ENG

Γεωγραφία του κρασιού
Αμπελουργικές περιοχές

ΑΒΓΔΕΖΗΘΙΚΛΜΝΞΟΠΡΣΤΥΦΧΨΩ

Ως οινοπαραγωγός χώρα βρίσκεται στην πέμπτη θέση της λίστας των παραγωγικότερων χωρών και μέχρι πρότινος τα κρασιά της καταναλώνονταν εξ' ολοκλήρου στον τόπο παραγωγής τους με την ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση, πριν τρεις δεκαετίες, να φτάνει τα 100 λίτρα! Όμως μέχρι το τέλος του 1997 έπεσε δραματικά στα 40 λίτρα και με τις εσωτερικές κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις δημιουργήθηκε μια νέα τάξη πραγμάτων.
Σήμερα η Αυστρία, ως οινοπαραγωγός χώρα, αποτελεί case study, περίπτωση αριστείας στρατηγικής και marketing. Πραγματικά, παράδειγμα προς μίμηση για χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου βάζουμε στο μικροσκόπιο όλες τις κινήσεις που της επέτρεψαν να βγει από το τέλμα και να αποτελεί πλέον μια καταξιωμένη χώρα για τα κρασιά της.

Γαλλία

Ελλάδα

Νησιά Β. Αιγαίου

Πελοπόννησος

Η σύνδεση της Κύπρου με την παραγωγή κρασιών ποιότητας από αρχαιοτάτων χρόνων, αποδεικνύεται και με το χαρακτηρισμό Ασπελιά, που αποτελεί την παραλλαγή της προσωνυμίας Αμπελιά. Θα ήταν δε παράλειψη εάν δεν αναφέραμε ότι οι αμπελώνες της Κύπρου είναι από τους ελάχιστους σε παγκόσμιο επίπεδο που δεν έχουν προσβληθεί από φυλλοξήρα, διατηρώντας έτσι αναλλοίωτα τους γενετικούς αμπελουργικούς χαρακτήρες.
Η Χιλή δεν είναι πλέον μια χώρα του Νοτίου Ημισφαιρίου που παράγει ενδιαφέροντα κρασιά στην κατηγορία Νέος Κόσμος, αλλά μια ισχυρή δύναμη, ένας δυνατός ρυθμιστής στο εμπόριο του κρασιού.