικά: δενδρολίβανο, πιπέρια
Τυριά: camembert
Γλυκίσματα: σκούρη σοκολάτα

WP προτάσεις: Ρεβίθια σιφνέικα, κινεζική κουζίνα
A A