ENG

Μοσχοφίλερο

A A

ΤΟ ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Έκταση αμπελώνων: Ελλάδα: 1.102 ha (1,6%) ║ Μαντίνεια: 1.250 ha (85% συνολικής)

Π.Ο.Π. Μαντίνεια, λευκός ξηρός/ λευκός αφρώδη

Τα κρασιά του Μοσχοφίλερου:Φινετσάτα λευκά με αρωματική ένταση ║ Ροζέ με παλ χρώμα ║ Σπινθηροβόλα αφρώδη

Χαρμάνια: Μοσχοφίλερο + Ροδίτης ║ Μοσχοφίλερο + Chardonnay

Το Μοσχοφίλερο, γεμάτο φρεσκάδα, με μύτη που θυμίζει ροδοπέταλα και με ωραιότατη οξύτητα, αφού κατάκτησε τους ντόπιους ουρανίσκους κάνει επιτυχώς καριέρα και στις ξένες αγορές.

Μοσχοφίλερο & Μαντίνεια

Τα ονομαστά κρασιά του Μοσχοφίλερου παράγονται στη Μαντινεία, στα βορειοανατολικά της Τρίπολης. Εδώ το υψόμετρο ξεπερνά τα 650 μέτρα και το έδαφος είναι εν γένει φτωχό, καλά σταγγιζόμενο. Όσο για το κλίμα, χαρακτηρίζεται από πολλές βροχές και χιόνια τον χειμώνα, συχνές μπόρες και καταιγίδες το καλοκαίρι και θερμοκρασίες χαμηλές, συγκριτικά με τις περισσότερες άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Αυτά τα στοιχεία του οικοσυστήματος συντελούν στην επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης των σταφυλιών. Έτσι το Μοσχοφίλερο ωριμάζει συνήθως στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, αρκετά αργά για μια νότια ελληνική περιοχή.

Τα στυλ του Μοσχοφίλερου
Το Μοσχοφίλερο θα το συναντήσουμε, ωστόσο, σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και σε σημεία της Στερεάς Ελλάδας, ενώ ένας λιγότερο αρωματικός κλώνος, το Φιλέρι, καλλιεργείται στη νότια Πελοπόννησο, στη Λακωνία.

Είναι σταφύλι με κοκκινωπή φλούδα, όμως το κρασί που παράγουν στη Μαντίνεια από την οινοποίησή του, είναι κυρίως λευκό.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Μοσχοφίλερου είναι το έντονο, εύκολα αναγνωρίσιμο άρωμά του. Με μοσχατίζουσες νότες θυμίζει στην πιο καθαρή έκφρασή του πράσινο μήλο, lime, τριαντάφυλλο, ενώ στα πιο πολύπλοκα κρασιά μπορεί να πλαισιωθεί από αρώματα μέντας και λεμονιού. Όλα τα παραπάνω εκφράζουν τον χαρακτήρα των λευκών ξηρών κρασιών της Μαντινείας. Λαμπερά, αρωματικά, φίνα, κομψά και ζωηρά, από το 1971 φέρουν την ένδειξη Π.Ο.Π.

Τέλος πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως το Μοσχοφίλερο ακόμα και στην πλήρη ωρίμανσή του, εμφανίζεται με σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και με οξύτητα υψηλή για μια τόσο νότια περιοχή.


ΤΟ ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ


Θερμοκρασία σερβιρίσματος
: 8 - 10 ºC

Αρμονίες
Ψάρια: τηγανητή αθερίνα, μαρίδα, γαύρος και μπαρμπούνια
Θαλασσινά: μύδια, καλαμάρια, όστρακα
Κρεατικά: κοτόπουλο, χοιρινό, φραγκόκοτα
Αρωματικά και μπαχαρικά: βασιλικός, δυόσμος, σκόρδο
Τυριά: καλαθάκι Λήμνου, ανθότυρο

WP προτάσεις:
κοτόπουλο με μπάμιες, χοιρινό με σάλτσα hollandaise