GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
H σοκολατένια συμμορία των 10!
της Ντένης Καλλιβωκά

My perfect ten!
Γυρίσαμε τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, με σκοπό να ανακαλύψουμε τα πιο λαχταριστά σοκολατένια τους γλυκά. Ζαχαροπλαστεία gourmet, με γαλλικές τεχνικές και πρώτες ύλες, αλλά και κλασικά αγαπημένα των παιδικών μας χρόνων και γεύσεων. Γιατί όλοι εμείς οι λάτρεις της σοκολάτας ξέρουμε καλά ότι δεν το έχουμε σε τίποτα να διασχίσουμε το μισό λεκανοπέδιο για ένα υπέροχο σοκολατένιο γλυκό.

Ivoire
Ο Διονύσης Αλέρτας είναι νέος, εξαιρετικά ταλαντούχος και ο πιο πολυσυζητημένος chef του τελευταίου διμήνου, καθώς -εκτός από chef pâtissier στο Gaspar και το Balthazar (έχει κάνει και θητεία δύο χρόνων στη Σπονδή), άνοιξε πρόσφατα ένα δικό του ζαχαροπλαστείο στο Χαλάνδρι, που έχει γίνει τόπος προσκυνήματος των απανταχού gourmet της ζαχαροπλαστικής. Εδώ θα βρείτε από το ωραιότερο γαλλικού τύπου κρουασάν της Αθήνας και εξαιρετικά μακαρόν μέχρι τάρτες σοκολάτας με αλμυρή καραμέλα, Paris-Brest και τουλάχιστον 15 διαφορετικά γλυκά τις καθημερινές και 29 τα Σαββατοκύριακα. Με τρομερή όρεξη και κέφι για τη δουλειά του, ο Διονύσης 'επινοεί' γλυκά αυτοστιγμής. Έτσι όταν μιλήσαμε για το καλύτερο σοκολατένιο του γλυκό μου είπε απλά «Μου ήρθε μια ιδέα αυτή τη στιγμή. Θα το φτιάξω αύριο!» Και άρχισε να μου περιγράφει ένα σοκολατένιο μακαρόν που μέσα του κρύβει μια αφράτη γκανάς σοκολάτας, αλμυρή καραμέλα, καραμελωμένο καρπό κακάο και καραμελωμένο φουντούκι από το Piemonte…. Παρεμπιπτόντως, εδώ μιλάμε για σχεδόν, à la carte ζαχαροπλαστική καθώς κάθε ένα από τα γλυκά που βγαίνει στη βιτρίνα, περνά από τα χέρια του. (Παπανικολή 56-58, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6748447)

Μέλισσα
Ένα ζαχαροπλαστείο-κόσμημα, από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Αθήνας. Η εμμονή μου με τη Μέλισσα ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία. Ακόμα θυμάμαι εκείνη την πρώτη γνωριμία, με τη μυρωδιά της καλής σοκολάτας να πλημμυρίζει τα ρουθούνια μου. Ποιος θα περίμενε ότι ένα ζαχαροπλαστείο στο Περιστέρι θα ήταν από τα ελάχιστα της Αθήνας με τέτοιας ποιότητας, γεύσης και αισθητικής γλυκά, φτιαγμένα από πανάκριβες πρώτες ύλες (αποκλειστικά σοκολάτα Valrhona, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, βιολογικό αλεύρι και γάλα, αλλά και βούτυρο από τη Βρετάνη); «Έτυχε το μαγαζί να είναι εδώ και δεν θέλουμε να κάνουμε άλλο. Δεν θέλουμε ν' αυξήσουμε την παραγωγή, γιατί δεν θα μπορούσαμε να κρατήσουμε την ίδια ποιότητα. Έχουμε πελατεία απ' όλη την Αθήνα» εξηγεί ο κύριος Μπιτσακτσής, ο ιδιοκτήτης. Η Μέλισσα συνεργάζεται με τη Valrhona και τον βραβευμένο Γάλλο chef pâtissier Υann Duytsche που δημιουργεί δύο ξεχωριστές συλλογές γλυκών, από μία σε κάθε εποχή. Αγαπημένο κλασικό σοκολατένιο γλυκό του ζαχαροπλαστείου η τούρτα 3 σοκολάτες που όπως εξηγεί ο κύριος Μπιτσακτσής εναλλάσσει bitter, γάλακτος και λευκή σε πολλές στρώσεις, με τραγανή βάση και σοκολάτα από πάνω. Και μαζί υπέροχες μαντλέν, ευφάνταστοι κορμοί για τις γιορτές και όλων των ειδών τα γλυκά σοκολατένια και μη, σε πολύ υψηλό επίπεδο.
(Εθν. Μακαρίου 43, Περιστέρι-στάση μετρό Άγιος Αντώνιος, τηλ. 210 5711055, 210 5759684)

Sweet Αlchemy by Stelios Parliaros
Ήμουν φανατική της Serano του Zonars στην Πανεπιστημίου, που απολάμβανα στα decadent τραπέζια, πίσω από τις κιτρινισμένες τζαμαρίες με τους ηλικιωμένους θαμώνες τριγύρω. Γλυκιά με ωραίο παντεσπάνι. Και όταν έκλεισε έχασα τον κόσμο! Μέχρι που ανακάλυψα ότι ο Στέλιος Παρλιάρος, στο ζαχαροπλαστείο του Sweet Alchemy κάνει αναβίωση της κλασικής Serano στην καλύτερη μορφή της. Το παντεσπάνι είναι μουσκεμένο σε ρούμι εξαιρετικό, οι σοκολάτες έχουν υφή και γεύση υπέροχη και το συνολικό αποτέλεσμα αποδίδει φόρο τιμής στην κλασική serano. Υποκλίνομαι! (Κολοκοτρώνη 9, Κηφισιά, τηλ. 210 8080480)

Ζιάπας
Υπάρχει ένα ζαχαροπλαστείο στην Άνω Γλυφάδα, από εκείνα για τα οποία που δεν έχουν γραφτεί πολλά, που κάνει εκπληκτικές σφολιάτες, σου και κρέμα πατισερί. Έτσι, στο μιλφέιγ η σφολιάτα είναι τραγανή, αφού τα φύλλα είναι σχεδόν καραμελωμένα και η κρέμα μοσχοβολά. Στη δε Saint Honoré είναι μούρλια. Αλλά και στη σοκολάτα δεν πάει πίσω, αφού ο chef pâtissier και ιδιοκτήτης, Αποστόλης Ζιάπας, έχει περάσει από πολλά σεμινάρια στην Valrhona στη Γαλλία. Από τα τελευταία best seller η τούρτα μάνγκο-σοκολάτα που έχει μπισκοτένια βάση από αλεύρι, βούτυρο και μαύρη ζάχαρη, από πάνω κομματάκια φρέσκου ανανά και μάνγκο που περιχύνονται από τη βελούδινη σοκολάτα γάλακτος Bahibe (46%) και γαρνίρεται από crumble και ρευστή καραμέλα βουτύρου. (Γούναρη 176, Άνω Γλυφάδα, τηλ. 210 9609480)

Φύσις
Οι ιδιοκτήτες, οι αδερφοί Νταλιάνη είναι εισαγωγείς βιολογικών προϊόντων και έτσι μπορούν να προσφέρουν κορυφαία πρώτη ύλη σε πολύ καλές τιμές. Έτσι στο Φύσις οι βασικές πρώτες ύλες είναι όλες βιολογικές, αυγά, αλεύρι, φρούτα, ζάχαρη- αλλά υπάρχει και μια μεγάλη γκάμα γλυκών χωρίς ζάχαρη και κάποια χωρίς αλεύρι και χαμηλά λιπαρά. Πάντως η σοκολατένια αμαρτία του είναι το Mi cuit. Εξωτερικά μοιάζει με σουφλέ, αλλά η υφή και τα υλικά είναι πολύ διαφορετικά. Έχει περισσότερο γάλα (δεν έχει πολύ κρέμα γάλακτος), πολύ λίγα βιολογικά αυγά, η καρδιά του είναι ρευστή και μοσχοβολάει ακατέργαστο κακάο και βούτυρο, ενώ δεν χρειάζεται ούτε ζέσταμα, ούτε ψυγείο!
(Λ. Μεσογείων 450, Αγία Παρασκευή, τηλ. 210 6090740)

Fresh
Αλυσίδα μεν, με υψηλά στάνταρ δε, που καλά κρατούν, αφού ο chef pâtissier που επιμελείται τα γλυκά των Fresh είναι ο γνωστός γάλλος Alain Chartier. Αγαπημένη η τάρτα σοκολάτας και τα μικροσκοπικά γλυκά (τρουφάκια, παστάκια με λευκή σοκολάτα και πορτοκάλι κλπ) αλλά η σοκολατένια κόλαση των Fresh είναι η τούρτα bitter. Ένα ελαφρύ biscuit στη βάση και από πάνω συμπαγής bitter σοκολάτα με λαχταριστή υφή. Τις ημέρες των εορτών βγαίνει και σε χριστουγεννιάτικο κορμό. (κεντρικό κατάστημα: Κριεζώτου 12, www.wearefresh.gr )

Κλασικές αξίες
Au delicieux

Ένα από τα ιστορικά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, ιδιαίτερα πρωτοποριακό για την εποχή του, αν σκεφτείτε ότι άνοιξε το 1921! Σήμερα έχει μόνο ένα κατάστημα στο Golden Hall όπου οι λάτρεις της σοκολάτας συρρέουν για να απολαύσουν τις συνταγές του τότε chef pâtissier Νικηφόρου Ναυπλιώτη, που πολλοί Αθηναίοι αγάπησαν. Κορυφαία η τούρτα καρέ σοκολάτας, το πιο διάσημο γλυκό του που βγαίνει από το 1973 (40 ετών!), γνωστό σε όλους για τη χαρακτηριστική του εμφάνιση: καλυμμένο με φλούδες σοκολάτας γάλακτος. Όσο για τη γεύση, δυνατή, ποιοτική με το σοκολατένιο παντεσπάνι να δένει εκπληκτικά με τη σοκολάτα. (Golden Hall, Κηφισίας 37Α, Μαρούσι, τηλ. 210 6845065)

Aqua Marina  
Στα δικά μου γούστα δεν ταιριάζει καθόλου το διάσημο προφιτερόλ του Adrià. Προτιμώ το άγλυκο γαλλικό προφιτερόλ που φτιάχνεται εκείνη την ώρα, με ολόφρεσκα αφράτα σου που γεμίζονται με παγωτό βανίλια και περιχύνονται με ζεστή σοκολάτα. Παρόλα αυτά υπάρχει ένα προφιτερόλ στο οποίο δεν μπορώ να αντισταθώ! Εκείνο του Aqua Marina, πλούσιο με δύο ειδών σοκολάτες που η μία γεμίζει τα αφράτα σου (σαν κρέμα πατισερί σοκολάτα) και η άλλη τα περιβάλει. Είναι από τα γλυκά που αγαπώ από τα παιδικά μου χρόνια! (Πλατεία Βουλιαγμένης, Βουλιαγμένη, τηλ. 210 8961214)

Ασημακόπουλος
Ίσως ένα από πιο ιστορικά και κλασικά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, αφού βρίσκεται στο ίδιο σημείο, στη Χαριλάου Τρικούπη από το 1915. Γαλακτοπωλείο ως το 1950, ο Ασημοκόπουλος διατηρεί την παράδοση του ρυζόγαλου, της κρέμας, του γιαουρτιού και του φρέσκου βούτυρου από γάλα που προμηθεύεται καθημερινά από κτηνοτρόφους της Αττικής. Και μαζί υπέροχα βουτυράτα κουλουράκια, το καλύτερο γαλακτομπούρεκο στην Αθήνα (μαζί με το Κοσμικόν). Αλλά και στη σοκολάτα δεν πάει πίσω. Τρουφάκια, καριόκες, σοκολατάκια, κλασική σεράνο, με κορυφαία σοκολατένια πρόταση την πάστα μους σοκολάτας. Κλασική πάστα, δηλαδή, σε τετράγωνο σχήμα, σοκολατένια γεύση και επικάλυψη με χοντρό τρίμμα σοκολάτας υγείας. (Χαριλάου Τρικούπη 82, τηλ. 210 3610092)

Pastry Family

Άλλο ένα κλασικό ζαχαροπλαστείο με φανατικούς πελάτες. Αγαπημένα τα μικρά σοκολατένια παστάκια, κλασικές πάστες, πολύ καλά σοκολατάκια. Αγαπημένη πολλών, ωστόσο, η τούρτα μους σοκολάτα, βγαίνει και ατομική, με touille φύλλων σοκολάτας και φουλ σοκολατένια γεύση. (Ριζάρη 19, Παγκράτι, τηλ. 210 7210987 και Κηφισιά, www.pastryfamily.gr )

Δημοσιεύτηκε στο Wine Plus magazine
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems