GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Τι θα ψωνίσουμε στις διακοπές;
Δημοσιεύτηκε στο Wine Plus magazine

Τα δοκιμάσαμε σε σκιερές πλατείες κάτω από πλατάνια, σε καφενεδάκια δίπλα στο κύμα, σε τεμπέλικα πρωινά με πολλούς καφέδες και πολλή κουβέντα. Και κάποια από τα delicatessen στα οποία εθιστήκαμε, θα τα πάρουμε φεύγοντας μαζί μας, ένα μικρό κομμάτι καλοκαιριού κλεισμένο στο ντουλάπι μας για να μοσχοβολήσει για λίγο και πάλι καλοκαίρι μέσα στον χειμώνα.  

Κέρκυρα
Φυσικά, τα μοναδικά κουμ-κουάτ. Την εξαίσια γλυκόπικρη γεύση των μικρών πορτοκαλί εσπεριδοειδών θα την πάρετε μαζί σας φυλακισμένη σε γλυκό του κουταλιού ή ηδύποτο λικέρ. Μια άλλη ντελικατέσα που σας προτείνω να τιμήσετε δεόντως, είναι το νούμπουλο. Καπνιστό χοιρινό από κόντρα φιλέτο που κόβεται σε λεπτότατες, σαν τσιγαρόχαρτο, φετούλες. Εξαιρετική φινέτσα. Και όσο θα είστε εδώ, φροντίστε ένα ζεστό απομεσήμερο στη Σπιανάδα να δοκιμάσετε την τσιτσιμπύρα. Μια αλλιώτικη, πικάντικη λεμονάδα με τζίντζερ, που φτιάχνεται από την εποχή του Όθωνα ακόμη.

Κεφαλονιά
Η Κεφαλονιά, ψηλά στο βουνό μοσχοβολά ρίγανη και θρούμπα. Στις πλατείες όμως και ιδίως κοντά στα ζαχαροπλαστεία πλανιέται η μυρωδιά του καβουρντισμένου αμύγδαλου. Εδώ είναι το βασίλειο της μάντολας, του καβουρντισμένου δηλαδή με ζάχαρη, αμύγδαλου που στη συνέχεια βάφεται στο χρώμα του κερασιού. Παραδίπλα στις προθήκες φιγουράρει σίγουρο για την γευστική του ένταση το κομφέτο. Το κεφαλλονίτικο γλυκό κυδώνι-πελτές που κρατά σφιχτά στη μαστιχωτή του αγκαλιά, ολόκληρα αμύγδαλα. Και φυσικά αναζητήστε οπωσδήποτε μία από τις 6-7 ετικέτες της Ρομπόλα, του ονομαστού κρασιού του νησιού.

Ζάκυνθος
Θυμάστε τις ερωτικές κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου που εξελίσσονται στο Τζάντε; Από καμιά δεν έλειπε το μαντολάτο που έχει κατοχυρωθεί ως το γλύκισμα του έρωτα.  Θα τα βρείτε παντού στο νησί, όπως και το παστέλι, τον έτερον ντόπιο πειρασμό των ζαχαροπλαστείων. Δεν τελειώσατε όμως ακόμη με τους γλυκούς πειρασμούς. Το νησί φημίζεται και για το γλυκό κρασί Βερντέα, το δεύτερο κατοχυρωμένο ως Ονομασία κατά Παράδοση στην Ελλάδα, μετά από τη ρετσίνα.

Λήμνος
Όσοι επισκεφτούν το νησί του Ηφαίστου θα απολαύσουν τα αρωματικά κρασιά του από Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Προσωπικά, έχω προσθέσει στις γευστικές μου αναμνήσεις, τον συνδυασμό τους με το μελίχλωρο ή μελίπαστο. Ένα τυράκι στο χρώμα του μελιού, κάτι ανάμεσα σε φρέσκο (χλωρό) και παλαιωμένο. Να πάρετε φεύγοντας μαζί σας, αυτά που βρίσκουμε στις πόλεις δεν ανταποκρίνονται στην εδώ ποιότητα.

Λέσβος
Ξέρετε πως στη Λέσβο θα φάτε ελληνικό σούσι; Μάλιστα, σαρδελίτσες που τις ψαρεύουν το πρωί, τις αλατίζουν, τις βάζουν να στραγγίσουν και το μεσημέρι έτοιμος ο ουζομεζές. Λίγο… περισσότερο σιτεμένες θα τις βρείτε στις συσκευασίες με το όνομα σαρδέλες Καλλονής. Βλέπεις το κουτί τους κι είναι σαν να γυρίζει ο χρόνος 40 – 50 χρόνια πίσω. Να μην ξεχάσω να σας αναφέρω και το λαδοτύρι, ένα από τα 19 ελληνικά Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Και σαφώς το ούζο. Κορυφαίο αυτό που φτιάχνεται με γλυκάνισο από το Λισβόρι, το καλύτερο του νησιού.

Χίος
Η μαστίχα Χίου περνά μεγάλες δόξες ως προϊόν. Οι άνθρωποι που τη δουλεύουν αποφάσισαν να αποδείξουν την πολυχρηστικότητα, τις ιαματικές και καλλωπιστικές της ιδιότητες, τη διεθνικότητά της. Προτείνουν καλλυντικά, οδοντόπαστες, καραμέλες, κεριά, εξαιρετικά λικέρ κι οτιδήποτε άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας. Δοκιμάστε ακόμη το καταπληκτικό γλυκό κουταλιού από λεμονανθούς που φτιάχνουν στο νησί.

Σάμος
Από τη Σάμο φυσικά θα πάρετε γλυκά κρασιά. Για να σας βοηθήσω στην επιλογή, ορισμένα κυκλοφορούν φρέσκα, λίγους μήνες μετά από την οινοποίησή τους. Αυτά είναι τα Samos Vin doux και τα Samos Grand cru. Άλλα ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια για να αναπτύξουν το εκρηκτικό μπουκέτο τους. Είναι το ονομαστό και πολυβραβευμένο Samos Anthemis. Τέλος τα βελούδινα Samos Nectar φτιάχνονται από υπερώριμα ή από λιασμένα στον ήλιο σταφύλια και παλαιώνουν σε βαρέλι για 4-5 χρόνια.

Τήνος
Σχεδόν, όπου και να πάτε στις Κυκλάδες δεν θα ξεφύγετε από τα αμυγδαλωτά. Χαλαρώστε λοιπόν και απολαύστε τα. Πάρτε και μαζί σας για το ταξίδι του γυρισμού. Τα τηνιακά αμυγδαλωτά είναι γεμιστά με πορτοκάλι, καρύδι ή κεράσι. Αξίζουν. Όπως και η περίεργη λεμονάτη λιχουδιά που λέγεται τσιμπιτή. Λεπτό φύλλο με γέμιση από μυζήθρα, αυγά και λεμόνι. Δοκιμάστε την. Ακόμη, η Τήνος φημίζεται για τα τυριά της. Σας προτείνουμε τις συσκευασίες του Συνεταιρισμού, ιδίως αυτή που λέγεται τηνιακό τυράκι.

Σύρος
Χαλβαδόπιτα και λουκούμι από το μικροσκοπικό εργαστήριο του Κορρέ. Η χαλβαδόπιτα με γέμιση αμυγδάλου, φιστικιού ή μαστίχας. Δοκιμάστε για να αποφασίσετε ποια γεύση σας ταιριάζει περισσότερο. Στα λουκούμια όμως δεν μπορώ να αποφασίσω. Δοκιμάζω με αυτοσυγκέντρωση μια-μια τα ζαχαρωμένα καρεδάκια. Τριαντάφυλλο, μαστίχα, καρύδα και  το αγαπημένο μου περγαμόντο. Τέλος μην ξεχνάτε πως εδώ θα αγοράσετε το έντονο τυρί  Σαν Μιχάλη και ωραιότατη μυζήθρα.

Μύκονος
Από την κοσμική και ανεμοδαρμένη Μύκονο θα φέρετε σαφώς αμυγδαλωτά. Διάσημες μπουκίτσες με ντελικάτη κρούστα που σπάει μαλακά για να φανερώσει τη μαστιχωτή υφή και τη γεύση της γέμισης. Μην τα χάσετε.

Αμοργός
Δεν είναι σίγουρη αν είναι προτιμότερο να το δοκιμάσετε το πρώτο σας απόγευμα στην Αιγιάλη, όταν θα απολαμβάνετε τον ελληνικό καφέ ή αν θα έπρεπε να περιμένετε μέχρι την επιστροφή από το προσκύνημα στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας. Τότε ίσως φανεί σαν θεϊκή ευλογία για τον κόπο σας. Αποφασίστε εσείς. Όπως και νάχει, βρείτε μια χαλαρή στιγμή για να δοκιμάσετε το παστέλι. Το πασπαλίζουν με κύμινο που δίνει πιπεράτο άρωμα και το σερβίρουν πάνω σε μυρωδάτο λεμονόφυλλο. Θα σας μείνει αξέχαστο.

Σαντορίνη
Φυσικά τα κρασιά της Σαντορίνης, τόσο τα ξηρά όσο και το γλυκό Vinsanto. Και οπωσδήποτε κάπαρη. Θα τη βρείτε ξερή ή σαν καπαρόφυλλα τουρσί. Το περίφημο άνυδρο σαντορινιό ντοματίνι να το αναζητήσετε σε βαζάκι σαν γλυκό του κουταλιού μαζί με κανέλα, βανίλια και αμύγδαλο. Απίστευτα λιγωτική γεύση. Θα προσθέσω και τη θρυλική φάβα. Όσες φορές και να την απολαύσετε στο νησί, δεν είναι ποτέ αρκετές. Μεριμνήστε για μερικές συσκευασίες.   
 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems