της Νίκης Μηταρέα
Από το πατροπαράδοτο γιουβέτσι και τις τοπικές σπεσιαλιτέ μέχρι τις «πειραγμένες» γεύσεις των σύγχρονων chef, η ελληνική κουζίνα προσφέρει οικεία αλλά και απροσδόκητα γευστικά συναπαντήματα!
Τζουγκρί
Ο ηθοποιός Γιώργος Παρτσαλάκης ανέλαβε έναν καινούργιο ρόλο, αυτόν του εστιάτορα ανοίγοντας τη «γευστική σκηνή» με το Κρητικό εστιατόριο Τζουγκρί (άγριος βράχος). Ντελικάτες μαραθόπιτες, χοχλιοί γιαχνί, κατσικάκι με σταμναγκάθι, αλανιάρης πετεινός με χυλοπίτες, σε έναν χώρο λιτό με φόντο τη λευκή πέτρα. Ο επίλογος προδιαγεγραμμένος: τσικουδιά και σφακιανή πίτα. (Θουκυδίδου 53-55, Καλαμάκι, τηλ. 210 9836260)
Κρίθαμος
Μια μοντέρνα ταβέρνα, με ωραίο design σε αποχρώσεις λευκού - γκρι, και ελληνικό μενού που δίνει έμφαση στους παραδοσιακούς μεζέδες της Καρπάθου. Σπιτικά χορτοπιτάκια στο τηγάνι, must οι μακαρούνες με σιτάκα και σύβραση, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Εδώ, τα λόγια λιγοστεύουν και τα πιάτα περισσεύουν.(Μπουμπουλίνας & Ν. Παρίτση, Ν. Ψυχικό, τηλ.210 6728790)
Άνετον
Η νέα ελληνική κουζίνα που προτείνει το εστιατόριο Άνετον είναι ένας από τους λόγους που δικαιολογούν τους φανατικούς θαυμαστές του. Ο chef Βασίλης Καλλίδης, με φαντασία και τέχνη μπαίνει σε ανατρεπτικούς πειραματισμούς, θέλοντας να ενσταλάξει μαγειρικές νότες ανανέωσης. Γιδοτύρι σαγανάκι με μαρμελάδα από πιπεριά Φλωρίνης, γλυκάδια μόσχου μαγειρεμένα με φρέσκια ντομάτα και ούζο. Το γευστικό αποτέλεσμα δικαιώνει το εγχείρημα. (Στρ. Λέκκα 19, Μαρούσι, τηλ. 210 8066700)
Γεύσεις με ονομασία προέλευσης
Ένα γοητευτικό Κηφισιώτικο αρχοντικό που έχει αναπαλαιωθεί με μεράκι και γούστο από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το κρασί και το φαγητό. Η κουζίνα είναι επικεντρωμένη στις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις που αποδίδονται με μοντέρνα προσέγγιση. Γεύσεις καλοδουλεμένες με αγνά υλικά. Εντυπωσιακή η ποικιλία τυριών. Η κάβα φιλοξενεί εξαιρετικές επιλογές κρασιών. (Λ. Κηφισίας 317, Κηφισιά, τηλ. 210 8001402)
Ο Σπύρος
Εδώ, στόχος είναι η γευστική απόλαυση που στηρίζεται στην ποικιλία των φρέσκων πρώτων υλών -βότανα, μυρωδικά, άγρια χόρτα, αγνό ελαιόλαδο– καθώς και των βιολογικών προϊόντων. Και το αποτέλεσμα δεν μας απογοητεύει. Κεφτεδάκια, λαχανοντολμάδες, κοκορέτσι, μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Όλα μαγειρεμένα με μεράκι. Γεύσεις δεμένες με τη μνήμη και τα ντόπια υλικά. Παρά το γεγονός ότι το κόστος της βιολογικής διατροφής έχει τσιμπημένες τιμές, εδώ θα χορτάσετε με 25 €. (Εθνικού Στρατού 17, Άνω Κηφισιά, τηλ. 210 8017869)
Αλάτσι
Στην Κρητική διάλεκτο, αλάτσι είναι το χοντρό αλάτι της θάλασσας. Η ονομασία παραπέμπει ευθέως στην κρητική κουζίνα και οι καλές πρώτες ύλες έρχονται κατευθείαν από την Κρήτη. Καλτσούνι τηγανητό με μυζήθρα, αρνάκι μαγειρεμένο με σταμναγκάθι, γαμοπίλαφο και χειροποίητες πίτες με τυρί ή άγρια χόρτα. Φινάλε με τη διάσημη μπουγάτσα του Ιορδάνη σε απευθείας ανταπόκριση από τα Χανιά. (Βρασίδα 13, Hilton, τηλ. 210 7210501)
Εργαστήρι Μπαξεβάνη
Ο καταξιωμένος Γιάννης Μπαξεβάνης και ο ταλαντούχος chef Θανάσης Ρούσσος ένωσαν τις δυνάμεις τους σε έναν καινούργιο, φίνο χώρο εστίασης που πρόσφατα έκανε ντεμπούτο. Κουζίνα δυνατή, με κύρια χαρακτηριστικά της τη χρήση αρωματικών φυτών, χορταρικών και την τοπική ταυτότητα των προϊόντων. Σαλάτα λάπαθα με σεφταλιά, ζωμό τσουκνίδας και ξυνόγαλο. Γεμιστό χοιρινό με καβουρμά, πάνω σε σιμιγδάλι, με γλυκοκολοκύθα. (Νίκης 48, Πλάκα, τηλ. 210 3222839)
Τα Κιούπια
Η οικογένεια Κουμπιάδη -με θητεία 30 χρόνων στην εστίαση- μεταφέρει την παραδοσιακή Ροδίτικη κουζίνα, σαφώς πιο εξελιγμένη, στο κέντρο της Αθήνας. Ένα ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων. Χειροποίητα λουκάνικα Ρόδου με πράσινα φιστίκια και φύλλα πιπεριάς, κουκουναροσαλάτα, ενώ η μεγάλη πρωταγωνίστρια είναι η μελιτζανοσαλάτα που φτιάχνεται μπροστά σας. Για το τέλος, βουτυράτο χειροποίητο σάμαλι, αλλά και αχλάδες γλυκό με νυχτολούλουδο. (Δεινοκράτους και Αναπήρων Πολέμου 22, Κολωνάκι, τηλ 210 7400150)
Παπαδάκης
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μαγειρεύει με αγάπη τα πιο φρέσκα υλικά και τα ψάρια του Αιγαίου. Σπιτικές νόστιμες γεύσεις με έμφαση το ψάρι και τα θαλασσινά, αλλά και γευστικές προτάσεις με αφορμή το κρέας. Παραδοσιακή ρεβιθάδα, χταπόδι με μέλι, ευωδιαστή ψαρόσουπα και εξαιρετικό σπαγγέτι με αχινό. Ενδιαφέρουσα οινική λίστα με τις καλύτερες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα. (Βουκουρεστίου 47 και Φωκιλίδου, Κολωνάκι, τηλ. 210 3608621)
Urban
Η επιδέξια Κωνσταντίνα Φάκλαρη ανήκει στη νέα γενιά chef που αναλαμβάνει τη συνέχιση της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης με επιτυχία. Στον καινούργιο χώρο, με το άκρως αφαιρετικό περιβάλλον, τα πιάτα της είναι αυθεντικά ελληνικά με πρωτότυπη χρήση των υλικών και ιδανικές ισορροπίες. Μπακαλιάρος με πράσο και γλυκοπατάτα, γίγαντες Πρεσπών με κομματάκια σολομού και άνηθο. (Βουτάδων 50, Γκάζι, τηλ. 210 3417606)
Το Κουκούτσι
Ένα μοντέρνο, φρέσκο οινομαγειρείο με ανοιχτή κουζίνα, χαρούμενη διακόσμηση και οικείο περιβάλλον. Άφθονα μεζεδάκια που τσιμπολογούνται ευχάριστα από τις παρέες. Κεφτεδάκια με δυόσμο, φιλέτο κοτόπουλο με μανιτάρια στο πήλινο και πρασοτηγανιά Θρακιώτικη. Σπιτικό γλυκό του κουταλιού για το τέλος. (Ταξιαρχών 15, Κορυδαλλός, τηλ. 210 4950495) ■
Δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νο 24 – Απρίλιος 2008 του Wine Plus magazine