ENG

Η καλοκαιρινή όψη των Wine bars του Συντάγματος

A A

της χημικού-οινολόγου Λίζας Βιντζηλαίου

H περιοχή γύρω από την πλατεία Συντάγματος σφύζει πλέον από ζωή όλες τις ώρες της ημέρας. Έλληνες και μη, τουρίστες ή κάτοικοι του λεκανοπεδίου, νέοι και λιγότερο νέοι, κυκλοφορούν, ψωνίζουν και διασκεδάζουν, γευματίζουν ή δειπνούν και βεβαίως πίνουν κρασί!
Ανθούν λοιπόν και τα wine bars/wine bistrots της περιοχής και τώρα το καλοκαίρι, με τραπέζια έξω, σε πλατείες, roof gardens και πεζοδρόμια, έχουν την τιμητική τους.
Οι wine lovers, όσοι θέλουν να  μάθουν για το κρασί,  όσοι  θέλουν να κάνουν μια γευστική δοκιμή ήσυχων ή αφρωδών οίνων, ελληνικών ή εισαγόμενων, αλλά και όλοι όσοι αγαπούν το ιστορικό κέντρο, θα βρουν σε αυτά ανθρώπους με πάθος για τη δουλειά τους και αναμφισβήτητα θα περάσουν καλά.
Σας παρουσιάζουμε μερικά από αυτά με γνώμονα την περιοχή και το δυνατότητά τους να μας υποδεχθούν στον open air χώρο τους.

heteroclito


heteroclito
Με περισσότερες από 200 ελληνικές ετικέτες,  ορισμένες δε εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής και με έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες και σε κρασιά (ελληνικά και μη) για την παραγωγή των οποίων ακολουθήθηκαν ήπιες μέθοδοι καλλιέργειας και οινοποίησης, το heteroclito αγαπήθηκε για το ανεπιτήδευτο ύφος του και για τον ενθουσιασμό των ιδιοκτητών του για κάθε οινική τους ανακάλυψη.
20 κρασιά σε ποτήρι που αλλάζουν κάθε μήνα, οινογευστικές βραδιές –Ετερόκλητες Δευτέρες- από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο (δύο φορές ανά μήνα) και 5 ημέρες του μήνα θεματικές προτάσεις σε ποτήρι είναι μέρος αυτών που θα βρει κανείς στο χαριτωμένο heteroclito, δίπλα στη Μητρόπολη των Αθηνών.
Κατά το heteroclito, η απόλυτη γοητεία στο κρασί βρίσκεται στα λόγια της Jancis Robinson MW: :“If a customer walks into a restaurant and requests a particular bottle, they’re missing out on everything”.
Πετράκη 30, 105 63 Αθήνα, τηλ. 210 323 9406


Oinoscent


Oinoscent
Ένα από τα πρώτα wine bars του Συντάγματος. Το Oinoscent με 1000 ετικέτες  μοιρασμένες ανάμεσα στον ελληνικό αμπελώνα και τους αμπελώνες του κόσμου, προσφέρει μια λίστα 50 περίπου κρασιών σε ποτήρι που ανανεώνεται σημαντικά κάθε εβδομάδα, αλλά και wine cocktails.
Στο χώρο του μπορεί κανείς να δοκιμάσει κρασιά του κόσμου που έχουν εισαχθεί αποκλειστικά για το Oinoscent, αλλά και να ζητήσει μια ειδική γευστική δοκιμή, η οποία θα γίνει στα μέτρα του, ανάλογα με το τι θέλει να δοκιμάσει και ανάλογα με το ποσό που θα ήθελε να διαθέσει.
Σημειώστε ότι σήμερα το βράδυ θα φιλοξενήσει ένα Riesling masterclass με τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW και την Τρίτη 12/6 μία ακόμη καλοκαιρινή εκδήλωση.
Βουλής 45-47, τηλ. 210 322 9374


By the Glass


By the Glass
Το γνωστό wine bistrot της Αθήνας με τη λίστα των 500 κρασιών και των 75 σε ποτήρι (75 & 150 ml), το καλοκαίρι επεκτείνεται στην υπέροχη Πλατεία Ραλλούς Μάνου, δίπλα στη Ρωσική εκκλησία των Αθηνών. Μας προτείνει για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο oyster βραδιές με συνοδεία διαφόρων κρασιών, ελληνικών και εισαγόμενων. Οι προτάσεις για τις συγκεκριμένες βραδιές μπορεί να είναι αφρώδεις οίνοι, Ασύρτικα, σαμπάνιες και όχι μόνο, πάντα υπό τους ήχους live μουσικής. Η πρώτη εκδήλωση έγινε ήδη τον Μάιο και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Σουρή 2, τηλ. 210 323 2560


Monk
Λίγο πιο κάτω, κοντά στην buzzing Πλατεία Αγίας Ειρήνης, το Monk με 200 ετικέτες που τις προσφέρει όλες και σε ποτήρι, είναι ένα wine bar για όλους. Προσαρμόζεται στις ανάγκες των πελατών του και τους δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσουν διαφορετικά κρασιά σερβίροντας ποτήρι στα 75ml.
Η φιλοσοφία του είναι ότι το κρασί απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως.
Στο roof garden του, όπου το καλοκαίρι μπορούν να φιλοξενηθούν party και εταιρικές εκδηλώσεις, προβάλλονται κάθε βράδυ ταινίες του βωβού κινηματογράφου.
Καρόρη 4, 105 51 Αθήνα, τηλ. 210 321 1117



Warehouse CO2


Warehouse CO2
To sparkling wines’ wine bar του αθηναϊκού κέντρου προσφέρει αφρώδη και ημιαφρώδη κρασιά σε ποτήρι ή σε φιάλη από την Ελλάδα, τη Γαλλία , την Ισπανία, την Ιταλία, την Αργεντινή αλλά και μέρη απρόσμενα, όπως η Τασμανία και η Αγγλία.
Παρότι εξειδικεύεται στα αφρώδη κρασιά, δίνει στους πελάτες του τη δυνατότητα να δοκιμάσουν και ήσυχα, μόνο από magnum φιάλες και αποκλειστικά από ξεχωριστές σοδειές.
Νέα προσθήκη στο menu, μια ποικιλία από πιάτα μαγειρεμένα sous vide, με την τεχνική ήπιου μαγειρέματος σε κενό αέρος.
Υπερείδου 1, τηλ. 210 324 7048