Η ποιότητα και η τυπικότητα ενός κρασιού είναι άρρηκτα δεμένη με την ποιότητα του σταφυλιού από το οποίο παρασκευάστηκε. Και η ποιότητα του σταφυλιού, με τη σειρά της, εξαρτάται άμεσα από το κλίμα της περιοχής όπου καλλιεργείται το αμπέλι από το οποίο προέρχεται.
Το κλίμα κάθε περιοχής είναι η συνισταμένη αρκετών συνιστωσών. Οι σημαντικότερες είναι:
• το γεωγραφικό πλάτος: σε άμεση συνάρτηση με τις μέσες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χρόνου.
• το υψόμετρο: έχει και αυτό σχέση με τις θερμοκρασίες μίας περιοχής.
• οι μεγάλες μάζες νερού: η μεγάλη θερμοχωρητικότητα του νερού παίζει διορθωτικό ρόλο, αποτρέποντας τις ακραίες θερμοκρασίες. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι σημαντικότεροι αμπελώνες στον κόσμο βρίσκονται κοντά σε μεγάλες μάζες νερού (θάλασσα, λίμνες ή ποτάμια).
Βάσει αυτών των παραμέτρων προσδιορίζεται ο τύπος του κλίματος ενός τόπου. Διακρίνονται τα:
• Μεσογειακό κλίμα: Με μαλακό χειμώνα, ζεστό και ξηρό καλοκαίρι, υγρή άνοιξη και φθινόπωρο. Οι θερμοκρασίες είναι σχετικά υψηλές και οι ώρες ηλιοφάνειας, πολλές.
• Ηπειρωτικό κλίμα: Με πολλές βροχές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Οι θερμοκρασίες είναι σχετικά χαμηλές και η ηλιοφάνεια, μέση.
• Ωκεάνιο κλίμα: Με αρκετές βροχοπτώσεις, μέτριες θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια.
Μεσογειακό, ηπειρωτικό, κρύο ή μαλακό, το κλίμα μίας περιοχής παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των ποικιλιών σταφυλιού που θα καλλιεργηθούν σ΄ αυτή ή ακόμα και σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του αμπελώνα. Αναπόφευκτα, το κλίμα είναι ο πρώτος περιοριστικός παράγοντας της ποιοτικής αμπελουργίας. Παρ' όλα όμως τα γενικά κλιματικά χαρακτηριστικά, ο «καιρός» κάθε χρονιάς, δηλαδή οι εποχιακές διαφορές στις κλιματολογικές παραμέτρους που επηρεάζουν την ανάπτυξη του αμπελιού: θερμοκρασία, ηλιοφάνεια, βροχή, υγρασία, ομίχλη, άνεμοι, παγωνιά, καταιγίδες, χαλάζι, διαφοροποιούν κάθε χρονιά την ωρίμανση των σταφυλιών, καθώς και το κρασί που προκύπτει. Αυτή τη σημασία έχει η έννοια της «εσοδείας».