ENG

Μαντίνεια

A A

Οι αμπελώνες της αμπελουργικής ζώνης της Μαντινείας, συνολικής έκτασης περίπου 1.250 ha, βρίσκονται βορειοανατολικά της Τρίπολης. Το υψόμετρο ξεπερνά τα 650 μέτρα και το έδαφος είναι εν γένει φτωχό, καλά σταγγιζόμενο. Όσο για το κλίμα, χαρακτηρίζεται από πολλές βροχές και χιόνια τον χειμώνα, συχνές μπόρες και καταιγίδες το καλοκαίρι και θερμοκρασίες χαμηλές, συγκριτικά με τις περισσότερες άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Αυτά τα στοιχεία του οικοσυστήματος συντελούν στην επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης των σταφυλιών. Έτσι τα αμπέλια στη Μαντίνεια ωριμάζουν συνήθως στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, αρκετά αργά για μια νότια ελληνική περιοχή.

Το ντουέτο Μαντίνεια/Μοσχοφίλερο
Τα σταφύλια που καλλιεργούνται στη ζώνη είναι δύο λευκά: το Μοσχοφίλερο και οι Ασπρούδες. Η ντίβα του αμπελώνα είναι βεβαίως το πρώτο, το οποίο κυριαρχεί και στις καλλιέργειες (85%). Το Μοσχοφίλερο θα το συναντήσουμε, ωστόσο, σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και σε σημεία της Στερεάς Ελλάδας, ενώ ένας λιγότερο αρωματικός κλώνος, το Φιλέρι, καλλιεργείται στη νότια Πελοπόννησο, στη Λακωνία.

Το Μοσχοφίλερο είναι ένα από τα πιο αρωματικά σταφύλια της Ελλάδας. Το έντονο, εύκολα αναγνωρίσιμο άρωμά του, στην πιο καθαρή του έκφραση θυμίζει πράσινο μήλο, lime, τριαντάφυλλο, ενώ στα πιο πολύπλοκα κρασιά μπορεί να πλαισιωθεί από αρώματα μέντας και λεμονιού. Όλα τα παραπάνω εκφράζουν τον χαρακτήρα των λευκών ξηρών κρασιών της Μαντινείας. Γεμάτα φρεσκάδα, με μύτη που θυμίζει ροδοπέταλα και με ωραιότατη οξύτητα, από το 1971 φέρουν την ένδειξη Π.Ο.Π.

Κι όπως χαρακτηριστικά το θέτουν οι οινοποιοί: «Το ντουέτο Μαντίνεια/Μοσχοφίλερο είναι ίσως το μοναδικό «λευκό» στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα διεθνώς, που μπορεί αποδεδειγμένα να δώσει -κάτω από τις απαραίτητες συνθήκες- ένα αριθμό τελείως διαφορετικών τύπων οινικών προϊόντων. Εξαιρετικά ξηρά λευκά, αρωματικά ροζέ με απαλό χρώμα σολομού, αφρώδη με τη κλασσική μέθοδο ή τύπου cuve close , ακόμα και γλυκά κρασιά με υψηλές δυνατότητες παλαίωσης. Και οι πειραματισμοί συνεχίζονται… Αυτό είναι το μέλλον της ζώνης!»

Ροζέ Μοσχοφίλερα
Πρέπει, πάντως, να έχουμε υπόψη μας πως -παρότι τα περισσότερα κρασιά που παράγονται απ’ αυτό είναι λευκά- το Μοσχοφίλερο είναι ένα σταφύλι με κοκκινωπή φλούδα. Τα τελευταία χρόνια οι οινοποιοί της περιοχής αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν και αυτό το χαρακτηριστικό του. Ανταποκρινόμενοι στη ραγδαία άνοδο των πωλήσεων των ροζέ κρασιών που παρατηρείται την τελευταία δεκαετία παγκοσμίως, μας προτείνουν και ανοιχτόχρωμα (τύπου Προβηγκίας) ντελικάτα ροζέ από Μοσχοφίλερο.

Αφρώδη & Π.Ο.Π Μοσχοφίλερα
Το Μοσχοφίλερο, ακόμα και στην πλήρη ωρίμανσή του, εμφανίζεται με σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και με οξύτητα υψηλή για μια τόσο νότια περιοχή.

Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό του έχει οδηγήσει τους οινοπαραγωγούς στην περιπέτεια της παραγωγής αξιόλογων αφρωδών κρασιών, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία! Από το 2011 στη Μαντίνεια μπορούν να παράγονται, εκτός από τους ήσυχους και αφρώδεις οίνοι, που φέρουν την ένδειξη Π.Ο.Π.

Πλουραλισμός προτάσεων
Είναι σαφές πως το Μοσχοφίλερο έχει τη γεύση που αρέσει! Διαθέτει μια μοναδική προσωπικότητα που ταιριάζει εύκολα στη γευστική παλέτα των beginners, αλλά και των ώριμων wine lovers. Με λεπτά αλλά δυνατά αρώματα, χαρακτηριστική οξύτητα και δροσιά, ευέλικτο στο food pairing, κατέκτησε από την πρώτη στιγμή τον Έλληνα οινόφιλο, ενώ δείχνει να έχει τις προϋποθέσεις για διεθνή καριέρα.

Εξ’ ου και μικροί, μεσαίοι ή και μεγαλύτεροι παραγωγοί μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι, αποσπώντας την προσοχή του καταναλωτή. Σήμερα κυκλοφορούν τουλάχιστον 45 ετικέτες Π.Ο.Π. Μαντίνεια, από 11 οινοποιεία εντός ζώνης και ακόμη 20 εκτός και πολύ περισσότερες με την ένδειξη Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος.