ENG

Λημνιώνα

A A

Η ΛΗΜΝΙΩΝΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Έκταση αμπελώνων: 26,8 ha

Τα κρασιά της Λημνιώνας:
Κομψά ερυθρά με εκχύλισμα, συμπύκνωση και οξύτητα σε ισορροπία

Η ΛΗΜΝΙΩΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 16 - 18ºC

Αρμονίες

Κρεατικά: ψητά κρέατα, μαγειρευτά της κατσαρόλας, μοσχάρι
Αρωματικά και μπαχαρικά: πιπέρια, μπαχάρι
Τυριά: κίτρινα τυριά
Pasta: ζυμαρικά με κρέατα

Δυνατότητα παλαίωσης:
6 – 8 έτη


Ακόμη μία σπάνια ερυθρή ποικιλία, η οποία χάρις στην ευαισθησία των οινοπαραγωγών δεν χάθηκε από το οινικό στερέωμα. Το ποιοτικό της δυναμικό εντοπίστηκε όταν τα φυτά που είχαν απομείνει από αυτήν ήταν ελάχιστα. Ακολούθησαν αρκετά χρόνια έρευνας και μικροοινοποιήσεων, στις οποίες συνεργάστηκαν πολλοί επιστήμονες, καλλιεργητές και οινοπαραγωγοί. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και έτσι σήμερα η Λημνιώνα έχει εξελιχθεί σε ανερχόμενο αστέρι των ελληνικών ποικιλιών.  

Οι περιοχές καλλιέργειας
Θεωρείται πως η Λημνιώνα είναι ποικιλία της Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα ότι κατάγεται από τον Τυρνάβο ή την Καρδίτσα. Σήμερα, λόγω του υποσχόμενου προφίλ της, καλλιεργείται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, από τη Θράκη και τη Μακεδονία έως την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.

Τα κρασιά της Λημνιώνας

Τα κύρια χαρακτηριστικά των κρασιών της Λημνιώνας είναι ο βοτανικός χαρακτήρας και η γευστική κομψότητα. Το χρώμα τους είναι φωτεινό, όχι ιδιαίτερα έντονο. Στη μύτη συνυπάρχουν κόκκινα φρούτα, βότανα και μπαχαρικά δημιουργώντας ένα πλούσιο, εκφραστικό προφίλ. Και το στόμα είναι καλά δομημένο, με στιβαρές αλλά όχι επιθετικές τανίνες. Η αλκοόλη εξισορροπείται από την έντονη οξύτητα. Και σβήνουν με ευχάριστα ορυκτώδη επίγευση.