Η Λέσβος είναι σαφώς συνώνυμη με τα ούζα της. Κορυφαία, αυτά που φτιάχνονται με γλυκάνισο από το Λισβόρι, το καλύτερο του νησιού. Και ξέρετε ποιος είναι ο κορυφαίος τρόπος να το απολαύσετε; Με ελληνικό σούσι! Μάλιστα, σαρδελίτσες που τις ψαρεύουν το πρωί, τις αλατίζουν, τις βάζουν να στραγγίσουν και το μεσημέρι έτοιμος ο ουζομεζές. Λίγο… περισσότερο σιτεμένες θα τις βρείτε στις συσκευασίες με το όνομα σαρδέλες Καλλονής. Βλέπεις το κουτί τους κι είναι σαν να γυρίζει το ρολόι 40-50 χρόνια πίσω.
Να μην ξεχάσω και τα τυριά του νησιού. Η Λέσβος έχει τρία Π.Ο.Π (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης): κασέρι Ερεσού, λαδοτύρι Μυτιλήνης, φέτα Μυτιλήνης. Στις «Μαλτέζες» κατσίκες και τα μαυρομάτικα πρόβατα -οι ντόπιοι τα λένε «καραγκιόζηδες»- βρίσκεται το μυστικό της γαλακτομικής της υπεροχής.
Η ντόπια κουζίνα είναι ανεξάντλητη: σφουγγάτο και γκιουζλεμέδες Γέρας, ανατολίτικα σουγάνια (κρεμμυδοκεφτέδες με ρύζι, κιμά και μυρωδικά), πεντανόστιμο εξοχικό, αρνί με ρεβύθια και κισκέτς (παραδοσιακό πιάτο με αρνί, πλιγούρι και κίμινο). Λιόκαφτα, καμένα δηλαδή από τον ήλιο, λαχανικά και ψάρια. Σαρδέλες και καφές ψημένα στην «πυρήνα» -ψιλό κάρβουνο από κουκούτσι ελιάς. «Τσέρες», ποτό από βύσσινα ξεραμένα στον ήλιο, με ζάχαρη, ξύλα κανέλας, γαρύφαλλο, φλούδα πορτοκαλιού ή μανταρινιού και ούζο ή κονιάκ. Όσο για τις αθάνατες βουτιές στο λάδι, η Λέσβος κρατάει τα σκήπτρα, με 11 εκατομμύρια ελαιόδενδρα, δηλαδή 20.000 τόνους λαδιού ετησίως.
Τα τελευταία 30 χρόνια, στον γαστρονομικό χάρτη του όμορφου νησιού, προστέθηκε και το κρασί. Ο ρομαντικός πρωτοπόρος παραγωγός, εκδότης Δημήτρης Λάμπρου και ο γιος του Γιάννης, βάλθηκαν να ξαναζωντανέψουν την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή στο νησί τους, που από την αρχαιότητα μέχρι τον 15ο αιώνα τροφοδοτούσε με ερυθρά κρασιά τα παλάτια στην αρχαία Αθήνα, τη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη. Δημιούργησαν 20 στρέμματα αμπελώνων όπου καλλιεργούν, σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, το Λεσβιακό Κρασοστάφυλο, μια ποικιλία που οι ίδιοι θεωρούν πως προέρχεται από τους αρχαίους χρόνους. Το οινοποιείο τους, το μοναδικό στο νησί, όπως και τη σειρά των κρασιών τους, τα ονόμασαν Μεθυμναίος. Θα το βρούμε πηγαίνοντας προς το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, ακολουθώντας το στενό, φιδωτό δρόμο για Χύδηρα.
Χρήσιμες πληροφορίες
Μεθυμναίος. Χύδηρα Λέσβου, τηλ. 22530 51518
Ερμής: ένα μυθιστορηματικό καφενείο στο τέλος της οδού Ερμού, στο κέντρο της Μυτιλήνης.
Βαφειός. Μια ταβέρνα-γαστρονομικός προορισμός με υπέροχη θέα στο κάστρο του Μολύβου. Βαφειός, τηλ. 22530 71752
Ανεμόεσσα. Ψαροταβέρνα στο ήρεμο λιμανάκι της Σκάλας Σικαμνιάς με το εκκλησάκι της Παναγιάς της Γοργόνας πάνω στο βράχο…, το σκηνικό μοιάζει να βγαίνει από άλλες εποχές. (Σκάλα Σικαμνιάς, τηλ. 22530 55360)