GR | EN
WINEPLUS ON
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ
NEWSLETTER
LINKS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
HOME WINE PLUS MAGAZINE ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
WINE PLUS ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ WINE CLUB ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΡΑΣΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙ SPIRITS
Οι άνθρωποι της γεύσης | Προϊόντα + γεύσεις | Συνταγές | Deli on the spot | Χαρτογραφώντας τη γεύση | Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Πειραιάς: Εμπιστευτικό

της Ντένης Καλλιβωκά
 
Ο Πειραιάς είναι μια πόλη από μόνος του, με δική της ιστορία, χαρακτήρα και ταυτότητα. Από το λιμάνι με την ατελείωτη κίνηση μέχρι τα γραφικά σοκάκια της Καστέλας και από την ηρεμία του Μικρολίμανου στην περαντζάδα δίπλα στα κότερα της Μαρίνας Ζέας, έχει πολλά ενδιαφέροντα πρόσωπα. Ανακαλύψτε τον!
 
4+ 1 στάσεις για «γευστικά» ψώνια
 
Για ελληνικές λιχουδιές
Μανδραγόρας
Ο Μανδραγόρας είναι πλέον ένα delicatessen θρύλος, γνωστό στους κατοίκους του Πειραιά -και όχι μόνο- για την ποικιλία του, αλλά και τις εξαιρετικά ψαγμένες προτάσεις του. Στο ατμοσφαιρικό του περιβάλλον, που είναι σαν να βγήκε από άλλες εποχές, θα βρείτε βότανα, μπαχαρικά, σπάνια όσπρια από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και άλλες μικρές και μεγάλες λιχουδιές που απογειώνουν τις γευστικές σας δημιουργίες. Η ευγενική και ενημερωμένη καθοδήγηση του προσωπικού θα σας βοηθήσει να διαλέξετε αυτά που σας ταιριάζουν περισσότερο. Σύντομα θα κυκλοφορήσει δικά του προϊόντα (γάλα, τυρί) από βουβαλίσιο κρέας. (Γούναρη 14, τηλ. 210 4172961)
 
Για παστουρμά
Ο Γιώργος
Όσοι θέλουν μια αυθεντικά μερακλίδικη γεύση, ας μην παραλείψουν μια στάση στο κατάστημα του Αράμ Αβακιάν για παστουρμά, λουκάνικα και άλλες πικάντικες λιχουδιές φτιαγμένες με μεράκι και δεξιοτεχνία. (Δ. Γούναρη 21-23, στοά Πολίτου, τηλ. 210 4112881)
 
Για χαλβά
Χαλβάς Δραπετσώνας
Στην άλλη πλευρά του λιμανιού βρίσκεται το εργαστήριο των Κοσμίδη-Γαβρίλη που φτιάχνουν παραδοσιακό, χειροποίητο χαλβά, με τον τρόπο που γίνονταν από τα χρόνια που οι πρόσφυγες της Μ. Ασίας αγκυροβόλησαν στο λιμάνι του Πειραιά. Ίσως πιο γλυκός από αυτούς που έχουμε συνηθίσει, αλλά νόστιμος και με χαρακτήρα. (Αγίου Δημητρίου 7, Δραπετσώνα, τηλ. 210 4616448)
 
Για κρασιά και όχι μόνο
Κάβα Χάλαρη
Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του '50, όταν η οικογένεια Χάλαρη αντιπροσώπευε στην περιοχή του Πειραιά τη μπύρα Φιξ. Η οικογένεια μπήκε δυναμικά στον χώρο των ποτών και σήμερα στο ιστορικό κτίριο της Ακτής Μουτσοπούλου θα βρείτε μια εξαιρετική ποικιλία σε κρασιά και μπύρες από όλο τον κόσμο, καθώς και σπάνια ποτά. (Ακτή Μουτσοπούλου 74, τηλ. 210 4184717)
 
Για τσάι
Madras
Για καταπληκτικά τσάγια απ' όλο τον κόσμο επισκεφθείτε το κατάστημα Madras, πολύ κοντά στο λιμάνι. Εδώ θα βρείτε περισσότερα από 500 διαφορετικά είδη χύμα τσαγιών, αλλά και σκεύη για την ιεροτελεστία της προετοιμασίας του. (Νοταρά 21, τηλ. 210 4118067)
 
Για ψάρι στο Μικρολίμανο
Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιά
Προνομιακή θέση με θέα σε όλη την ακτή του Μικρολίμανου, άκρως θαλασσινός διάκοσμος και μια κουζίνα που «παίζει» με θαλασσινές νοστιμιές σε δημιουργικό και μεσογειακό τέμπο. Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιά έχει φιλοξενήσει στη σάλα του πολλές γενιές Πειραιωτών, αλλά και διασημότητες. Αγαπημένο πιάτο το χταπόδι που σοτάρεται σε πράσινη ελιά και το καλαμάρι με πέστο. (Ακτή Μικρολίμανου, τηλ. 210 4134084, 210 4134184)
 
Jimmy and the fish
Διακοσμημένο απλά και λιτά, όσο το σαλόνι ενός γιοτ των 60's, το Jimmyandthefish έχει εδραιωθεί στη γευστική συνείδηση κατοίκων, και όχι μόνο, ως ένα από τα πιο στιλάτα μέρη του Πειραιά για ψαροφαγία. Από τα καλύτερα πιάτα του Jimmy, οι μακαρονάδες με τα θαλασσινά και τα φρέσκα ψάρια. Στα τραπέζια του, με άπλετη θέα στο Μικρολίμανο, θα συναντήσετε επώνυμους, αλλά και ψαγμένους τουρίστες που ξεγλιστρούν από τα τουριστικά του Μικρολίμανου. (Ακτή Κουμουνδούρου 46, Μικρολίμανο, τηλ. 210 4124417)
 
Παπαϊώννου
Ίσως η καλύτερη ψαροταβέρνα στην Αθήνα, επανειλημμένα διακρίθηκε με βραβείο ελληνικής κουζίνας από το Αθηνόραμα. Ο Παπαϊωάννου δίνει πραγματικά μαθήματα σωστού ψησίματος του ψαριού και αναζήτησης κορυφαίας πρώτης ύλης. Το μενού δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, αλλά εδώ όλη η σημασία έχει δοθεί στον τρόπο ψησίματος. Διαλέξτε από τα φρέσκα ψάρια, πολλά από τα οποία έρχονται από τη Μήλο, και τους εξαιρετικούς μεζέδες. (Φιλίππου 5, Μικρολίμανο, Πειραιάς, τηλ. 210 4225059)
 
Για value for money στην Καστέλα
Πατηνειώτης
Από τις πραγματικά καλές και προσιτές προτάσεις στον Πειραιά για φρέσκο, ντόπιο ψάρι που είτε το δοκιμάσετε τηγανιτό, είτε ψητό, είναι καλοφτιαγμένο. Μη χάσετε τη σφυρίδα σχάρας, αλλά και την ελαφριά και ευωδιαστή ψαρόσουπα που ετοιμάζει η κυρία Μαρία. Αν το επισκεφθείτε Παρασκευή ή Σάββατο έχει και ζωντανή μουσική.(Πυθαγόρα 7, Καστέλα, τηλ. 210 4126 713)
 
Για δημιουργική κουζίνα
Βασίλαινας
Ο chef Μανώλης Ασλάνογλου είναι πραγματική αποκάλυψη. Βρίσκεται στην κουζίνα του ιστορικού Βασίλαινα και προτείνει εξαιρετική (και βραβευμένη) δημιουργική κουζίνα, χρησιμοποιώντας αυθεντικές πρώτες ύλες που συναρπάζουν. Ο πάλαι ποτέ Βασίλαινας ξαναζεί μεγάλες στιγμές. Δοκιμάστε τη ρέγκα με φασόλια και θα με θυμηθείτε. (Αιτωλικού 72, τηλ. 210 4612457)
 
Για κρεατικά
Vosporos
Μπορεί ο Πειραιάς να σημαίνει ψάρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι λάτρεις του κρέατος δεν έχουν το γευστικό τους καταφύγιο. Μην χάσετε τα ζουμερά σουβλάκια του και τον καλοψημένο γύρο. Οι μερίδες είναι τεράστιες! (Ακτή Κουμουνδούρου 20, Μικρολίμανο, τηλ. 210 4127324)
 
Για κινέζικο
East Pearl
Αν και η διακόσμηση φλερτάρει με το ανατολίτικο κιτς, η κουζίνα του ετοιμάζει μια τεράστια ποικιλία από dim sum και μια από τις διασημότερες πάπιες Πεκίνου. Αν πάλι σας αρέσει το κυριακάτικο brunch, τότε εδώ θα δοκιμάζετε κινέζικες λιχουδιές από την εκτενέστατη ποικιλία του μπουφέ. (Ακτή Μουτσοπούλου 44, Πειραιάς, τηλ. 210 4288215)
 
Νέα άφιξη
Barcelona
Ένας ξεχωριστός χώρος στον Πειραιά για όσους δεν θέλουν να ζήσουν το δίπτυχο ψάρι-λιμάνι. Με ντεκόρ που θυμίζει έντονα αμερικάνικη ταινία 60's και πολυσυλλεκτικό μενού, όπου θα βρείτε από rib eye μέχρι yakitori, το Barcelona ελκύει την ψαγμένη νεολαία του Πειραιά που αρέσκεται σε μια δόση old fashioned fun. Μπορείτε να πιείτε και μόνο ποτό στη μπάρα, ενώ οι μουσικές κινούνται μεταξύ swing, rock, funk και soul. (Παπαναστασίου 61, Καστέλα, τηλ. 210 4117227)
 
Για τους εραστές του κρασιού
Cellier Zea
Μια ξεχωριστή πρόταση για όσους βρεθούν στη Μαρίνα της Ζέας. Το γνωστό στέκι της Πανεπιστήμιου κατέβηκε στον Πειραιά, σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό. Στο ισόγειο θα βρείτε την πολύ καλά ενημερωμένη κάβα του Cellier, ενώ στον πρώτο όροφο και στο roofgarden μπορείτε να απολαύσετε πιάτα μεσογειακής κουζίνας. Χαλαρώστε με απαλές μουσικές και απολαύστε την υπέροχη θέα στη Μαρίνα. (Ακτή Μουτσοπούλου & Ιωαννιδών 2, Μαρίνα Ζέας, τηλ. 210 4181089)
 
Για καφέ
Άδωνις
Η διάσημη -λόγω του τραγουδιού του Σταμάτη Κραουνάκη- καφετέρια Άδωνις της Νέας Σμύρνης, απέκτησε αδελφάκι στην Καστέλα. Σε ένα τριώφορο νεοκλασικό, με άπλετη θέα στη θάλασσα, θα απολαύσετε τον καφέ σας σε ήρεμο περιβάλλον, ενώ μπορείτε να δοκιμάσετε και κάποια από τα νόστιμα γλυκά. (Παπαναστασίου 57, Καστέλα, τηλ. 210 9374308)
 
Για καφέ και ποτό
Πισίνα
Ίσως το εντυπωσιακότερο café-bar του Πειραιά με την πισίνα του εξωτερικού χώρου να δημιουργεί ένα άκρως καλοκαιρινό σκηνικό. Αλλά και όλη η διακόσμηση είναι άκρως μοντέρνα και ντιζαϊνάτη. Απολαύστε τον καφέ ή το πότο σας με θέα στα κότερα της Μαρίνας Ζέας, ενώ το soundtrack ακολουθεί χαλαρωτικούς ρυθμούς που όσο περνάει η ώρα ανεβαίνουν. Υπάρχουν και γευστικές προτάσεις με μεσογειακό χαρακτήρα. (Μαρίνα Ζέας, τηλ. 210 4511324)

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νο 35 – Μάιος 2010 του
Wine Plus magazine
 
 
WINE PLUSΚΡΑΣΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙ...PLUS
WINE PLUS MAGAZINE
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
WINE CLUB
Οι άνθρωποι του κρασιού
Αμπελο-οινικές περιοχές
Ποικιλίες σταφυλιών
Μαθαίνω το κρασί - Wine school
Το κρασί και εμείς
Δοκιμάσαμε...
Οι άνθρωποι της γεύσης
Προϊόντα + γεύσεις
Συνταγές
Deli on the spot
Χαρτογραφώντας τη γεύση
Εστιατόρια, bistrot, wine bars...
Οι άνθρωποι της φιλοξενίας
Ελλάδα
Ευρώπη
Υπόλοιπος κόσμος
Δρόμοι του κρασιού
Ξενοδοχεία
ΑΡΜΟΝΙΕΣ
SPIRITS
WINE PLUS Καρυωτάκη 5, 546 45 Θεσσαλονίκη, Ελλάς
τηλ. 2310 888311, fax 2310 888312 , e-mail: info@wineplus.gr
Design by Redfish Ispirations
Development by Apogee Information Systems