ENG

Αγιωργίτικο

--

ΤΟ ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Έκταση αμπελώνων: Ελλάδα: 3.800 ha (5,45%) ║ Νεμέα> 2.500 ha

Π.Ο.Π. Νεμέα

Συνώνυμα:Μαύρο Νεμέας, Μαυρούδι Νεμέας

Τα κρασιά του Αγιωργίτικου:Βαθύχρωμα, χυμώδη, μαλακά και φρουτώδη φρέσκα ερθρά ║ Πληθωρικά ερυθρά παλαίωσης με όγκο και πυκνότητα.

Χαρμάνια: Αγιωργίτικο + CS ║ Αγιωργίτικο + Syrah


Αμπελουργοί και οινοποιοί, εκθειάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τον πολυδυναμικό χαρακτήρα του Αγιωργίτικου. Όπου πολυδυναμικό, το σταφύλι που κάτω από διαφορετικές συνθήκες (κλιματολογικές, καλλιεργητικές, τεχνολογικές) μπορεί να μας χαρίσει κρασιά με, σαφέστατα, διαφορετικό χαρακτήρα και τύπο, διατηρώντας, ωστόσο, ταυτόχρονα υψηλό ποιοτικό επίπεδο σε καθέναν από τους τύπους αυτούς.

Οι οινόφιλοι, από την άλλη, του δίνουν αβίαστα ψήφο εμπιστοσύνης εστιάζοντας στα χαρακτηριστικά των κρασιών του. Το έντονα πορφυρό, σχεδόν μαύρο χρώμα. Το μπουκέτο που ξεχειλίζει φρούτο: ώριμα βύσσινα, μαρμελάδα και γλυκά μπαχαρικά. Και στο στόμα; Εδώ είναι το μυστικό της γοητείας τους. Πλούσια γεύση, επικίνδυνα ελκυστική! Σαν να χαϊδεύεις βελούδινο κορμί. Κρασιά που μπορούν να προσελκύσουν τους παγκόσμιους λάτρεις του Νέου Κόσμου.  

Αγιωργίτικο και Νεμέα
Βαθύ μπλε, με μικρές σφαιρικές ρόγες και παχύ φλοιό, το χαρισματικό Αγιωργίτικο με τη βελούδινη επιδερμίδα είναι περιζήτητο. Ευδοκιμεί όμως και διαπρέπει -ως επί το πλείστον- στη Νεμέα όπου οι δροσεροί βοριάδες και οι ευχάριστες θερμοκρασίες, που συνήθως επικρατούν, βοηθούν στην ομαλή ωρίμανσή του. Από το 1971 το κρασί Νεμέα, ένα από τα πιο κλασικά ερυθρά της χώρας, ανήκει στην κατηγορία των Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟΥ

Χρωματικό προφίλ: Βαθύ κόκκινο χρώμα

Αρωματικό προφίλ: Ποικιλιακά αρώματα: κεράσι, καραμέλα βουτύρου ║ Με παραμονή σε βαρέλι: αποξηραμένο δαμάσκηνο, σταφίδα, σύκο

Γευστικό προφίλ:  Μαλακές τανίνες, βελούδινη επίγευση

ΤΟ ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 16 - 18ºC

Αρμονίες
Κρεατικά: b.b.q., φαγητά κατσαρόλας, κυνήγι, γεμιστή γαλοπούλα
Αρωματικά και μπαχαρικά: δενδρολίβανο
Τυριά: πικάντικα κατσικίσια τυριά
Pasta: ζυμαρικά με πικάντικες κόκκινες σάλτσες, αστακομακαρονάδα

WP προτάσεις: γεμιστή γαλοπούλα, μοσχάρι Wellington
A A