GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι του κρασιού | Αμπελο-οινικές περιοχές | Ποικιλίες σταφυλιών | Μαθαίνω το κρασί - Wine school | Το κρασί και εμείς | Δοκιμάσαμε...
Το κλίμα

Η ποιότητα και η τυπικότητα ενός κρασιού είναι άρρηκτα δεμένη με την ποιότητα του σταφυλιού από το οποίο παρασκευάστηκε. Και η ποιότητα του σταφυλιού, με τη σειρά της, εξαρτάται άμεσα από το κλίμα της περιοχής όπου καλλιεργείται το αμπέλι από το οποίο προέρχεται.

Το κλίμα κάθε περιοχής είναι η συνισταμένη αρκετών συνιστωσών. Οι σημαντικότερες είναι:
•    το γεωγραφικό πλάτος: σε άμεση συνάρτηση με τις μέσες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χρόνου.
•    το υψόμετρο: έχει και αυτό σχέση με τις θερμοκρασίες μίας περιοχής.
•    οι μεγάλες μάζες νερού: η μεγάλη θερμοχωρητικότητα του νερού παίζει διορθωτικό ρόλο, αποτρέποντας τις ακραίες θερμοκρασίες. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι σημαντικότεροι αμπελώνες στον κόσμο βρίσκονται κοντά σε μεγάλες μάζες νερού (θάλασσα, λίμνες ή ποτάμια).

Βάσει αυτών των παραμέτρων προσδιορίζεται ο τύπος του κλίματος ενός τόπου. Διακρίνονται τα:
•    Μεσογειακό κλίμα: Με μαλακό χειμώνα, ζεστό και ξηρό καλοκαίρι, υγρή άνοιξη και φθινόπωρο. Οι θερμοκρασίες είναι σχετικά υψηλές και οι ώρες ηλιοφάνειας, πολλές.
•    Ηπειρωτικό κλίμα: Με πολλές βροχές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Οι θερμοκρασίες είναι σχετικά χαμηλές και η ηλιοφάνεια, μέση.
•    Ωκεάνιο κλίμα: Με αρκετές βροχοπτώσεις, μέτριες θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια.

Μεσογειακό, ηπειρωτικό, κρύο ή μαλακό, το κλίμα μίας περιοχής παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των ποικιλιών σταφυλιού που θα καλλιεργηθούν σ΄ αυτή ή ακόμα και σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του αμπελώνα. Αναπόφευκτα, το κλίμα είναι ο πρώτος περιοριστικός παράγοντας της ποιοτικής αμπελουργίας. Παρ' όλα όμως τα γενικά κλιματικά χαρακτηριστικά, ο «καιρός» κάθε χρονιάς, δηλαδή οι εποχιακές διαφορές στις κλιματολογικές παραμέτρους που επηρεάζουν την ανάπτυξη του αμπελιού: θερμοκρασία, ηλιοφάνεια, βροχή, υγρασία, ομίχλη, άνεμοι, παγωνιά, καταιγίδες, χαλάζι, διαφοροποιούν κάθε χρονιά την ωρίμανση των σταφυλιών, καθώς και το κρασί που προκύπτει. Αυτή τη σημασία έχει η έννοια της «εσοδείας».


WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems