GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Που θα απολαύσουμε ελληνική κουζίνα
Δημοσιεύτηκε στο Wine Plus magazine

Από φρέσκο ψάρι μέχρι μαγειρευτά και γαστρονομικά πιάτα, κάναμε μια ανασκόπηση του φετινού καλοκαιριού και συγκεντρώσαμε τις γευστικές προτάσεις που δεν πρέπει να χάσετε ταξιδεύοντας παντού στην Ελλάδα, από ανατολή σε δύση κι από βορρά σε νότο.

Ιωάννινα

Γάστρα
Μια σταθερή αξία στην επικράτεια των Ιωαννίνων. Εδώ θα έρθετε για το αρνί ή το κατσικάκι που μαγειρεύονται σε γάστρα με μαντεμένιο σκέπασμα, στην όμορφη αυλή. Πεντανόστιμα. Όπως, εξάλλου, και τα υπόλοιπα παραδοσιακά πιάτα. (Κωστάκη 16Α, Αγία Ελεούσα, Ιωάννινα, τηλ. 26510 61530)

Μπουραζάνι

Η κυνηγετική γαστρονομία στο απόγειό της. Ελάφι, ζαρκάδι, αγριογούρουνο και αγριοκάτσικα που εκτρέφονται στη φάρμα του ιδιοκτήτη. (Αηδονοχώρι Κόνιτσας, τηλ. 26550 61283)

Φλώρινα

Κοντοσώρος
Θαυμάσια τοπική κουζίνα με τη σφραγίδα του ιδιοκτήτη. Μαγειρευτά που δύσκολα θα βρείτε αλλού, όπου πρωτοστατούν τα υλικά της περιοχής. Αξίζει να δοκιμάσετε κας στο τηγάνι, σουτ μακάλο, πίτες και παραδοσιακά ζυμαρικά. Ωραία κάβα και μεγάλη λίστα κρασιών. (Ξινό Νερό Φλώρινας, τηλ. 23860 81551)

Θωμάς
Οικογενειακή ταβέρνα με μεγάλη παράδοση. Θα βρείτε μαγειρευτά, ψητά, σούβλα, κυνήγι και πολλά τυριά από όλη την Ελλάδα. Πολύ ενημερωμένη και εκτεταμένη λίστα κρασιών. (Σκλήθρο Φλώρινας, τηλ. 23860 31206)

Νάουσα
Οινομαγειρέματα
Ιδιαίτερη ελληνική κουζίνα με τοπικές συνταγές από διάφορα μέρη. Μαγειρεύει ο ιδιοκτήτης και η μητέρα του, χρησιμοποιώντας βιολογικά προϊόντα. Υπάρχει ενημερωμένη κάβα, αντιπροσωπευτική του ναουσαίικου αμπελώνα.  (Στέφανου Δραγούμη και Βενιζέλου, Νάουσα, τηλ. 23320 23576)

Χαλκιδική
Μαρίνα
Στην Ποτίδαια, στο λιμανάκι κάτω από τη γέφυρα και δίπλα στα καρνάγια. Περιβάλλον λιτά πολυτελές, ντεκόρ καραβίσιο, σα να βρίσκεστε σ' ένα γιοτ. Και να… ξεκοκαλίζετε μεγάλα ψάρια, εγγυημένα φρεσκότατα, τα παίρνουν από τα καΐκια που έρχονται στη διώρυγα. (Ποτίδαια, τηλ. 23730 41570)

Sani Resort
Το συγκρότημα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής εκτός από το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και την κοσμική αύρα φημίζεται και για τις γαστρονομικές προτάσεις του. Από την ελληνοπρεπέστατη gourmet Τomata του chef Χρύσανθου Καραμολέγκου και το όλο φρεσκάδα και επώνυμα ελληνικά προϊόντα μεζεδοπωλείο Έργον, του οποίου τα πιάτα υπογράφει ο chef Δημήτρης Σκαρμούτσος, έως το ουζερί Ψαρόγιαννος (Σάνη, τηλ. 23740 99400)

Η Σουσουράδα και ο Σγουρός Σκαντζόχοιρος
Σε μια ευχάριστη αυλή σερβίρεται ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της. Αρωματική μαραθόπιτα με κασέρι, κόκορας κρασάτος, ρεβυθοκεφτέδες, κότσι χοιρινό και ωραίες δροσερές σαλάτες. (Άθυτος, τηλ. 23740 91594)

Το τριζόνι
Δροσερή αυλή με δένδρα, λουλούδια, πολύχρωμες γλάστρες και αίθουσα κλάσης σε στυλάτη ψαροταβέρνα πάνω στον κεντρικό δρόμο της Κασσάνδρας. Θα φάτε νόστιμα και έξυπνα ορεκτικά, φρέσκο ψάρι, σωστά μαγειρεμένα θαλασσινά. (Κρυοπηγή, τηλ. 23740 51945)

Μαριγούλα
Νόστιμη κουζίνα σε ένα μικρό εστιατόριο με όμορφη αυλή και ιδιαίτερα πιάτα που δηλώνουν το ανήσυχο πνεύμα και τη διάθεση για αναζήτηση και πειραματισμό του ιδιοκτήτη Σοφοκλή που είναι και η ψυχή του μαγαζιού. Ωραία λίστα κρασιών. (Πολύγυρος, τηλ. 23710 23171)

Sqirrel
Το γαστρονομικό εστιατόριο του πολυτελούς Danai Beach Resort. Σε ειδυλλιακό περιβάλλον, με έξι μόνο τραπέζια κάτω από τ' αστέρια και πάνω από κύμα, θα απολαύσετε τις ευφάνταστες δημιουργίες του chef Erve Pronzato. Κουζίνα γευστική, σοφιστικέ. (Μεταμόρφωση, τηλ. 23750 22310).

Τα κύματα
Η ψαροταβέρνα διαθέτει το τέλειο setting: στο γραφικό πίσω λιμανάκι του Μαρμαρά με τις ψαρόβαρκες και με τα τραπέζια πάνω στην άμμο, σχεδόν μέχρι το κύμα. Και για να συμπληρωθεί η ευτυχία, διαθέτει και καλή κουζίνα. Ψάρια, θαλασσινά, σαλάτες ότι δοκιμάσετε είναι φρεσκότατο και νοστιμότατο. Προνοείστε για κράτηση. (Νέος Μαρμαράς, τηλ. 23750 71371)

Eagles Palace
Το διαχρονικά classy ξενοδοχείο στην Ουρανούπολη επενδύει σταθερά στη γαστρονομία και το κρασί. Θα το διαπιστώσετε γευματίζοντας στο γαστρονομικό εστιατόριο Kamares, στην ψαροταβέρνα Αλμύρα, που σερβίρει ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα και στον καταπράσινο κήπο του Vinum. (Ουρανούπολη, τηλ. 23770 31101)

Κρητικός
Ψαροταβέρνα που σερβίρει θαλασσινά γευστικά αριστουργήματα. Από κρίταμα, φούσκες και πίνα στιφάδο έως ψαρόσουπες, κρέπα με θαλασσινά, paelia, γαρίδες καπρίς, γευστικότατη αστακομακαρονάδα και φυσικά ότι ψάρι τραβάει η όρεξή σας. (Ουρανούπολη, τηλ. 23770 71222)

Πιερία
Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω
Υπέροχη δημιουργική ελληνική κουζίνα με θέα στο φαράγγι του Ενιπέα και τον Όλυμπο. Στην ονομαστή πια γαστρονομική κουζίνα του Ανδρέα Γάβρη, τα πιάτα εναλλάσσονται σύμφωνα με τις εποχές και υπάρχουν τυριά και αλλαντικά από όλη την Ελλάδα. (Λιτόχωρο, τηλ. 23520 21300, 23520 21301)

Πήλιο
Αλέκα
Σε ένα εστιατόριο ονομαστό για την ιδιοκτήτριά του, θα βρείτε εμπνευσμένα τοπικά πιάτα.  Σπετσοφάι, εξαιρετική ρεθιβάδα και πίτες. Από τις καλύτερες προτάσεις σε ολόκληρο το Πήλιο. (Τσαγκαράδα, τηλ. 24260 49380)

Γαλαξίδι
Το Μπάρκο της Μαρίτσας
Σε ένα όμορφο, παραδοσιακό κτίριο στην παραλία του Γαλαξιδίου, θα βρείτε το εστιατόριο που διακρίνεται για την κομψότητά του, τόσο στη διακόσμηση, όσο και στις νόστιμες γεύσεις. (Γαλαξίδι, τηλ. 22650 41059)

Μονεμβασιά
Ματούλα
Μια εντυπωσιακή αυλή με υπέροχη θέα στο πέλαγος, μέσα στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς. Αν το συνδυάσετε και με τα νόστιμα μαγειρευτά, ιδίως τα ντολμαδάκια αβγολέμονο, η ευτυχία είναι εδώ! (Κάστρο Μονεμβασιάς, τηλ. 27320 61660)

Μάνη
Κυρία Λέλα
Συμπαθέστατη αίθουσα και μια σκιερή αυλή που φτάνει μέχρι τη θάλασσα, για τον καλό καιρό. Απίστευτη κοσμοσυρροή, δικαιολογείται από τα εξαιρετικά μαγειρευτά και τη νοστιμότατη κουζίνα, εν γένει. (Καρδαμύλη, τηλ. 27210 73541)

Άνδρος
Του Ζοζέφ
Ο χώρος είναι κουκλίστικος. Πολυέλαιοι και art deco τραπεζαρία αλλά και ένας μπουφές–πάγκος παντοπωλείου. Η ανδριώτικη κουζίνα αναβιώνει μέσα από τις συνταγές και τα τοπικά προϊόντα του νησιού. Δοκιμάστε οπωσδήποτε φρουτάλια, κόκορα με μακαρονάδα, πεταλίδες πιλάφι, πίτα με άγρια χόρτα, κατσικάκι λαδολέμονο και ανδριώτικη μηλόπιτα! (Πιτροφός, 6 χλμ. πριν τη Χώρα της Άνδρου, τηλ. 22820 5105, 6944 392672)

Μήλος
Μέδουσα
Σε ένα μικρό ψαροχώρι του υπέροχου νησιού θα δοκιμάσετε εξαιρετικά καλομαγειρεμένα εδέσματα. Χταπόδι και σαρδέλα στη σχάρα, τσιράκια και μηλέικα πιταράκια. Ο ξιφίας είναι ψημένος με μαεστρία και περιχυμένος με λεμονάτη σάλτσα μουστάρδας που του πάει πολύ. Ζητήστε τα γεμιστά μανιτάρια με τυρί και πιπεριά. Οι τηγανιτές πατάτες και η χωριάτικη με ξινομυζήθρα είναι από μόνα τους λόγος για να έρθετε. Κλείστε τραπέζι για να δείτε την πανσέληνο να ανατέλλει πίσω από τα λευκά βράχια στα Μανδράκια. (Μανδράκια, τηλ. 22870 23670)

Πάρος
Μπαρμπαρόσα
Η ωραιότερη τοποθεσία του νησιού στο μικρό λιμανάκι της Νάουσας, η φήμη της πιο διάσημης ψαροταβέρνας, η φροντίδα από τον Ευτύχη και το εγγυημένα ντόπιο ψάρι είναι ο λόγος που αν βρεθείτε για μια νύχτα στην Πάρο, πρέπει να έρθετε οπωσδήποτε εδώ. Ο Ευτύχης συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του και με αεικίνητο μάτι σερβίρει, ανταλλάσσει αστεία με τους γνωστούς του πελάτες και προτείνει. Ελάτε νωρίς το απόγευμα επιστρέφοντας με το καΐκι από τη Λάγγερη. (Νάουσα Πάρου, τηλ. 22840 51391)

Ίος
Πολύδωρος
Ο Πολύδωρος είναι μια παραλιακή ταβέρνα στην παραλία της Κουμπάρας, 2 χλμ. από το λιμάνι, με πολύ λογικές τιμές. Φιλόξενο περιβάλλον, χαλαροί ρυθμοί και εξαιρετικά σπιτικά μαγειρευτά –απίστευτο παστίτσιο- (το βράδυ συχνά τελειώνουν) αλλά και φρέσκα ψάρια. Ο κύριος Πολύδωρος έχει φυσιογνωμία ονειροπόλου ποιητή. Μην το χάσετε. (Παραλία της Κουμπάρας, τηλ. 22860 91132)

Σαντορίνη
Σελήνη
Eλληνική κουζίνα που αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα. Οικοδεσπότης ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης από τα ιδρυτικά μέλη του Slow Food στην Ελλάδα. All time classic πιάτα τα πιτάκια με ανθότυρο και άνηθο, το σπανάκι με κουκουνάρι και σταφίδες, το τοματάκι με κάπαρη και χλωρό τυρί, τα γεμιστά μανιτάρια με καβούρι και τυρί. (Πύργος, τηλ. 22860 22249)

Ρόδος
Μαυρίκος
Βρίσκεται στην πανέμορφη Λίνδο, σε μια αυλή. Διαθέτει μια από τις καλύτερες κουζίνες στην Ελλάδα βασισμένη στο ψάρι. Στα κλασικά ορεκτικά περιλαμβάνονται τα καπαρόφυλλα γιαχνί και η φάβα με γλυκιά σάλτσα σπιτικής λιαστής ντομάτας. Εξαιρετικό και το «μαύρο πιάτο» με μαύρους γίγαντες με χαρουπόμελο και σπιτικό παστό χοιρινό, αλλά και το μαριναρισμένο σουβλάκι ζαργάνας ή το σαλάχι στον φούρνο με δαφνόφυλλα. (Κεντρική πλατεία Λίνδου, τηλ. 22440 31232)

Κρήτη
Αυλή
Στο Ρέθυμνο, σ' ένα Βενετσιάνικο αρχοντικό του 1600, σε μια υπέροχη πέτρινη αυλή, γεμάτη φυτά και κρητικά βότανα, γλυπτά και αντίκες, σερβίρονται παραδοσιακές συνταγές με νεωτεριστικές πινελιές. Έκπληξη η λίστα κρασιού με 400 ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα. (Ξανθουδίδου 22 & Ροδαμάνθιος, Ρέθυμνο, τηλ. 28310 26213

 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems